Románia március elejétől szeretné azokat a belföldi vállalatokat megadóztatni, akik egészségtelen ételeket importálnak, gyártanak, vagy árusítanak.
Azokat az élelmiszereket adóztatnák meg, amiknek magas a só-, zsír-, cukortartalma és sok adalékanyagot tartalmaznak. Pontosabban meg kívánják adóztatni a „Fast Food” ételeket, az édesipari termékeket, snackeket, chipseket és szódatartalmú üdítőitalokat. A román egészségügyi miniszter, ezekkel az intézkedésekkel az egészségügyet támogató programokat kívánja buzdítani. A román miniszter, Cseke Attila egyben felhívta a figyelmet az európai szinten növekvő a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívbetegség, a túlsúly okozta rizikófaktorokra, illetve a betegségekből adódó egészségügyi többletkiadásokra, írja a focus.de.
Táplálkozási szakértők szerint a románok negyede túlsúlyosnak számít, ezért a kormány minél előbb, már márciusban bevezetné az új adót. Az ebből befolyt bevételeket egészségügyi programok finanszírozására, és infrastruktúra fejlesztésre fordítanák - írja a német Spiegel magazin.
Az adót a gyorséttermekkel fizettetnék meg, például a McDonalds-szal, vagy a KFC-vel. Ha bevezetik, az első ilyen típusú forgalmi adó lesz a világon. Tajvan egyébként szintén hasonló sarcoltatáson gondolkodik idén.
Németországban szintén több képviselő igyekszik törvényi úton tenni valamit az elhízottság, és egészségetelen életmód ellen. A Zöld Párt például betiltaná az édességek kifejezetten gyerekeket célzó reklámozását.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nyolcvanas évek óta számos európai országban megháromszorozódott az elhízás gyakorisága, különösen a gyermekek körében. Éveken keresztül a németek vezették az elhízottak listáját Európában, de a britek, és a görög is az ultra nagyok felé tendálnak.
A kormányok azonban csak most kezdik el komolyan venni az elhízottság problémáját. Dániában korábban már bevezettek egy adót a szésavas üditőitalokra, most azonban az édességekre is kiterjesztenék azt, amitől 1,5 milliárd dán korona bevételt remélnek évente, a spanyolok a mesterséges telítetlen zsírsavak túlzott használatát szeretnék beszűntetni különadó kivetésével.
Sokan kételkednek persze az ilyen intézkedések hatásosságában, naivitásnak tartva azt, hogy az adó miatt majd egészségesebb ételeket választanak az emberek. A cigarettára, illetve alkoholtermékekre kivetett adó sem riaszt el ugyanis sokakat a fogyasztásuktól.(Forrás: OrientPress Hírügynökség, Pénzcentrum, Spiegel, Focus)
Büntetőadó a fast-food-ra, a csokoládéra, és a mesterséges, telítetlen zsírsavakra
Romániában a gyorséttermi ételeket, Dániában a csokoládé fogyasztást, Spanyolországban a mesterséges telítetlen zsírsavakat igyekszik a kormány különféle eszközökkel visszaszorítani, és az egészséges táplálkozás felé terelni a lakosságot.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban
Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood
Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje
Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken
A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól
A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén
Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia
A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban
Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye
Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat
Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Interjú
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal
Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”
A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban
A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?