Boretikett a bor világnapja alkalmából

Magyarországon is egyre többen ünneplik május 25-ét, a bor világnapját, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Az Ital Magyarország Kft. összeállította a legfontosabb tudnivalókat a helyes borkóstoláshoz/ borfogyasztáshoz.

Nem túlzás azt állítani, hogy ahány bor, annyiféle borospohár: a sor szinte végtelen. Általánosságban persze vannak pezsgős, fehérboros, vörösboros és desszertboros poharak, de ezeken belül is rengeteg lehetőségünk van. Rengeteg borászat, sommelier és szakmabeli az ISO rendszer standard kóstolópoharait használja, ami minden alkalomra megfelel. Valóban csak a megfelelő pohárban bontakozik ki a bor illata és élvezhető zamata, érdemes azonban kísérletezni és próbálkozni a szélsőségekkel. Ha ugyanazt a tételt kipróbáljuk egy vastag falú vizespohárból és egy tulipános borospohárból, teljesen más eredményt kapunk.

Ahogy rengeteg fajtának van saját típusú pohara, úgy méretben is széles a választék. Általánosságban fehérborok illenek a kisebb méretű poharakhoz, vörösek a nagyokhoz, édesek az egész kisméretűekhez. A pohár falának vastagsága is meghatározó tényező. A vékony poharak esetében általában kristálypoharakról beszélünk. Ezek könnyebbek, tisztábbak, vékonyabb a peremük, így kellemesebb, finomabb ízélményt biztosít kóstolásnál, de természetesen magasabb az áruk is. Általában érdemes a bort a legszélesebb keresztmetszetig tölteni (körülbelül az egyharmadáig), akkor még könnyen lehet pörgetni a bort a pohárban, szagolni és élvezni. Figyeljünk arra oda, hogy nem való a kehelynél fogni a borospoharat! Ennek két gyakorlati oka van: egyrészt könnyen ujjlenyomatos lesz a pohár, ami rontja az esztétikai élményt, másrészt pedig sokkal hamarabb felmelegszik az adott tétel a pohárban.


A pezsgőket, habzó- és gyöngyözőborokat), valamint édes borokat – 6-8, a fehéreket és a rosékat 8-12,a vöröseket pedig 12-18 Celsius fokon ajánlott fogyasztani. Széles azonban a spektrum, itt is sokszor az adott tétel függvénye, milyen hőmérsékleten érdemes tárolni. Ami a legfontosabb: fogyasszuk azt, ami jól esik, és kísérletezzünk bátran a poharakkal!

Forrás: Turizmus Online


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.