hirdetés
hirdetés

85 éves a fedélzeti ellátás

Az Imperial Airways (a British Airways elődje) 1927. május 1-jén vezette be azt a máig is meglévő szokást, hogy a repülő utasoknak fedélzeti kiszolgálást nyújtanak repülés közben. 

hirdetés

Az akció bevezetésének az első időkben „orvos pszichológiai” okai voltak: ezzel terelték el az utasok figyelmét a repülés veszélyeiről. Ez sikerült is, hiszen a felszolgált 4 féle whisky, a két féle sör, ásványvíz és a termoszból felszolgált kávé és tea valóban kitöltötte a London és Párizs között közlekedő gép repülési idejét. A későbbi járatokon már volt harapnivaló, keksz, szendvics is a fedélzeten.

Később tovább bővült a választék: megjelentek a kompakt fedélzeti konyhák, néhány géptípuson több is, ahol osztályonként változott a menü kínálat. A hosszú távú járatokon az első osztályon az utas előtt készítette el a fedélzeti szakács a bélszínt és más ínyenc falatokat. Szinte versengtek a cégek, hogy kinek sikerült ízletesebb, jobb kiszolgálást nyújtani. Ezzel párhuzamosan megalakultak a repülőtéri konyhák, egy új iparágat teremtve a légi utasok kiszolgálásához. Az sem ritkaság, ha valaki már a helyfoglalásakor megrendeli a saját menüjét, legyen az vegetáriánus, sómentes vagy valamilyen vallási előírásnak megfelelő.

Mára a takarékosság a szektor e részén is érvényesül, a menük szerényebbek, kevésbé tükrözik a nemzeti sajátosságokat. Egy viszont változatlan: a higiéniai alapelvek betartása. Ez érvényes a „low costs” cégekre is, habár nálunk az ellátmány nem jár, csak vásárolható.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk