Felszökhet a baromfihús ára

Egyelőre az uniós piacon jelentkező túlkínálat miatt még nem érződik az árakban a Magyarországon is megjelent madárinfluenza. Hosszabb távon azonban az afrikai sertéspestis miatti drágulás hatására a baromfihús felé forduló lakossági kereslet felhajthatja az árakat – írta a Népszava.

A sertéshús tavaly 20 százalékkal drágult, miközben a baromfitermékek ára alig emelkedett, sőt, például a legértékesebb húsrészek közé sorolt csirkemellfilé ára még kissé csökkent is - írja a Népszava. A lap szerint néhány nagyobb kereskedelmi láncban az átlagosan 1500-1800 forinttal szemben 1200-1400 forintot kérnek érte kilogrammonként.

Ez az elmúlt évben sok termelői panaszra okot adó európai piaci változások kedvezőtlen hatásaként értelmezhető a Baromfi Termék Tanács szerint. Szakembereik szerint az uniós csirkehús-árakat elsősorban a megemelt ukrán vámmentes importkvótával való trükközés, illetve az újra élénkülő brazil, valamint thaiföldi importmennyiség tartotta alacsony tartományban, az afrikai sertéspestis és a kínai-amerikai kereskedelmi háború okozta sertéshús-drágulás hatására élénkülő baromfikereslet ellenére is.


A H5N8 madárinfluenza vírus magyarországi megjelenése miatt eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Egyesült Arab Emírségek, Hongkong és Izrael korlátozta különböző mértékben csirkehús-importját.

Ez egyébként elsősorban az odaszállító vállalkozásokat érintette érzékenyen, az árakat nem befolyásolta - mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az azonban megjósolhatatlan, hogy az egyelőre megfékezhetetlenül terjedő sertéspestis miatt meddig emelkedhetnek a sertéshúsok árai, és ennek hatására mekkora kereslet lesz majd a baromfihúsra. Azt sem tudni, hogy ez az élénkülő kereslet mennyiben mutatkozik majd meg az árak emelkedésében.

A sertéshús ugyanis lassan, de biztosan folyamatosan drágul: az élő sertés kilójának a járvány kitörése előtti, 350-380 forintos ára mostanra 600 forint fölé kúszott. A legutóbbi, 2016-2017-es madárinfluenza járvány egyébként mindent összeszámolva 17-19 milliárdos kárt okozott az ágazatnak, amit csak részben kompenzált a leölt - mintegy 2,6 millió - állat után a termelőknek kifizetett állami támogatás - idézte az adatokat a lap.

Forrás: Store insider


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?