hirdetés

Új trend: megosztott konyha

Spanyolországban most alakítják ki az első közösségi konyhákat - raktárhelyiségekből.

hirdetés

Spanyolországban is fellendült az ételkiszállítás a koronavírus-járvány miatt. Juan Diego Gaitán például hamburgereket és desszerteket készít madridi konyhájában. Úgy, mint egy étterem. A különbség az, hogy nincs étkezőtér, nincsenek pincérek és földszinti bejárat sem. Ételeit közvetlenül a vásárlók ajtajához viszik, adja hírül az euronews.com tudósítása.

pixabay.com
pixabay.com

Üres raktárhelyiségből konyha

Egy raktárhelyiségben alakította ki konyhát. Juan azután kezdte vállalkozását társaival, hogy a pandémia miatt elvesztette az állását. Kis befektetéssel, kevesebb kockázattal fogott hozzá.

"Ha hagyományos éttermünk lenne, akkor a fix költségeink sokkal magasabbak volnának. A korlátozások idején is kellene fizetnünk a bérleti díjat, a munkabéreket. Ez viszont nagy rugalmasságot ad nekünk, a burgerbrandtől az édességekig, bármilyen extraköltség nélkül”, magyarázza Juan.

Az ételkiszállítás nagyon megy

A pandémia alaposan megváltoztatta az ételfogyasztási szokásokat. A spanyolok kétszer annyi élelmiszert rendelnek most, mint a lezárások előtt. 23 százalékkal nőtt azoknak a vállakozásoknak a száma, amelyeknél kizárólag online lehet rendelni.

"Tucatnyi ilyen konyha működik már Madrid-szerte. Szaporodásuk súrlódásokat is okoz, a helybeliek panaszkodnak a szagokra és a megnövekedett járműforgalomra. A hagyományos éttermek tulajdonosai pedig a szektor szabályozását kérik."

Egy Madrid központjában lévő csarnokban hamarosan 18 konyhát vehetnek bérbe olyan éttermek, amelyek be akarnak szállni az ételkiszállításba. Tulajdonosa megérti, hogy egyesek aggódva figyelik ezt az üzleti modellt, de azt mondja, mindenben megfelelnek az előírásoknak.

"Az egészségügyi, higiéniás és tervezési követelmények ugyanolyanok az efféle vállakozásoknak, sőt még szigorúbbak is“, mondja ezzel kapcsolatban Martínez de Velasco.

Maradnak a megosztott konyhák a későbbiekben is

A megosztott konyhák valószínűleg fenn fognak maradni, és egyesülnek a hagyományos éttermekkel. Ahogyan a ruhamárkák esetében is vegyítik az elegáns üzleteket az online platformokkal.

“A vállakozóknak lesznek éttermeik a forgalmas főutcákban, ugyanakkor működtetnek majd konyhákat is, amelyek révén gyorsan reagálhatnak, és rendelésre is tudnak szállítani”, véli Martinez.

A várakozások szerint a járvány idején megerősödött ágazat tovább erősödik Spanyolországban. Az ételkiszállítás idén további 20 százalékkal növekedhet, és valószínűleg a korlátozások feloldása után is népszerű marad.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai