Áfacsökkentésért lobbiznak a csapolt sörök gyártói is

Közösen fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez a nagy sörgyártók és a kisüzemi főzdék, hogy terjesszék ki a csapolt sörre is az étkezőhelyi kedvezményes áfát – értesült a Világgazdaság.

A tárcavezetőnek címzett levelet a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) nevében Schillinger Attila igazgató, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) részéről pedig Gyenge Zsolt elnök írta alá, s arra hivatkozva érveltek az áfacsökkentés mellett, hogy maga Varga Mihály jelezte egy februári üzleti fórumon, juttassák el hozzá, ha tudomásuk van az uniós szabályozásnak megfelelő, más tagállamban működő gyakorlatról.
Legutóbb 2015-ben Románia terjesztette ki a 9 százalékos áfát a csapolt sörökre, más alkoholtartalmú italokra nem, az Európai Bizottság ezt azóta sem kifogásolta. A bukaresti indok a legjobb minőségű, friss, helyben gyártott csapolt sörök jogszabályi előnyben részesítése volt. A The Brewers of Europe brüsszeli érdekképviselet pedig hangsúlyozta, hogy a sörök kedvezményes elbírálását az éttermi szolgáltatások területén 2009 óta uniós irányelv teszi lehetővé.

Az MSSZ és a KME szerint közös érdekük, hogy megerősödjön és minőségi munkaerővel magas szintű szolgáltatást tudjon nyújtani a kis- és középvállalkozó vendéglátóréteg, hiszen nagyban hozzájárulnak a foglalkoztatáshoz és a turizmusfejlesztéshez. Érvelésük szerint jelentős a helyben nyújtott szolgáltatástartalom is.

Az áfacsökkentés segítene ellensúlyozni azt a 2004 óta tartó piacvesztést, amelyet az EU-ból dömpingáron importált – esetenként rendkívül gyenge minőségű – sörök okoznak a hazai gyártóknak. A két szervezet Magyarországon négy nagyüzemben és ötven kisüzemben gyárt söröket, több mint kétezer főt foglalkoztat közvetlenül, további 23 ezret a söripari értékláncon keresztül. A nagy gyártók termelésének 10 százalékát teszi ki a csapolt sör, a kisüzemeknél ez az arány 50 százalék.

Schillinger Attila szerint, ha 2018 januárjától a csapolt sör bekerül a kedvezményes áfakörbe, az árengedmény részbeni átadása mellett a profitot technológia- és termékfejlesztésre lehetne fordítani. Gyenge Zsolt szerint fél-egy éven belül 10-15 százalékkal is megnőne a kisüzemek által értékesített csapolt sör aránya.


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?