hirdetés
hirdetés

A TUTSZ támogató javaslatai az Új Széchenyi Tervhez

Nyolc pontban foglalta össze az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos támogató javaslatait a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ).

hirdetés

Mint arról a Napi Turizmus korábban beszámolt a TUTSZ örömmel üdvözölte az Új Széchenyi Terv megalkotását, a vitairat véglegesítéséhez azonban néhány javaslattal hozzájárulnának a tervhez a turizmus ágazati fejlesztése érdekében.

A TUTSZ felhívta a figyelmet, hogy a turizmus fejlesztésének kereteit jelenleg a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, valamint az egyes termékstratégiák határozzák meg, így a tervezést szerintük ezen stratégiák újragondolásával vagy megerősítésével lenne célszerű indítani.

Mivel a turizmusnak számos eleme, típusa és formája van (vö. Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia /NTS/), nem lehet eltekinteni az ágazat rendszerszintű kezelésétől, amelyre utaló információt az Új Széchenyi Terv vitairata nem tartalmaz. Feltételezve azt, hogy az NTS továbbra is a meghatározó dokumentum, a TUTSZ javasolja stratégia frissítését.

Ennek révén meghatározhatóvá válik az egyes termékek - például „Gyógyító Magyarország – egészségipar” - helye és tartalma a hazai turizmus keretében, valamint itt nyílik lehetőség arra, hogy az összefüggéseket és hangsúlyokat újratervezzük. Jelen helyzetben aktuálissá válik a magára régóta várató turizmus törvény megalkotása, a turizmust érintő jogszabályok harmonizációja, a napi működési rutint gátló jogszabályok átgondolása, a statisztikai adatgyűjtés megreformálása - véli a TUTSZ.

A turizmust önálló ágazatként komplexen kell kezelni, mint ötödik ágazati kitörési pontot, valamint javasolt felvenni a „vidékfejlesztés/gyarapodó vidék” fogalmát a kitörési pontok közé.

„Gyógyító Magyarország” címen foglalkozni kell az egészségturizmus más területeivel is - tanácsolja a TUTSZ. Kiemeli a javaslatcsomag a művészetterápiát, a magyar kultúra népszerűsítésével együtt. A vidékfejlesztés jegyében lényeges elem a lovasterápia illetve a magyar lovaskultúra népszerűsítése.

Regionalitás és turizmusfejlesztés keretén belül a TUTSZ hangsúlyozza a Budai Várnegyed komplex turizmusfejlesztését, nagykapacitású kongresszusi központ építését illetve, hogy a Balaton - legyen a „Európa családi tava”.

A hungarikumoknak a turizmus népszerísítőjeként kell megjelenniük. A rendezvényturizmus, fesztiválturizmus esetében állami támogatást ne adjanak olyan rendezvényekre, melyek a helyi lakosság szórakoztatását szolgálják, de a turizmushoz nem járulnak hozzá.

Önálló feladatként javasolja megofgalmazni a TUTSZ a minőségbiztosítást.

A gasztronómiánk terén is van mit fejleszteni, mivel az jeles, évszázados hagyományaink és gyökereink ellenére jellegtelen, nemzetközi téren nem versenyképes. Alig van klasszikus nemzeti gasztronómiai értéket megtestesítő vendéglátóhely - fejezte ki sajnálatát a TUTSZ.

A teljes anyaggal Olvasóink a "Letölthető fájlok" menüpontra kattintva ismerkedhetnek.

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk