Trónfosztás a világ hét csodájánál, itt az új lista

Évszázadokig ugyanazok voltak a „csodák” – ma viszont ezek listaváltása is megtörtént, hiszen az ókori látványosságok tönkrementek. A Condé Nast Traveler utazási magazin úgy döntött, hogy 2023-ban új különleges turisztikai látnivalókat keres a világban, és közzéteszi azokat.

A kolostor, amely a tengerben lebeg

Az első helyen a franciaországi Mont Saint-Michel áll. Mintha a Gyűrűk urából vagy a Trónok harcából csöppent volna e hely a XXI. századba, jóllehet, már a középkorban is ámuldoztak megejtő szépségén. A Normandia és Bretagne határán fekvő apátsági kastély önmagában is építészeti csoda, de nem ez tette Franciaország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává. Az ok inkább egy szikla tetején található, fél mérföldnyire a tengertől. Apálykor kényelmesen el lehet sétálni a bencés kolostorhoz – amelyet pontosan 900 éve, 1023-ban kezdték építeni –, majd átkelni az azt körülvevő nagy homokos síkságon. Dagálykor mintha délibábként lebegne az építmény a tengerben - írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

A Föld legszebb gleccsere
Argentína főleg labdarúgó isteneiről ismert, de ha csodáról van szó, nem csupán Lionel Messire kell gondolni. A Perito Moreno nevű hatalmas jégfalat a Föld legszebb gleccserének nevezik. A Los Glaciares Nemzeti Parkban, Dél-Patagóniában található ez a türkizkék jégfal, amely több mint 100 négyzetkilométeren terül el, és valamivel több mint 60 méter magas. A gleccserfal peremén hallani a morajlást, ahogy hatalmas jéghegyek csobbannak a mélykék vízbe. Ahogy a magazin írja: „Ha csak egy gleccsert akarsz látni csak az életedben, ne menj tovább, ez az.”

Az elveszett város, amely feltáratlan

Hallott már AlUláról? Ez egy elveszett város, méghozzá Szaúd-Arábiában, bár nem olyan híres, mint Petra, Machu Picchu és Angkor Wat. Eddig nagyon kevesen hallottak róla, és tömegek sem özönlenek arrafelé. Ez azonban hamarosan megváltozik – a hajdani település nemrég nyílt meg a látogatók előtt, feltárva sok ezer év arab történelmét. A Szaúd-Arábia észak-nyugati részében található terület többnyire feltáratlan – az egyik becslés szerint a terület kevesebb mint öt százalékát kutatták meg eddig a régészek. Valamikor termékeny, virágzó oázis volt, mivel itt van a Dél-Arábia és Egyiptom közötti karavánutak fontos találkozó helye. Dedan és Lihyan ősi királyságának fővárosa ma elhagyott vályogtégla-házak labirintusa, beleolvadva a sivatagba.

Királyság a hegycsúcsok között

A bhutáni Paro-völgy felett 700 méterrel egy szikla szélén található a Taksthang kolostor, azaz a Tigrisfészek, amely fontos helyszín az ide zarándokló buddhisták számára. Ez a négy buddhista templomból és lakóépületből álló komplexum, a fehérre meszelt falakkal, élénkvörös tetőkkel és arany kupolákkal, mintha a hegyből nőtt volna ki. Hamarosan világhírű lesz, hiszen Bhután, mint turistacélpont, egyre népszerűbb. 2022 végére készült el a régóta várt Trans Bhutan Trail, egy 250 mérföldes túraútvonal, amely átszeli az országot a nyugati Haa-tól a keleti Trashigangig. Helyi falvakon, több tucat templomon és 12 hegyi hágón áthaladva lehet megtekinteni az egyik utolsó himalájai királyságot, amelyet a világ legmagasabb hegycsúcsai vesznek körül.

Mindegyik sziklaház egyedi műalkotás
A törökországi Kappadókia neve már ismerősen hangzik. Ez a Föld egyik legszürreálisabb tája. Körülbelül Kr.e. 1200-tól kezdve az emberek elkezdtek itt otthonokat kivájni, a tájat uraló fantasztikus sziklaképződményekben. A sziklaházak egyedi műalkotások, díszes homlokzatokkal, ajtókkal, ablakokkal és sziklába vésett lépcsőkkel. Valójában egy-egy város, lakóotthonok, templomokkal, utcákkal. Évente turisták milliói érkeznek ide, és sokan élvezik, hogy léggömbökön kelhetnek át a festői völgy felett.

Nyúl Péter idilli otthona

Lake Districtet nevezték már a világ egyik legszebb szegletének, és a tavak királyságának is. Költők és írók egész sorát ihlette meg, olyanokat, mint Beatrix Potter és John Ruskin. Kollégájuk, William Wordsworth a legszebb helynek nevezte, amit az ember valaha láthatott. Az itteni kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Windermere, Anglia legnagyobb tava, a látványos Stock Ghyll Force vízesés és a Scafell Pike, Anglia legmagasabb hegye. A Londontól három és fél órás vonatútra fekvő nemzeti park Anglia legszebb gyalogos és kerékpáros útvonalairól ismert. Ma már egy Michelin-csillagos étteremről is híres: Simon Rogan séf itt nyitotta meg a ma már legendás L'Enclumét a Cartmel folyó partján.

Kék áramlat, szardíniákból
A világ egyik legizgalmasabb természeti látványosságaként tartják számon a dél-afrikai Sardine Runt, ahol májustól júliusig delfinek ezreit lehet látni, amint hatalmas halrajokat üldöznek. Ezek a „futások” akár 15 kilométer hosszúak is lehetnek, és több tízmillió hal áll ilyenkor „rajthoz”. A szardíniákat cápák, gyilkos bálnák, pingvinek, fókák, kardhalak, tengeri madarak és sok más ragadozó követi. De nemcsak őket vonzza e látvány: a világ minden tájáról érkeznek fotósok és búvárok, hogy megcsodálják ezt a gigantikus kék áramlatot. Nem véletlenül hívják a Sardine Runt Kék Serengetinek is.

Elek Lenke


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?