Legördült a függöny Rácz Jenő éttermében

Ez, a sztárséf értelmézésben, a nyitással egyenlő. Harmadszori nekifutásra május 8-án sikerült végre megnyitnia a pesti Belváros egyik legújabb, legizgalmasabb gasztrohelyét, a Rumour by Rácz Jenőt.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Május 8-án nyílik Budapest "gasztroszínháza", amely már régóta "szóbeszéd", azaz angolul "rumour" tárgya. Rácz Jenő az eddigi egyetlen magyar séf, akinek külföldön sikerült kiérdemelnie a Michelin-csillagot, és hazai médiaszereplései miatt az egyik legismertebb és legnépszerűbb szakember Magyarországon.

Sosem volt önálló étterme, most végre lett

Az étterembe járó közönség eddig azonban nem kapott lehetőséget arra, hogy a főztjét is kipróbálja, hiszen Jenő  nem szerződött séfként más egységbe: saját étterem nyitása mellett döntött. Ezen elképzelése, az általa vázolt szakmai koncepció összevágott a Costes Csoport tulajdonosainak terjeszkedési szándékával, így két év előkészítés után, a korlátozások lejártával most megnyílhat végre ez a különleges hely.

Nem csak fine dining, hanem valami más

A Rumour by Rácz Jenő névre hallgató hely nem egyszerűen egy újabb fine dining étterem, hanem egyfajta "gasztroszínház", ahol egyedi séfasztal koncepció mentén, egy különleges "speak easy" stílusú bárral és egy delicates bolttal is várják a vendégeket.

Ott kezdődik a dolog, hogy a Petőfi tér – Régiposta utca sarkán elhelyezkedő éttermet már önmagában megtalálni is elég nagy kihívás. (az idősebbek kedvéért: ez volt anno a Napoletana, Budapest első olasz ételeket kínáló helye), hiszen ahol logikusan a bejáratnak kellene lennie - ott zárt, lefüggönyzött kaput találunk. Sem egy felirat, sem ablakon át elénk táruló, hívogató látvány nem hirdeti harsányan Budapest legújabb éttermét.

Az épület sarkán egy márványtábla azt jelzi csupán, hogy a nemzet színésze, Sinkovits Imre egykor e házban élt. Bár a kétszárnyú, belülről lefüggönyözött bejárati üvegajtó ott van, azonban az érkező vendéget egy halovány felirat mégis a Régiposta utca felőli, kis ajtó felé tessékeli az érkezőt, amely tulajdonképpen egy gourmet bolt, a Rumour Deli Shop bejárata. A kis „kulináris butikban” kistermelők válogatott termékeit kínálják, és ott az eladó jóindulatára van bízva az ember, aki "Hol az étterem bejárata?" elhümmögött kérdésre egy hűtőhelyiség bejáratára mutat a kérdezett...

Igazi gasztrokaland: fent menő bárral, alul különleges séf asztala koncepcióval

„Már bejutni a Rumourba is egy kisebbfajta kihívás”, mondja Rácz Jenő, a bemutató alkalmával, „és maga az étterem gasztro-kalandra hívja a vendégeket", teszi hozzá. Aki elmondja azt is, hogy az elképzelés alapja a „chef’s table” azaz a séf asztala koncepció, ahol a vendégek a konyhát körbeülve fogyasztják el a különböző fogásokat.

Az étterembe érkezők és a séfek közötti közvetlen kapcsolatnak köszönhetően a stílus kötetlen, szinte baráti. Sokkal nagyobb flancot, előkelő színjátékot gondolt előre az ember, mint amibe valójában csöppen, pedig egy elsötített helyre érkezik a vendég, ahol a hatalmas ablakokat lehulló, vastag bársonyfüggönyök takarják, egyetlen helyen sem tud beszivárogni a fény.

A meghökkentő belsőépítészeti munkákért Bonta Gáspár felel, a helyiségekben mindenütt körben (de még a mellékhelyiségekben is) pedig egy magángyűjteményből származó kortárs művészeti kollekció darabjaival. Tény, Rácz Jenő éttermében nem csak az ételek koncepciója különleges, hanem mellé komplett művészeti élményt is kap az, aki ide betér. 

