Új trend: megosztott konyha

Spanyolországban most alakítják ki az első közösségi konyhákat - raktárhelyiségekből.

Spanyolországban is fellendült az ételkiszállítás a koronavírus-járvány miatt. Juan Diego Gaitán például hamburgereket és desszerteket készít madridi konyhájában. Úgy, mint egy étterem. A különbség az, hogy nincs étkezőtér, nincsenek pincérek és földszinti bejárat sem. Ételeit közvetlenül a vásárlók ajtajához viszik, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Üres raktárhelyiségből konyha

Egy raktárhelyiségben alakította ki konyhát. Juan azután kezdte vállalkozását társaival, hogy a pandémia miatt elvesztette az állását. Kis befektetéssel, kevesebb kockázattal fogott hozzá.

"Ha hagyományos éttermünk lenne, akkor a fix költségeink sokkal magasabbak volnának. A korlátozások idején is kellene fizetnünk a bérleti díjat, a munkabéreket. Ez viszont nagy rugalmasságot ad nekünk, a burgerbrandtől az édességekig, bármilyen extraköltség nélkül”, magyarázza Juan.

Az ételkiszállítás nagyon megy

A pandémia alaposan megváltoztatta az ételfogyasztási szokásokat. A spanyolok kétszer annyi élelmiszert rendelnek most, mint a lezárások előtt. 23 százalékkal nőtt azoknak a vállakozásoknak a száma, amelyeknél kizárólag online lehet rendelni.

"Tucatnyi ilyen konyha működik már Madrid-szerte. Szaporodásuk súrlódásokat is okoz, a helybeliek panaszkodnak a szagokra és a megnövekedett járműforgalomra. A hagyományos éttermek tulajdonosai pedig a szektor szabályozását kérik."

Egy Madrid központjában lévő csarnokban hamarosan 18 konyhát vehetnek bérbe olyan éttermek, amelyek be akarnak szállni az ételkiszállításba. Tulajdonosa megérti, hogy egyesek aggódva figyelik ezt az üzleti modellt, de azt mondja, mindenben megfelelnek az előírásoknak.

"Az egészségügyi, higiéniás és tervezési követelmények ugyanolyanok az efféle vállakozásoknak, sőt még szigorúbbak is“, mondja ezzel kapcsolatban Martínez de Velasco.

Maradnak a megosztott konyhák a későbbiekben is

A megosztott konyhák valószínűleg fenn fognak maradni, és egyesülnek a hagyományos éttermekkel. Ahogyan a ruhamárkák esetében is vegyítik az elegáns üzleteket az online platformokkal.

“A vállakozóknak lesznek éttermeik a forgalmas főutcákban, ugyanakkor működtetnek majd konyhákat is, amelyek révén gyorsan reagálhatnak, és rendelésre is tudnak szállítani”, véli Martinez.

A várakozások szerint a járvány idején megerősödött ágazat tovább erősödik Spanyolországban. Az ételkiszállítás idén további 20 százalékkal növekedhet, és valószínűleg a korlátozások feloldása után is népszerű marad.

Forrás: Euronews


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?