A falu, ahol palacsintából formálták meg a magyar koronát

A turizmus egyre inkább felértékelődik Mátraterenyén. A hazánk legmagasabb hegyvidékének észak-keleti részén levő falu a nyugalmával és hangulatos környezetével különösen a pihenni vágyó vendégeknek kedvező hely.

Mátraterenye közigazgatásilag három településrészből: Homokterenyéből, Jánosaknából és Nádújfaluból áll, amelyek ma már csaknem összeépültek. Valamikor mind a három bányászfalu volt, melynek emlékét ma is őrzik a lakók.

Horgásztó és a nevezetes templomok

A tiszta levegő, a csend kikapcsolódást nyújt az az érdeklődőnek - mondta érdeklődésünkre Gecse László polgármester. - Ezért a falusi turizmus szervezését még a 2000-res évek elején kezdték meg, amely ma is tart. Magán szálláshelyeken és vendégházban fogadják az érkezőket, valamint étterem is várja a látogatókat. Az erdők, a dombok kisebb és nagyobb túrákra, kirándulásokra csábítanak. Érdekességnek számít, hogy Mátraterenyét az Árpád-korban solymászok lakták.

Homokterenye és Jánosakna között napjainkban fontos turisztikai célpont a pazar természeti környezetben levő, tíz hektáros halastó, amelynek többségi tulajdonosa a helyi önkormányzat. A tavat 18 természetes forrás táplálja, ahová az ország legkülönbözőbb részeiből érkeznek rendszeresen a pecások. 

Emellett ma is látható a mátraterenyei népviselet, amelyet a helytörténeti kiállítás mellett a Faluházban tekinthetnek meg az érdeklődők. A helyi hagyományőrző csoport tagjai pedig a különböző rendezvényeken magukra is öltik a díszes viseletet.

A három falurészben több nevezetességgel is találkozhatnak a látogatók. Így például a négy római katolikus templomot tekinthetnek meg, amelyek között találni Árpád-kori műemléket is. A nádújfalui barokk, kazettás mennyezetű templom pedig felkerült a Nógrádikum-ok listájára. Az érdeklődő vendégek közül sokan nemcsak a helyi nevezetességekre kíváncsiak, hanem vannak, akik Salgótarjánba, Gyöngyösre, Galyatetőre vagy Kékestetőre is kirándulnak.

Országos rekord is született

A három településrész lakóinak összefogásával idén is júliusban is megrendezték a már országos hírű mátraterenyei palacsintafesztivált. Ez alkalomból háromezer vendéget fogadtak a nádújfalui parkban, ahol különböző ízesítésű palacsintákat készítettek. A legszebb alkotásokat pedig zsűri bírálta el.

Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt fesztiválokon a versengő palacsintasütők körében különböző rekordok születtek. Volt, amikor egyszerre 64-en készítették a kedvelt desszertet. De olyan versenyző is akadt, aki a fesztivál napján hatezer palacsintát sütött és ezzel országos rekordot ért el. Sokaknak az is emlékezetes maradt, amikor az egyik résztvevő palacsintából mintázta meg a híres kisterenyei kastélykertet vagy éppen a magyar koronát.

A másik kiemelkedő rendezvényt a Szent István-napi Falunapot, augusztus 20-án tartották, a községháza parkjában. Ekkor az ugyancsak a helyi specialitásnak számító herőcét - édes tésztát - sütöttek, a hagyományőrzők pedig színes műsorokkal kedveskedtek a vendégeknek.

Egyébként ebben az évben karácsony előtt, - Advent első vasárnapján - a nádújfalui részen, Betlehemet állítanak majd. 

A turizmus fejlesztésére törekszenek

Mátraterenyén az önkormányzat a jövőben is támogatja a turizmus fejlesztésére irányuló helyi törekvéseket. Szeretnék még jobban kihasználni a három településrész természeti szépségeit és tovább csinosítják a portákat, valamint még több színes virágot is ültetnek. Pályázati támogatással szeretnék felújítani a Nádújfaluban korábban működött művelődési házat, amely a jövőben a turizmust is szolgálhatja.

Az utóbbi időszakban Mátraterenye központjában pályázati támogatással építették újjá a Szent Borbála Emlékparkot, ahol egy csillét is kiállítottak jelképesen, az egykori bányászok tiszteletére.

Nemrég a Faluházat is felújították, ahol a nevezetes mátraterenyei népviseletet, továbbá régi paraszti használati tárgyakat, eszközöket mutatnak be. A közelmúltban pedig a nádújfalui településrészen nyitottak helytörténeti kiállítást, az egykor használt eszközök, szőttesek, régi dokumentumok bemutatására. Az önkormányzat időközben megvásárolt egy régi palócházat, amelyet a jövőben felújítanak és ezt a kiállítást oda költöztetik át.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.