hirdetés
hirdetés

Nyíló virágok Vácott

Lehet vidéknek nevezni egy olyan kisvárost, amely 27 percnyi vonatútra van Budapest központjától? Aligha. Viszont hamar elérhető kirándulási célpontnak nagyon is ajánlott. Főleg most, hiszen szombaton megnyílt a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay vendégkiállítása.

hirdetés

Mindig nyíló virágok - ez a címe a főtéri Elefántos házban szeptember 30-ig nyitva tartó kiállításnak. A pénteki sajtótájékoztatón Matkovich Ilona polgármester és Burján István, a Janus Pannonius múzeum néprajzi osztályának vezetője számoltak be arról, hogyan is kerültek ezek a régi kerámiák a Duna partjára.

Vác, Főtér
Vác, Főtér
 

Százötven éves népi főkötők és festmények is láthatók: Zsolnay Teréz és Zsolnay Júlia - Zsolnay Vilmos lányai - néprajzi örökségének egyik legnagyobb értéke, hogy megőrizték a régi főkötőket, amelynek motívumai később visszatükröződtek a vázákon, kancsókon, korsókon.

Zsolnay Teréz az 1870-es években kezdte gyűjteni a mára kissé megfakult, népi textileket és kerámiákat, amelyek a magyar és nemzetiségi népi kultúra egykori tárgyi világát, népművészeti forma- és mintakincsét tárják elénk.

A kurátor szerint ezzel a kiállítással szeretnék megidézni azt a kulturális és történeti hátteret, amely a Zsolnay nővéreket körülvette, és amely Terézt a gyűjtésre inspirálta.  A kiállítás ősszel további helyszínekre vándorol.

 

 

 

Elek Lenke
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk