A VinAgorán taroltak a magyar borok

4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion díj, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legeredményesebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”, a „legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem” díj.

Az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyon jó hangulatban zajlott, hiszen a bírálók legtöbbször barátként üdvözlik egymást egy-egy nemzetközi borversenyen.

Már az első órától egy hullámhosszon dolgoztak a szakemberek, ami nagy dolog egy ilyen volumenű borversenynél.

A szigorú munka egyetértésben zajlott, a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók szerint az idei mezőny nagyon erős és kiegyenlített volt. Három napon át zajlott a zsűrizés, a délelőtti munka után a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.


A néhány hete Egerben megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 50 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.


Talán minden borász számára legfontosabb a Champion díj, hiszen az adott kategória 5 legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat.

Idén az alábbi Champion díjak kerültek kiosztásra:
 
Legjobb csendes fehérbor:

  • Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017
  • Legjobb rosé:
  • Molnár Borház Paulus Rozé 2017
  • Legjobb csendes vörösbor:
  • Thummerer Pincészet Rébus Egri Cuvée Superior 2012


Legjobb pezsgő:

  • Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2015
  • Legjobb természetes édes bor:
  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015
  • Legjobb botrytiszes bor:
  • Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos 2000

 


Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:
 
Chardonnay:

  • Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
  • Furmint: (holtverseny miatt 2 bor)
  • Kovács Nimród Winery Furmint 2015
  • Pajzos Megyer Furmint Selection 2015


Olasz rizling:

  • Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017


Pinot noir:

  • Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017


Kékfrankos:

  • Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013


Cabernet sauvignon:

  • Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013


Merlot:

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012

 
Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:
 
Olaszország:

  • TorreVento ’Since 1913’ 2016
  • Románia:
  • Cotnari Grasa de Cotnari 1985
  • Szlovákia:
  • Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000

 
A VinAgora Borverseny különdíjai:
 
Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet (5 arany- és 2 ezüstérem)

 
A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

  • Mogyorósi Lajos – Paulus Molnár Borház (a verseny legjobb roséja Champion díj, 2 aranyérem, 3 ezüstérem)

 
A VinCE Magazin különdíja VinAgora felfedezettjének:

  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Champion díj a legjobb természetes édes bornak)

 
A VINOFED különdíja a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért:

  • Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olasz rizling 2017     

 
A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?