Itt a Gastro&Hotel Design döntőseinek listája

A döntöbe jutottak listája megszületett. Nem volt egyszerű, és sokszor nem volt a zsűri azonos állásponton a személyes zsűrizés alkalmával, sokat vitáztak egymással a tagok, de végül kialakult az idei Gastro&Hotel Design Award online zsűrizés alkalmával megállapított shortlist-je alapján a végső győztesek névsora.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mielőtt elárulnánk, hogy kik kerültek be idén a döntőbe, jöjjön egy-két kulisszatitok az idei verseny kapcsán.

Több pályamunka, mozdultak a láncok Mindenképp jó hírnek számított – egyben jelzi, hogy a hazai Horeca-szegmens körben egyre fontosabb és rangosabb ez a szakmai megmérettetés -, hogy idén, a tavalyi 60 pályázatot követően már 80 pályamunkát regisztráltunk. Ebből került a személyes zsűrizés alkalmával a zsűritagok elé az a shortlist, amely alapján végül megszületett a végső döntés. A végleges eredményeket a döntősök az október 4-i díjátadón ismerhetik meg. Szintén örömhír, hogy a hazai nagy szállodaláncok is végre jelentős számban képviselték magukat, több kategóriában is érkezett számos nevezés -, 2017-ben ez nem volt így, akkor a hotelláncok nem vettek részt ilyen sokan a PPH Media által életre hívott, a Turizmus & Vendég szaklap által lemenedzselt szakmai Gastro&Hotel Design versenyen.

Ráhangolódás

És most következzék a személyes zsűrizés részletei (legalábbis ami nem szupertitkos az októberi ünnepélyes díjátadó előtt). Először Varró Zoltán, a zsűri elnöke mondta el, ő azért állt két éve e már régebb óta zajló szakmai verseny mellé, és vált azóta egyik meghatározó szereplőjévé a versenynek, mert fontosnak és előremutatónak tartja azt a törekvést, hogy kialakuljon párbeszéd a tervezői, alkotói oldalt jelentő designerek, és a megrendelői hátteret biztosító éttermesek, szállodások között. Annak pedig külön örül, hogy sikerült e versenybe bevonni zsűritagokként olyan fontos külföldön élő, dolgozó személyiségeket, híres szakértőket, designereket, akiknek szava ma meghatározó a világ szállodai, éttermi megjelenésének világában. Azt is hozzátette, most, hogy végignézte az idei pályamunkákat, talán könnyebb helyzetben lesz a zsűri, mint a korábbi években, mert egyértelműen jelzi az online szavazás végeredménye, hogy ki lehet majd a győztes a különböző kategóriák területén. Végül hangsúlyozta, nem kell minden áron minden meghirdetett kategóriában győztest kiáltani, hanem olyanhoz kerüljön a díj, akinek pályamunkája valóban előremutató és példaértékű.

Éttermekről

Rögtön belevágott a zsűri a sűrűjébe, hiszen mindjárt a közös munka elején gasztro-témában a kiemelt kategória shortlist-eseinek munkáit, valamint az Év Étterme győztesének aspiránsait nézte át. Majd jöttek sorban a többi kategóriák. Ilyen megállapítások hangzottak el közben: „Ebben a kategóriában ne csak egy győztes legyen!” „Nekem ez tetszik, mert bár hideg és új vonal, de aki szereti a minimal stílust, annak nagyon bejöhet.” „Ez a pályázat aztán tényleg cukiságfaktort döntöget.” „Jók a színek, a teljes megoldás, végre egy hely ahol nem a mindig beváló tégla-, naturfa vonalat hozzák, hanem valami egész mást.” Közben kétségek is felmerültek a zsűritagok körében: „Most tervet díjazzunk, vagy inkább ne? Hiszen más dolog elképzelni valamit, és más a megvalósítás.” „Vonjunk vajon össze néhány kategóriát?” „Helyezzük át ezt a pályamunkát inkább egy másik kategóriába, hiszen oda jobban való?” „Van olyan kategória – ilyen például a konyha az étteremben -, ahol a pályázati kiírást jobban kell jövőre kommunikálnunk, mert félreérthető lehet.” És felvetődött több alkalommal is az örök tyúk vagy tojás téma is: „Mi vajon a fontosabb: a funkcionalitás vagy a design?”

