Öt változás az éttermi szegmensben a covid miatt

Öt változás, amit a pandémia az éttermi élményekkel tett. A Forbes.hu összeállítása alapján.

  1. Egyszerűbb étkezés:  A koppenhágai Noma, amelyet négyszer választottak a világ legjobb éttermének, a karantén után nem mint fine dining hely, hanem átmenetileg burgerezőként nyitott újra. Ezzel megadta az irányt a világ vezetői éttermeinek, egyben mérsékelte hátrányát az eleve elvitelre vagy kiszállításra létrehozott gyorséttermekkel szemben. Nem kell mindig túlbonyolítani. A közelben elérhető egyszerű alapanyagokból minden kreatív séf tud remek ételeket készíteni.
  2. A kenyérújrahasznosítás vége:  A híres séf, Anthony Bourdain vallotta be könyvében: világszerte bevett szokás, hogy az érintetlennek tűnő kenyereket (jobb helyeken csak kenyérkosarakat) az éttermek újra felhasználják, azokat újabb vendégek elé is leteszik. A COVID-érával a second hand kenyér ideje lejárt, a biztonság érdekében nincs közösködés, még ha ez növeli is az élelmiszerpazarlás mértékét.
  3. A közösségi étkezés és a sorban állás vége:  Világszerte szabályozott napjainkban, hány fő ülhet egy étterem asztalánál, az asztalok között mekkora távolságnak kell lennie, és sok helyen azt is megszabják, hogy csak egy háztartásban élők étkezhetnek együtt. Van olyan, aki hiányolja, hogy étkezés közben a szomszéd asztalnál ülő széke a hátához ér, a táskáját székhiány miatt a földre kell tennie, a könyökét meg folyton a mellette ülő könyökéhez veri, mert szűk a hely?  Korlátozottak a bulik, partik, összejövetelek is, és talán már nem is emlékszünk, milyen érzés derékig behajolni egy bárpulton, hogy a személyzet végre észrevegyen és kiszolgáljon minket a tömegnyomorban. Manapság sok helyen inkább az a jellemző, hogy a rendeléseket az asztaloknál veszik fel, italunk nyomorgás és a figyelemért való versengés nélkül is az asztalunkon landol, és aprópénz helyett kártyával fizetünk érte egy kesztyűs kéznek.
  4.  Online foglalás és várólisták:  Mivel növelni kellett az asztalok közti távolságot, az éttermekben egyidejűleg fogyasztó vendégek száma csökkent, ezzel a népszerű helyeken megnőtt a sikertelen asztalfoglalások száma, a várólisták hosszabbak lettek. Eközben viszont a digitalizáció végre azokat a helyeket is utolérte, akik ezt 2020-ig halogatták. Itthon is sok hely csak most vezette be a komplex foglalási rendszerét, amellyel kiszűrhető a telefonálás, telefonnál várakozás, és további előnye például, hogy egyszerre láthatjuk az elérhető szabad időpontokat.
  5. Csúcsminőség otthon, profi iránymutatással: A Michelin-csillagos Costes, a fine diningban erős Laurel, a felkapott Salt, a kreatív megoldásairól ismert Konyhakör, az eddig csak éttermeket alapanyaggal ellátó France Gourmet, és mások is átálltak B2C-ről B2B-re vagy a tőlük eredetileg távol álló házhoz szállításra. Többen az otthoni főzési élményt is megpróbálták kreatív módon felturbózni úgy, hogy előkészített alapanyagaikkal és csúcsséfjük által megírt receptjükkel némi közreműködésre késztették a karanténozó fogyasztót.

 


Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.