Újra „megnyílt” a szerb-magyar légihíd

Majd két évtizednyi szünet után, 2009. december 14-én, délután 14.15 órakor ismét Malév gép landolt a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

A magyar légitársaság ezzel újra napi rendszerességgel biztosítja a légi összeköttetést a magyar és a szerb főváros között, valamint lehetővé teszi az átszállást hálózatán, Budapesten keresztül mintegy 60 európai és közel-keleti célállomásra. A Malév az új járat indításától az átszálló utasok, az üzleti és turisztikai céllal Magyarországra látogatók számának növekedését várja. Az új járatra már bruttó 26.600 Ft-tól lehet jegyet foglalni a légitársaság honlapján és az utazási irodákban.

Karim Makhlouf, a Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Belgrád már régóta hiányzott a Malév hálózatából, éppen ezért most nagy hangsúlyt fektetünk erre a kitűnő lehetőségeket nyújtó járatra. Évente már eddig is mintegy 30 ezer szerbiai utas választott minket, s nyilvánvaló, hogy ez a szám a közvetlen összeköttetésnek köszönhetően tovább fog növekedni. Nagyon örülünk, hogy szerbiai utasainknak a mai naptól közvetlenül kínálhatjuk minőségi szolgáltatásainkat, kedvező árainkat és kitűnő hálózatunkat, mely mintegy 60 európai és közel-keleti célállomást tesz elérhetővé. A járat iránt máris óriási az érdeklődés, hiszen csak decemberre kétezer foglalást regisztráltunk, ami máris 70%-os férőhely-kihasználtságot jelent. Ez egy induló járat esetén egyedülálló.”

A Malév járatnyitása turisztikai szempontból is fontos esemény, mellyel kapcsolatban Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke Belgrádban, a szerb turisztikai szakembereknek és újságíróknak tartott prezentációjában hangsúlyozta: „Magyarország beutazó turizmusában hagyományosan nagy szerepet játszanak a közeli küldő-országok, amelyekkel szoros gazdasági-történelmi-társadalmi-kulturális kapcsolatok kötnek össze minket. A gazdasági válság miatt megváltozott fogyasztói szokások, a közeli úti célok előnyben részesítése miatt még jobban felértékelődik ezen országok jelentősége. Szerbia egyike azon piacoknak, amelyekre a Magyar Turizmus Zrt. – a válságra választ adó stratégiájának megfelelően – még nagyobb figyelmet fordít. A Malév új belgrádi járatnyitása éppen ezért nagyban segíti azon törekvésünket, amely a szerb beutazások ösztönzésére irányul.”

A Malév járatain főként a régióból Észak és Nyugat-Európába utazók érdeklődésére számít. Számos szerb állampolgár utazik rendszeresen Németországba, Svájcba és Olaszországba, mely országok több nagyvárosába a Malév napi rendszerességgel, a belgrádi járathoz időben kényelmesen csatlakozó járatokat kínál. A fentieken túl a két szomszédos ország közötti meglehetősen intenzív politikai, kulturális, etnikai és egyéb kétoldalú kapcsolatoknak köszönhetően, a „business céllal” Magyarországra látogatók is üzleti potenciált jelenthetnek a Malév számára. A légitársaság a nyári időszakban várható megnövekedő üzleti utasforgalomra számítva tervezi, hogy napi egyről tovább növeli járatai számát. A Malév 1992-ben még a délszláv háború kirobbanása miatt felfüggesztette üzemelését Belgrádba, mely a Malév hálózatának egyik legfontosabb városa volt.

Menetrend:

Járatszám Útvonal Indulás Érkezés Napok
MA460 BUD-BEG 13.15 14.15 Minden nap
MA461 BEG-BUD 14.55 16.05 Minden nap

A Magyar Turizmus Zrt. szerbiai akcióiról

A Magyar Turizmus Zrt. már eddig is számos akcióval csábította a szerb utazókat hazánkba. A Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága az ünnepélyes járatnyitásra 100 db, angol nyelvű Pécs2010 c. kiadványt biztosít. Az RMI továbbá vonzó 2+2 éjszakás Budapest-Pécs csomagajánlatokat alakított ki, a Malévvel érkezők számára, amelyhez transzfert is biztosítanak. Az ajánlatokra az MT Zrt. szórólapon is felhívja az érdeklődők figyelmét. Az MT Zrt. Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának szervezésében, októberben a dél-alföldi régió turisztikai kínálata kétnapos road-show keretében mutatkozott be Szerbiában a szerb utazási irodák és a média képviselőinek. A Zrt. a régió bemutatására több alkalommal szervezett tanulmányutat szerb újságíróknak, a nagyközönség pedig vásárokon is megismerhette a régió és hazánk turisztikai kínálatát. A szerb utazók továbbá az MT Zrt. új, „Karnyújtásnyira a Dél-Alföld” című szerb nyelvű kiadványából is tájékozódhatnak.

A szerb piac jelentőségét a statisztikai adatok is alátámasztják. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban csaknem 35 ezer szerb vendég szállt meg kereskedelmi szálláshelyeinken, akik több mint 70 ezer éjszakát töltöttek el. 2009 első háromnegyedévében a szerb piac 41 ezer vendégéjszakát generált, ami összességében csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az év elejét jellemző negatív tendencia szeptemberben megfordult: ekkor már 18,9%-os növekedést tapasztalhattunk. A szerb beutazó forgalomnak további lendületet adhat a Nyugat-Balkán december 19-től életbe lépő vízummentessége.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?