Hotelekről

Itt is válogatunk a zsűrizés közben elhangzottakból, miközben nem lehetett nem észrevenni, hogy az új szereplők mellett sokan pályáztak már az előző évek során.„De jó, mennyi lánc indult most! És milyen szép, letisztult, összhangot sugalló emitt ez a megjelenés.”, hangzott el, miközben parázs vita kerekedett a kiemelt kategória győztese okán - ki erre, ki arra tette le a voksát. Volt, aki azzal érvelt, végre nem egy romkocsmás, szakadt hangulat, amit ez a pályamunka hoz, ezért legyen ő a nyerő. Mások egy hotel felújítása kapcsán egy híres műalkotás eltüntetését siratják. Közben itt is, ott is elhangzik, ez a logo túl sok helyen szerepel ebben a szállodában, viszont van, akinek pont ez tetszik, mert harsány, meglepő, és a zsűri egyik hölgy tagja megjegyzi e kérdés kapcsán: Én szeretem a Guccit, és kész. Ezzel el is dőlt ki legyen az adott kategória győztese. Megosztó véleményből amúgy volt még egy pár. Aztán ott voltak még a különdíjak témái, ott is azt keresték a díjakat felajánlók, mi az, ami újat, előremutatót hoz a mai magyar világban – ez döntött, ez alapján hirdetnek majd nyertest. Nemcsak budapesti, hanem idén ismét vidéken lévő szállodások is győztek szép számban, főleg az számított a díjak odaítélésekor, ha látszott, a tulajdonos vagy az üzemeltető kellő gondot – és anyagi eszközt – fordított arra, hogy valóban szakembert bízzon meg egy ház tervezésével vagy átépítésével – nem pedig a saját háza táján oldja meg valaki ezt a feladatot.

Tádám...

Végül pedig jöjjön, ami mindenkit a legjobban érdekel: íme a döntősök elit mezőnye.
Fontos elmondani, hogy ez CSAK a döntősök listája. Előfordulhat, hogy adott kategóriában - még akkor is, ha csak egy pályázat jutott be - nem osztott fődíjat zsűri, de az is lehet, hogy két munkából, két pályázat is kap valamilyen elismerést.

A díjazottakat október 4-én hirdetjük ki a Larus Étterem és Rendezvényközpontban egy zártkörű gálavacsorán. 

A. GASTRO

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év GastroDesign tematikus étterme                         

  • VakVarjú Csónakház - Vadregényes romantika a Duna-parton
    Pályázó: VakVarjú Csónakház     
  • Veritas Wine Bar
    Pályázó: Studio Arkitekter

Az év GastroDesign étterme 
Zárt vendégtér  

  • Gasztroudvar     (terv)
    Pályázó: Singer Design
  • Gusteau Étterem
    Pályázó: Top-Four-Mád, Gusteau Étterem, Hotel Botrytis
  • Haris Park - Bobo Restaurant (terv)
    Pályázó: Haris Park, GA Design International
  • Vin.Vin City Interior         
    Pályázó: New Age Interior, DekoRatio Branding & Design Studio, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign street food helye                        

  • BazsaLicom FoodTruck - Stílus négykeréken
    Pályázó: BazsaLicom FoodTruck                 

Az év Gastrodesign bárja/pub-ja                                    

  • Yellow Bistro & Bar
    Páláyzó: Danubius Hotel Helia  

Az év GastroDesign kávézója

  • Zsolnay Kávéház - tradíció és megújulás                
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

Az év GastroDesign étlapja/itallapja                                             

  • Hopsz Café & Grill
    Pályázó: Voov, Szalai-Dodá, Color Art Copy           

Az év GastroDesign éttermi logója, grafikus arculata                                             

  • Vin.Vin City grafikus arculat
    Pályázó: DekoRatio Branding & Design Studio, New Age Interior, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign kiegészítője

  • Fruska Bistro - Beszédes tányérok
    Pályázó: Artificial Group, Fruska Bisztró                 

 

II. HOTEL & SPA & WELLNESS (Magyar Turisztikai Ügynökség digitális innovációs különdíj esély!)                     

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év HotelDesign tematikus szálláshelye                                     

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Bambara Hotel ****Premium- A magyar Afrika
    Pályázó: Bambara Hotel**** Prémium  
  • Spa élmények tengerében 
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

MIELE: Az év HotelDesign fővárosi szálláshelye                                       

  • Hotel Clark
    Pályázó: Unione-Clark   
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest
  • Stories Hotel Budapest (terv)
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

Az év HotelDesign vidéki szálláshelye                                          

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Neptun Hotel 
    Pályázó: Studio Arkitekter            

Az év HotelDesign spa & wellness szolgáltatása                                       

  • Élmény minden cseppjében
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

Az év HotelDesign vendégszobája              

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Stories Hotel Budapest
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani           

JAB: Az év HotelDesign lobbija                                       

  • A pult nélküli vendégfogadás élménye
    Pályázó: Accor Pannonia Hotels Zrt.; Mercure Budapest City Center       
  • Danubius Hotel Helia lobby
    Pályázó: Danubius Hotel Helia  
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

 

Az év HotelDesign lakosztálya                                         

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest              
  • Radisson Blu Béke Hotel, Budapest Blu print - design a vendégélményért - Executive lakosztályok 
    Pályázó: Radisson Blu Béke Hotel, Budapest      

Az év HotelDesign szállodai kertje/terasza

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign új szállodája                                      

  • Deco Hostel & Beauty - Szentendrén  (Terv)
    Pályázó: DD INTERIOR STUDIÓ     
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign szállodai logója, arculata                                              

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark                                       
  • KViHotel Arculat 
    Pályázó: Quint Studio

Az év HotelDesign kiegészítője                                      

  • A Haranghy Kupola 
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

                                                      

 A zsűri:

Zsűrielnök: VARRÓ ZOLTÁN, dizájner, belsőépítész, VARRÓ DESIGN

Zsűritagok: 

ÁCS ERZSÉBET, elnök, LAKBERENDEZŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

BAKODY KATALIN, igazgató, JAB CSOPORT

BOJÁR IVÁN, főszerkesztő, ÉPÍTÉSZFÓRUM.HU

DAVID MULIN, Executive Assistant Manager, FRANCE, ST. REGGIS HOTEL PUNTA MITA

KASSITZKY ATTILA, kommunikációs igazgató, MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG

KRÉMER JULIANNA, művészeti vezető, PPH MEDIA

MONICA ORTIZ, Director of Rooms, Mexico, ROSEWOOD MAYAKOBA RESORT

NEIZER ANITA, tartalomfejlesztési vezető, PPH MEDIA

PAPP GÁBOR, értékesítési és marketing vezető, MIELE

PETER KATUSAK-HUZSVAR, General Manager, SOFITEL VIENNA STEPHANSDOM 

THIERRY BAUREZ, Global Director of Sales, TRUMP HOTELS

VÁGÓ ÁGNES, felelős szerkesztő, TURIZMUS&VENDÉG

 

További információ: https://gastrodesignaward.hu/

Forrás: Vendég


GasztroFok – kulináris körutazás Siófokon

GasztroFok – kulináris körutazás Siófokon 

Idén már három alkalommal is várják a szolgáltatók az érdeklődőket, az első ízutazó hétvége április 12-14. között lesz.
Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata

Bővül a Singapore Airlines gasztronómiai kínálata 

A SIA több mint 200 új előételt, főételt és desszertet fejlesztett ki a fedélzeti étkezések bővítésének érdekében.
Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.