Tokaji prémium borászatot vett a BDPST Group

Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group: megállapodást kötöttek a minőségi tokaji borairól és prémium borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról.

Mint ezzel kapcsolatos közleményükből megtudható, tőkebefektetőként már eddig is erős jelenléttel rendelkeztek a világörökségi védettséget élvező térségben, ugyanis a Tokaji borvidéken üzemeltetik az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spat és annak lokális és regionális ételekre specializálódott éttermét, a Bobajkát.

A Patricius Borház Zrt. megvásárlásával pedig a szálláshelyszolgáltatások és vendéglátás után immár a bortermelés területén is a meghatározó szereplők közé lépnek elő Magyarország legrégebbi és legismertebb borvidékén.

 

A vételről szóló megállapodást március 2-án írták alá, amelynek értelmében a holdingcég 100 százalékos tulajdonészt vásárol a Patricius Borház Zrt.-ben. A tranzakcióhoz kapcsolódik a Patricius Borházat körülvevő termőterületek megvétele is, ahol a jövőben folyik tovább a magas szakmai színvonalú szőlőtermelés.

A vidék egyik legjelentősebb borászata

A több mint 20 éve alapított bodrogkisfaludi székhelyű Patricius Borház az UNESCO Világörökségi Helyszínei között jegyzett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék egyik meghatározó borászata. Így 2016-ban elnyerte az Év Pincészete díjat, tokaji borkülönlegességei pedig számos szakmai díjban részesültek az elmúlt években. A világ legnagyobb és egyik legrangosabb borversenyeként jegyzett londoni Decanter World Wine Awards 2021-es megmérettetésén a Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja platina érmes minősítést szerzett, kivívva a nemzetközi szakmai közönség elismerését.

„A Patricius több mint egy borászat, vagy egy márka, hiszen a borkészítésen túlmenően aktívan részt veszünk Magyarország első számú borvidéke kulturális életének szervezésében is. A szakmai és fogyasztói rendezvényeken a Tokaji borvidék kulturális és természeti értékeinek bemutatására is nagy hangsúlyt fektetünk, nagykövetként képviselve mindazt, amit a Tokaji márkanév jelent a minőségi borok kedvelőinek idehaza és külföldön. Ugyanakkor a továbblépéshez szükség van olyan tőkeerős befektetőkre, akik elkötelezettek a magyar minőségi borkészítés és a borturizmus fejlesztése iránt, emellett képesek a meglévő tradíciókra támaszkodva új lendületet adni a szakmai és üzleti építkezéshez”, mondta Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója.

Miért történt a portfólió bővítés?

A BDPST Group célja, hogy olyan akvizíciókat hajtson végre, amelyek eredményeként a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló piaci teljesítménnyel legyen jelen mindazokban a szektorokban, amelyekbe befektet. Tokaj ehhez ideális helyszínt kínál, hiszen a 5300 hektár kiterjedésű borvidék Magyarország legismertebb borrégiója, amely – többek között - az egyedülállóan szigorúan szabályozott Tokaji Aszú készítéséről, másrészt száraz fehér borairól ismert. Ugyanakkor a régió mind a bortermelés, mind a borturizmus terén további jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik.

„Jól illeszkedik stratégiai elképzeléseinkbe a most aláírt megállapodás, hiszen a Tokaji a legismertebb magyar márkák egyike, ezáltal országimázsunk fontos része, egyúttal fontos, megóvandó világörökségi értékünk. A Patricius Borház megvétele része annak az építkezésnek, amelynek eredményeképpen a Tokaji borvidéken minden téren a meghatározó szereplők egyike lehetünk a minőségi szolgáltatások és termékék piacán. A közvetlen üzleti célokon túl pedig ahhoz is hozzá kívánunk járulni, hogy a Tokaji márka megerősítse helyét a minőségi borok piacán és a nemzetközi borturizmus térképén egyaránt”, tette hozzá Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

A BDPST Group jelenléte Tokajban

Első befektetését még 2019-ben hajtotta végre a Tokaji borvidéken a BDPST Group a ma Andrássy Kúria & Spa-ként ismert szálloda megvásárlásával. Az 53 szobás tarcali szálláshely a cégcsoport értékteremtő munkájának hála mára egy teljeskörűen korszerűsített ötcsillagos minősítésű szállodaként és rendezvényhelyszínként működik. Étterme, a Bobajka pedig a borrégió örökségének és különleges hangulatának átadásával, újragondolt regionális ételekkel várja vendégeit. A vendéglátóhely munkájának szakmai elismerését jelzi, hogy 2022-ben a Klasszis TopDesign versenyén „az év étterme - zárt vendégtér kategóriában” győzedelmeskedett.

A helyi termelőkkel és borászatokkal való együttműködés mindig is fontos volt az Andrássy Kúria & Spa tulajdonosa számára, a Patricius Borház megvásárlása pedig további szinergiákat teremt mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

A legkíméletesebb gravitációs szőlőfeldolgozási technológiát alkalmazó, 3 szintes borászati feldolgozó üzemet működtető Patricius Borház szakmai stábjának tudása és piaci elismertsége pedig optimális feltételeket kínál a további termék és szolgálatásfejlesztések megvalósításához.

Forrás: gwc.hu


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.