hirdetés
hirdetés

A sziklafalon kúszó kaktuszcsodák kertje Monacóban

A Földközi-tengeri mediterrán városállam sűrűn egymásra épült házai, palotái közé jól illeszkedik Jardin Exotique de Monaco, a lenyűgöző szépségeket rejtő kert, amelyhez kapaszkodón juthatunk el. A maga nemében páratlan látvány azonban elfeledteti a fáradságot.

hirdetés

Manapság kevesen tudják, hogy a kalandos életű, a tudományokat kedvelő I. Albert Monaco hercege, a neves óceanográfus ismerte fel azt, hogy a dél-európai mini állam klímája rendkívül alkalmas különböző tropikus növények honosítására. A kezdeményezésére azonban először a botanikus kertet nem a mai területén, hanem a herceg által építtetett és 1921-ben megnyitott Oceanográfiai Múzeum mellett található Szent Martin parkban alakították ki. Ott gyönyörködhettek először az arra járók a különleges trópusi növényekben.

Később azonban ez a hely szűknek bizonyult, ezért a mai kertet - amely kereken 80 esztendeje szolgálja a vendégeket -, Monaco úgynevezett Kutyafej oldalába, egy mesterségesen kiszélesített és kimélyített sziklapárkányra telepítették. Ez város fölött 120 méterre emelkedik és a meredek hegyoldal szinte teljes védelmet nyújt a a hidegebb légáramlatok ellen a növényeknek. Ezt a kedvező körülményt használták ki a tervezők, amikor a tudomány igényei mellett, a látványosságot tartották szem előtt.

Nézze meg galériánk képeit!

Ebben a díszkertben viszonylag kis területen, nemcsak a Földköz- tenger térségének jellemző növényeiből telepítettek, hanem összegyűjtötték az afrikai flóra, a tropikus klímát jól tűrő néhány jellegzetességet is. Ennek köszönhetően számos kuktusz-féle díszlik itt. Virágzik az orchidea és az aloe, magasba szökik a bambusz és a sokféle pálma, amely jól megfér egymás közelében.

A terület manapság több ezer egzotikus pozsgás növénynek ad otthont. A kövek, a víz és a növényzet együttese a béke szigetét jelenti az idelátogatóknak. A kertészek szakavatott, folyamatos munkájának köszönhetően a kert ma is él és virul, évről évre sok ezer turistát fogad. Kilátót is építettek, ahonnan a legszebb látvány tárul a látogató elé a városállam pompás épületeiről és a kikötőről.

A különlegesen szép növényeket kedvelőknek ezen a területén egy földalatti cseppkőbarlang is húzódik, ahol szintén sok érdeklődő fordul meg gyönyörködve a természeti képződményekben. Ilyenkor a nyári melegben pedig különösen jól esik a látogatóknak a hűvös barlangi klíma, akik szinte világ szinte minden tájáról - így hazánkból is - érkeznek. A cseppkövek emlékezetes látványt nyújtanak. Az elegáns fürdőhelyről és pompájáról híres Monaco botanikus kertjének közelében szállodák, éttermek, kerékpár- és vitorlás- és jacht kölcsönzők is szolgálják a turisták kényelmét.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk