Daloló delfinek és chakchouka Tunéziában

A Taurus Reisen utazási iroda 1999 óta működik Magyarországon. Az évek során igazi Tunézia-specialistává fejlődött, amit az általuk szervezett tanulmányút résztvevői is megtapasztalhattak.

Majdnem ötven szakmabeli munkatársnak szervezett egyhetes tunéziai utazást a Taurus Reisen utazási iroda. A négy- és ötcsillagos El Mouradi szállodaláncban elszállásolt csapat összesen négy hotelben hajthatta álomra a fejét, és élvezhette ki az all inclusive ellátás örömeit.

Az utazás elsődleges célja az volt, hogy a Taurus Reisen bemutassa a tunéziai El Mouradi szállodákat, amelyekből az út során összesen tizenkettőt ismerhetett meg a csoport.

A munka mellett bőven jutott idő a pihenésre és a Taurus Reisen által nyújtott különböző tunéziai programokra, mint például a hammameti Medina, az El-Jem-i amfiteátrum vagy a karthagói óváros megtekintésére, úgyhogy nem csak a szállodákhoz, de Tunézia kultúrájához is közelebb kerülhettek a tanulmányút résztvevői. Bulizási lehetőség is akadt bőven, hiszen két szülinapot is ünnepelt a csapat, ez alkalomból pedig közös vacsorával kedveskedett az utazási iroda.

Egy kis történelem

Tunézia Észak-Afrika mediterrán tengerpartján terül el, nyugatról Algéria, délkeletről Líbia határolja. Első lakói a berberek voltak, akik ma már csak elenyésző hányadát képviselik a mintegy 10,7 milliós lakosságnak. Az ország írott történelme szerint Karthágót Krisztus előtt 814-ben alapították meg. Karthágó az idők során egyre nagyobb tengeri hatalomra tett szert, így nem csak a görögökkel, de a fejlődő Római Birodalommal is összetűzésbe került. Kettejük több mint száz évig tartó párharcát jelzi a híres három pun háború, amelynek lezárásaként a rómaiak végül bevették Karthágó városát, megszerezve ezzel az észak-afrikai területeket. Tunisz csak a 13. században vált az ország fővárosává. Az ország területén a 16. században spanyol-török harcok dúltak. Tunézia 1881. május 12-én francia protektorátus lett, amelynek befolyása napjainkban elsősorban a szellemi életben figyelhető meg, hiszen az arab mellett még mindig fontos szerepet tölt be a francia nyelv. Természetesen ha a bazárokban és a piacokon járunk, az árusok készek megszólalni akár hat nyelven is. A legnépszerűbb nyelvek itt általában az odautazó vásárlók idegen nyelvei, így például az olasz, az orosz, a spanyol, sőt, a magyar is, és persze tökéletesen tudnak angolul.

Az El Mouradi szállodalánc

A Taurus Reisen utazási iroda tulajdonosa a 17 tagból álló El Mouradi szállodalánc. A Sunshine Holiday Group tagjai kilenc országban tunéziai touroperátorként működő utazási irodák, amelynek magyarországi képviselője a Taurus Reisen. Az El Mouradi szállodák minden igényt kielégítő üdüléseket, aktív nyaralásokat, valamint wellness-kezeléseket és spa élményt is biztosítanak vendégeinek. A három-, négy- és ötcsillagos Sun Club szállodák gyermekbarát környezetet biztosítanak az utazóknak, hiszen a Taurus gyermekkedvezményekkel teli családi csomagokat állított össze. A szállodákban gyerekmedencék, gyermekbüfék és játszóterek is várják a családosokat. Nyáron egyes hotelekben magyar animátorokkal is találkozhatunk majd a Sun Club irodák jóvoltából, akiknek a feladata elsősorban a gyerekekkel való foglalkozás, festés, rajzolás és különböző játékok szervezése a részükre. 

Daloló delfinek

A tanulmányút első programjaként a csoport a 36 hektáros Szafari parkba látogathatott, ahol több mint 400 állatot lehet megcsodálni. A mediterrán területen elhelyezkedő park különleges élményt nyújt a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Friguia Parkban térítés ellenében tevegelésre is lehetőség volt, amelyet felnőttként gyermeki lélekkel is többen izgatottan próbáltak ki. A kimerítő másfél órás séta után következett csak a program két fénypontja, hiszen egymás után kezdődött a fóka- és a delfinshow, ahol puszit adó fóka és éneklő delfin szórakoztatta a vendégeket.

