A METRO szállítja a csúcsminőség piros tábláját

A Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseményét a korábbi éveknél is nagyobb várakozás, izgatott találgatás előzte meg, hiszen idén az inspektorok kutakodása túlmutatott a főváros határain. A gálán végül minden elképzelést felülmúló díjesővel jutalmazták Magyarország csúcsminőségű ínyencfogásokat kínáló éttermeit, összességében 62 szereplővel gazdagítva a – hazánkról szóló – Michelin Guide-ot. Több éves hagyomány a METRO-ban, hogy a magyar vendéglátás magas minőségű alapanyagainak szállítójaként és a Michelin Guide partnereként a csúcsminőséget igazoló ikonikus piros tűzzománc táblát is a vállalat szállítja a büszke nyerteseknek.

Különleges első fecske

Az első, METRO által „kézbesített” táblát november 7-én a Michelin egy különleges „első fecskéje” kapta kézhez: a tatai Platán Gourmet Étterem az első vidéki magyar étterem, ami két Michelin-csillaggal büszkélkedhet.  A Platán Gourmet séfje, Pesti István az V. Czifray versenykurzuson zsűrizett, és a verseny egyik szünetében vette át Thierry Guillon-Verne METRO vezérigazgatótól és Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezetőtől a kétcsillagos minősítést igazoló gasztro-trófeát – a lazább hangulatú Platán Bisztrónak, mint ajánlott étteremnek járó Michelin Tányérral egyetemben.

 

Egy csillag, két csillag, zöld csillag, BIB Gourmand, Tányér

A plakettátadó „turné” következő állomásai november 10-én a Salt, az Essência és a Stand éttermek voltak – ide Thierry Guillon-Verne vezérigazgató látogatott el Taferner Ákos marketing osztályvezető kíséretében.

A Salt nemcsak megőrizte korábbi csillagát, de fenntarthatósági törekvéseit zöld csillaggal is díjazta a Michelin Guide – az elismerést Tóth Szilárd séf és Boldizsár Máté tulajdonos vette át. Az Essência Étterem, Jenei Éva és Tiago Sabarigo magyar-portugál szerelemkonyhája szintén megtarthatta rangját az egy Michelin-csillagos éttermek között.

A Stand Étterem Magyarország második, Budapest egyetlen két Michelin-csillagos vendéglátóhelye lett – az egész világon mindössze pár száz étterem mondhatja el magáról ezt a dicsőséget. Itt Szulló Szabina és Széll Tamás fogadta a tűzzománc táblákat – a szintén általuk vezetett Stand 25 Bisztró ugyanis Michelin Tányért, azaz ajánlást kapott.

Szintén november 10-én a METRO Gasztroakadémián, a METRO támogatásával rendezett II. Plant-Powered Perspectives Conference – a Növényi Konferencia adott alkalmat egy BIB Gourmand elismerés átadására: a táblát Bősze Ákos nyújtotta át egy rövid méltatást követően Csapody Balázsnak, a Kistücsök Étterem ügyvezető-tulajdonosának. A Gundel Károly-díjas szakember a balatonszemesi Kistücsök helyi jellegzetességekre építő vegán menüsorát, valamint a vendéglátóhely sajátos táplálkozási igényekkel kapcsolatos pozitív attitűdjét mutatta be a rendezvényen.

 Együtt a vendéglátással

November során a többi tűzzománc táblát is kiérdemelt helyükre szállították az áruházlánc vezetői. A díjazottak túlnyomó része egyben METRO-partner is – a vendéglátóipari szegmensben termékkategóriától függően 70-90%-os részesedéssel rendelkező vállalat a fine dining számára megbízható minőségben kínál alapanyagokat, konyhai kellékeket. „A lehető legérzékenyebben reagálunk a vendéglátóipari trendekre, innovációkra, s mi magunk is csatlakozunk ezek létrejöttéhez. Ügyfeleinket valódi partnerekként kezeljük, folyamatosan figyeljük az igényeik alakulását, és bevonjuk őket a termék- és szolgáltatásfejlesztésbe. Így mi magunk is részesei lehetünk a magyar gasztronómia csillagzata erősödésének.” – árulta el Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

 


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.