Hasított a svájci penge

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) negyedik alkalommal volt házigazdája a a WACS (World Association of Chef Societies) által 8 éve életre hívott melegkonyhás szakács világverseny közép-európai döntőjének.

A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapesttel egy időben rendeztek regionális döntőt Perthben, Hong Kongban, Göteborgban, Milanoban és Las Vegasban. A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere volt.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat , melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálaltak a zsűrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, volt, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kellett tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A Global Chefs Challange versenyen Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egy-egy élvonalbeli séfje vett részt, a felnőttekkel együtt rendezett junior versenyen (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségei mérették meg magukat.

A verseny nagy figyelmet kapott a régióban, a cseh versenyzőket népes szurkolócsapat, újságírók, fotósok és egy tévéstáb is elkísérte a budapesti útra.

A felnőttek versenyét végül a svájci Ale Mordasini, a berni Restaurant Meridiano Kursaal sous-chefje nyerte meg, így ő képviselheti a régiót a jövő évben a norvégiai Stavangerben megrendezendő Global Chefs Challange döntőben. A második helyen a holland Lars van Galen végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar Szabó László, a Sodexo szakmai séfje, a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja léphetett fel.

A cukrászoknál a cseh Lukáš Skála kvalifikálta magát a 2014-es szuperdöntőbe, míg a fiataloknál meglepetésre a mezőny egyetlen hölgytagja, a német Christine Bauman szerezte meg a stavageri repülőjegyet.


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?