Borturizmus konferencia Portugáliában

A borturizmus fellendítésének lehetőségeit vitatták meg az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) ötödik globális borturisztikai konferenciáján, a portugáliai Monsaraz-ben.

A bor ágazat a valaha volt egyik legrosszabb időszakából lábadozik. A turisták pedig egyre inkább keresik az autentikus, vidéki célpontokat, állapították meg a szakértők a euronews.com helyszíni beszámolójában.

“A borturizmus egyre népszerűbb. Sokan utaznak, hogy részt vegyenek a bortúrákon. Ezeken a helyeken új termékeket, új irányelveket alkotunk, és így új trendeket hozunk létre. Ezek egyike, a borturizmus fejlesztése, melyet öt évvel ezelőtt kezdtünk el”, mondta a szervezet főtitkára, Zurab Pololikashvili.

 

“Az utazási trendeket megváltoztatta a járvány. A bezártság után már inkább a nyílt tereket keressük. Idilli helyeket, mint amilyeneket itt találunk Monsaraz-ben. Vidéki tereket. És ez a keresleti tendencia folytatódni fog, mert az okai továbbra is fennmaradnak. A borturizmus pedig nagyon jól illeszkedik ezekhez a tájakhoz.”, vélte Rita Marques, Portugália turisztikáért felelős államtitkára.

A fellendülés már most is érezhető olyan bortermelő országokban, amelyek nagymértékben függnek a turizmustól. Ilyen Portugália, Görögország, vagy a következő konferenciának otthont adó Olaszország is.

“Minden nehézség ellenére a turizmus még mindig tartja magát, és úgy gondolom, hogy a borturizmus is nagyban hozzájárul ehhez. Ha a számokat nézzük, meg tudom adni a egy borászat pontos számait, az egyik legtekintélyesebb borászatét Szantoriniben. Ők 2019-ben közel 1,2 millió vendéget fogadtak. Idén pedig ennek csaknem felét”, mondta a görög idegenforgalmi miniszterhelyettes, Sofia Zachariki.

Massimo Garavaglia olasz turisztikai miniszter úgy véli, “már a világjárvány évében, tavaly is tapasztaltunk növekedést. Idén 17%-kal nőtt a gasztronómiai és borturizmus iránti kereslet. Erre az ágazatra különösen figyelünk, de még mindig hiányzik a szervezettség. Ha ezen tudunk erősíteni - digitális, illetve promóciós szinten is, akkor képesek leszünk megugrani ezt az akadályt.”

Egy dologban minden érintett egyetért: minél több turista érkezik, annál jobban nő a borexport is, főleg azokba az országokba, ahonnan a látogatók érkeztek.

 

Forrás: Euronews


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.