„A Rumourt az enteriőr kialakításában is igyekeztünk egyedivé varázsolni, ebben Bonta Gáspár tervező-designer volt a segítségünkre”, ezt már Gerendai Károly, az étterem társtulajdonosait összefogó Costes Group képviselője meséli. Igyekeztek a két szint - az étterem és a bár - jellegét markánsan elkülöníteni és természetesen egy olyan bejáratot kialakítani, amely már az első pillanatban meghökkenti az embert. „Mindamellett a térben és a falakon kiállított több tucat kortárs képzőművészeti alkotás egyfajta „modern art múzeum” hangulatot kölcsönöz az étteremnek”, teszi még hozzá Gerendai.

Kezdődhet az előadás

A kétszintes tér alsó, étterem szintjén félkörben összefüggő asztal helyezkedik el, amelynek belső oldalán a konyhát találjuk, a külső ívben pedig a vendégek foglalnak helyet. A félkörön belül, velük szemben a séf tálalja fel a különböző, „ráczjenősen innovatív” ételeket. „Itt minden fogáshoz egy történet is jár, egy kicsit színház, egy kicsit stand-up, ami teljesebbé teszi az élményt és oldottabbá a hangulatot.”

Az étterem kétféle menüsort kínál, egymást követő időben. A „pre-theatre” egy 6 fogásos – mérsékeltebb árú - korai menü, amelyet egy adott időpontra, este 17:30-ra lehet foglalni, a „nagy”, 11 fogást kínáló „Rumour-menü” pedig 19:30-kor kezdődik.

„Persze, aki nem végez a hat fogással időben, azt sem küldjük haza, hanem nekik az emeleti bárban tálaljuk a sor hátralévő kínálatát” – avat be a séf, ezzel rátérve, hogy a gourmet shop, és az étterem mellett, a felső szinten egy „angol klub” jellegű tér is kialakításra került: a Rumour Barban változatos italkínálattal, exkluzív koktélokkal várják a vendégeket. A bár melletti elszeparálható különteremben – igény esetén – privát vacsorát is felszolgálnak.

E nyáron, mint elmondják mindketten, a pandémiának köszönhetően, alapvetően magyar vendégkörrel számolnak, ezért is lett a Rumour is SZÉP Kártya elfogadóhely.

Mostantól minden este itt a helye

Most pedig arról, ami valóban mindenkit a legjobban érdekel. Hiszen lehet nagy flanc, lehet különlegesen meghökkentő a körítés, ha a lényeg, vagyis a felkínált fogások minden, csak nem emlékezetesek.

Nos, itt ez nem így van: tényleg fantasztikusan jók és különlegesen a fogások, hozzá csodálatos borokat választott a sommelier.

A szénné égetett padlizsán (!) imádnivaló, a kacsamájas előétel egy furmint társaságában szintén felejhetetlen gasztroélmény, az érlelt mangalicasonka fürjtojással pedig már csak azért eleve meghökkentő, mert Jenő kezében érkezik, azaz egy olyan tányérban tálalják fel, mintha a kezéből ennénk. Az égetett karfiolban kicsit több a só számomra a kelleténél, a sisho sorbet viszont az ételek közti szünetekként viszont megint olyan szenzációsan látványos, és annyira üde ízeket hoz uborkával, fűszerezettségével, hogy le a kalappal a fiatal sztárséf tudása, kreativitása előtt. Egy galambot is kóstolhattunk, árpagyöngy kíséretében, zellerrel, élesztő-eszenciával, szintén szenzációs élmény. Végül pedig a cseresznye és mandula névre elkeresztelt desszert koronázta meg méltóképp egy spanyol sherry-vel az estét.

Jenő végig jön-megy a vendégek közt, a pult másik oldaláról magyarázza, mutatja, mit miért és hogyan készített, mi kerül épp vendége elé. Közvetlen, kedves, természetes, kiderül, mostantól, a szünnapok kivételével minden este jelen lesz, a médiaszereplések helyett most saját étterme a prioritás. Közben nézem a naptárat, mikor lehetne ide újból visszajönni, mert ezt a sajátos értelmezésű gasztroszínházat másnak is látnia kell.

 

 

 

 

Forrás: Costes Csoport / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Seregélyes Gábor


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.