A Tokaji Aszúhoz hasonlítja a szakét egy japán szakéfőző mester

Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.

Ha umeshuvel készítik a szakét, akkor olyan bársonyos íze lesz, mint a magyar Tokaji aszúnak - állítja Kenszuke Sichida mester, akinek ősei 140 éve kezdték meg a szakéfőzést Japánban.

Csakhogy ma már ez kevés: a hazai piac nem tart el ennyi szakéfőzőt. Maguk a japánok ugyanis egyre kevesebb szakét isznak. Sokan áttértek a borra vagy a sörre, esetleg a skót whiskyre. Külföldön pedig minimális az érdeklődés: csak a japán éttermek rendelnek szakét. Japánon kívül ugyanis úgy gondolják, hogy a szusihoz vagy a szasimihez jó a szaké, de máshoz nem.

Osztriga és hamburger szakéval

A japán szakémester most világkörüli utat tesz, hogy meggyőzze Amerika és Európa kétkedő polgárait arról, hogy a szaké kiváló az osztrigához éppúgy, mint a hamburgerhez. Az érdekes az, hogy közben a japán mester maga is először kóstolja meg a külföldi ételeket. Neki is újdonság tehát, hogy a hamburgert lehet szakéval kombinálni. Az osztrigához sem csak fehér bor dukál vagy épp pezsgő, hanem remekül megy a szaké is.

Kevésbé savas ugyanis, mint a borok általában. Ez jótékony hatású az emésztésre, és az íze is finomabb - állítja a mester, akinek családja 140 éve főzi a sinto istenek szent italát.

Egy-egy harminc-negyven éves palack 300 dollárba kerül a szakéból, vagyis nem vetekedhet még a híres francia borokkal. A japán szakéfőző mester nem adja fel: a hazai piac nem elég. "Ha nem találunk külföldi vevőket, akkor a szaké lassan-lassan eltűnik. Márpedig ez nemcsak egy mesterség, de egy tradíció is. Nagyon nem szeretném, ha ez a hagyomány eltűnne" - nyilatkozta a New York Times-nak a japán szakéfőző mester.

Forrás: AsiaPORT


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?