Egy átlagos családból származó tunéziai gyermek egy évben maximum egyszer juthat el ide, hiszen a belépő 50 dínár, ami a 200 dínáros átlagbérhez képest igen soknak számít. Viszont amikor eljutnak, egy egész napot töltenek itt, sétálnak és élvezik a programot, így sok piknikező arab családott lehetett látni a park területén.

Tunis- Karthágó- Sidi Bou Said

Másnap a Taurus katalógusában szereplő egyik egynapos kiránduláson vehetett részt az érdeklődő szakmabeli csapat, amelynek első állomása Tunézia fővárosa, Tunisz volt. A csapat egy rövid városnézés során elhaladt a 2011-es „jázmin forradalom” elsőszámú helyszíne mellett, amely még azóta is szögesdróttal van elzárva az ott élőktől. A városnézést bazározás követte, ahol ha vásárolni akarunk, kötelező az alkudozás. Az árusok meg is követelik ezt, hiszen olykor horribilis összegekért képesek kínálni portékáikat.

Ebéd előtt még Karthagóba felé vette az irányt a busz, amelynek három állomása is volt. Először az ókori gyermektemetőt, majd Antonius Pius császári fürdőjének maradványait, végül a város romjait csodálhatta meg a népes csoport.

Egy finom ebéd után a lélegzetelállítóan gyönyörű és csodálatos fekvéséről híres andalúz faluba, Sidi Bou Saidba látogattak a meghívottak, amelynek alapos megtekintése után egy török kávét vagy egy tunéziai menta teát is el lehetett fogyasztani. Sidi Bou Said a tanulmányút résztvevői számára egyértelműen a kedvenc programnak bizonyult, hiszen Görögország utcáira hasonlító kék és fehér házai között elképesztő látvány nyílt a fehér homokos, ragyogó tengerpartra.

UNESCO világörökség

El Jemben található a Római Amfiteátrum, amely az egyik legfontosabb tunéziai műemlék, és a világ hatodik legnagyobb amfiteátruma. 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségek listáján. Az épület 149 méter hosszú, 124 méter széles és 36 méter magas. A küzdőtér egykor 65 méter hosszú volt. Régen 30 ezer ember tombolt itt, napjainkban a nyári estéken pedig még mindig fontos koncertek helyszíne.

Eszem-iszom, dínom-dánom

A tanulmányút résztvevői rengeteg hagyományos ételt és italt kóstolhattak meg, hiszen mindegyik szálloda menüjén megtalálhatták azokat. A legnépszerűbb ételek közé tartozik például a brik, amely olajban kisütött rétestészta tojással, tonhallal, hússal töltve. A chakchouka egy erősen fűszerezett tojásos lecsó, amelyet hús nélkül készítenek. Az itthoni Erős Pistához hasonló harissa egy paprikából, fokhagymából, paradicsomból és fűszerekből készült csípős krém.

Desszertjei között szerepel a méltán híres baklava és makrudz. A makrudz tulajdonképpen grízes tészta a híres tunéziai datolyalekvárral gazdagítva.

Tunézia néhány igen finom borfajtával büszkélkedhet, azonban a csapat nagy részét nem ezek a különlegesen jóízű borok csábították el. A legnépszerűbb a muscat volt, ami egy aszújellegű ízletes borpárlat, de emellett kipróbálták a boukha nevezetű tunéziai fügepálinkát is.

A tengerparton ülve és a kezdődő tunéziai naplementét nézve az ember elmereng, milyen lehet itt élni. Az itteni emberek problémáját látva az otthoni problémák szinte teljesen eltűnnek. Ha valóban körülnézünk a belváros szívében, kicsit kommunikálunk a tunéziai emberekkel, vagy megfigyeljük a bazárok árusainak mindennapi küzdelmét, talán olyan emlékekkel térünk majd haza, amelyek elfeledtetik velünk az apró problémáinkat és pesszimista nézeteinket.

Köszönjük a meghívást a Taurus Reisen utazási irodának!


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.