A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar
Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány idén egy különleges
desszertpályázatot hirdet. A kategóriagyőztes desszert a Gróf Széchenyi Család Alapítvány
hozzájárulásával és támogatásával használhatja a Széchenyi nevet. Így nemcsak egy új magyar desszert születik, hanem ez egy cukrásztörténelmi pillanat is egyben, hiszen a „legnagyobb magyar” nevét viselheti a győztes desszert!
Céljuk a vendéglátással egybekötött protokollalkalmak során kínálható egyedi desszertet, vagy akár egy desszertcsaládot életre hívni, mely a nemzetközi vendégek számára ideális választás lehet hazánk tradicionális értékeinek és kreativitásának a prezentálására.
A pályázatra olyan cukrászati alkotásokat várnak, melyek alapvetően magyar alapanyagokból állnak, Magyarországhoz köthetők. Az alapanyagok kiválasztásánál javasoljuk a nemzeti értékek (pl. szatmári szilvalekvár, újfehértói fürtös meggy, gönci kajszibarack, gyógynövények), megyei és települési értéktárban lévő, illetve a Hungarikumok (pl. magyar akácméz, alföldi kamillavirágzat, magyar pálinkák és minőségi magyar borok – az Egri Bikavér vagy a Tokaji aszú, kalocsai vagy szegedi fűszerpaprika-őrlemény) felhasználását.
Az értékelést és a kiválasztást kétfordulós zsűrizéssel szervezik,melyben a szakmai zsűri mellett protokollszakemberek, diplomaták és ismert személyiségek is részt vesznek. A pályázat kategóriagyőztes mestereit és desszertjeiket a Gróf Széchenyi Család Alapítvány által szervezett 2022. évi Széchenyi-díj átadóján fogják bemutatni idén szeptemberben.
A pályázat nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátótevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is. Magánszemélyek nevezését nem tudják fogadni! Minden pályázó kategóriánként maximum 2 db termékkel nevezhet! Koprodukcióban készült, több szakember ötlete és összefogása révén született süteménnyel is lehet nevezni! A csapattagokat a nevezési lapon kérik megnevezni. A pályamunkák nem tartalmazhatnak: aromákat; fondokat; ét-, tej- és fehér bevonókat; növényi habot; margarint; egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat; modell burkolóanyagot; mesterséges ételszínezéket.
Forrás: Store Insider