Ők kapták idén a Gundel-díjat

Idén, két éves szünetet követően, végre ismét ünnepélyes keretek és méltó környezetben kerül kiosztásra az ikonikus vendéglős emlékére 2014-ben alapított Gundel Károly-díj, amelynek odaítéléséről a névadó születésnapján, azaz szeptember 23-án döntenek az ítészek. És minden évben ugyanekkor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra a nyerteseket.

Először az MKVM igazgatója, Török Róbert főmúzeológus köszöntötte a jelen lévő vendéglátósokat és a média munkatársait. Tőle hallhattuk, hogy már tradícionális az a bizottsági ülés szeptember 23-án, amikor a szakma krémje arról dönt, kik kapják abban az évben az előkelő elismerést.

Majd Gundel János, a Gundel-család nevében a fiatalokhoz szólva elmondta, mennyire fontos az idősek tisztelete, és munkájuk ismerete. És arra biztatta a jelenlévő vendéglátósokat, hogy ők is alkossanak új recepteket, szülessenek akár újragondolt lecsók, halászlevek, töltött káposzták, Gundel-palacsinták, vagy egész másféle ételkompozíciók, amelyek akár szintén egyszer majd hungarikumok lehetnek.

Ezt követően a Gundel Károly-díj alapítói nevében a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, Kovács László, mielőtt kihirdette volna az idei győzteseket, a díj korábbi történetét, megszületésének körülményeit elevenítette fel. Többek közt elmondta, Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította az MVI a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly-díjat. És olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

 
 
Arról is szó esett, hogy az elölhető a díjra, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeresen alkot, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. 
Végül lehulélt a lepel, és Kovács László az idei 11 jelölt közül megnevezte azt a kettőt, akik idén a Gundel-díjat kapták. 
Ők pedig nem mások, mint Macsinka János, a Maczok Bistro & Borbár séfje Egerből és Borbás Marcsi Prima Primissima díjas tévés műsorvezető, a nagyközönség által is nagyon szeretett gasztroszakértő.
 
 
A díjakat idén - két évnyi kényszerszünet után - igazán méltó körülmények közt, a Gundel Étteremben adják majd át egy elegáns gálaebéd kíséretében, ahová bár jegyek rendelhetők voltak, de, mint kiderült, már nem kaphatók, mert egytől egyig elfogytak.
 

Korábbi díjazottak:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) - 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos - 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) - 2016.
  • Csapody Balázs - 2017.
  • Rosenstein Tibor - 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás - 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila - 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
 

Forrás: Turizmus Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?