hirdetés

Amire közel 200 éves története során alig akadt példa

Elmaradt idén a híres-neves balatonfüredi Anna-bál. Az ok természetesen a pandémia. Minden további aktuális témáról a bál helyszínéül szolgáló négycsillagos szálloda tulajdonos-ügyvezető igazgatóját, Lengyel Ernőt kérdeztük.

hirdetés

Egy kis Anna-bál történelem

Ha valaki úgy gondolná, hogy az Anna-bálok névadója nyilván egy világszép balatonfüredi Anna nevű hölgy volt, aki az akkori Horváth-házban élt, anno az 1800-as évek elején, az alaposan téved. Ugyanis az első Annát igazából Krisztinának hívták, akinek bár ezen kívül még négy keresztnév volt a tarsolyában, de Anna speciel nem szerepelt közöttük. Édesapja pedig az a Szentgyörgyi Horváth Fülöp János volt, aki úgy gondolta, nyilván találnak majd méltó párt Krisztina lányuknak egy elegáns báli estély alkalmával. Így is történt. Krisztina, az Anna-napi bál alatt (igen, innen valójában az elnevezés eredete) ismerte meg későbbi férjét, eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnagyot, akivel aztán egybekeltek, és nagy boldogságban éltek. Igaz, csak egy rövid ideig, mert Krisztina az esküvőt követően évben sajnos meghalt, férje viszont egyike volt a nevezetes 1849. évi aradi vértanuknak - és így szintén nyilvánvaló, hogy ő sem ágyban, párnák közt távozott a másvilágra, végelgyengülés következtében.

Az Anna-báli táncos mulatságot az első évtől kezdőden minden évben megtartották. Keringőzött a Horváth-ház parkettáján Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, és báró Splényi Ödönné is, ismertebb nevén Blaha Lujza színésznő, akinek a közelben, mindössze pár lépésre állt a villája (ott található ma is). 1862-ben választottak a táncos vigadalom alkalmával bálkirálynőt, Kozma Irma személyében, és ezt a szokást mind a mai napig megtartották.

Igaz, 1914 és 1954 közt nem volt Füreden Anna-bál (hazánkban, sőt, egész Európában és a világban is egész mással voltak elfoglalva az emberek, az úri mulatságok kissé hátrébb szorultak akkoriban), de 1954 júliusában ismét felelevenítették ezt a szép szokást, és az elődök iránti tiszteletből tartunk most a 195. számúnál, mintha eddig is minden évben megtartották volna. Az Anna-bál szépét pedig 1957 óta minden évben megválasztják.

Felújításokkal kapcsolatban

A ház igazgatójával, aki egyszemélyben a tulajdonos is, Lengyel Ernővel a tavaly befejeződött felújításokról, és az ezt követőkről beszélgetünk. Bár az a megszokott, ha az ember a kabáthoz illeszti a gombot, de ez a balatonfüredi ház esetében pont fordítva történt: a meglévő gombhoz kerestek kabátot, vagyis amikor a belsőépítésszel, Fejes Gergővel együtt megláttak egy kékes, rózsaszínes, különleges mintájú és anyagú függönyt egy nemzetközi textilcég budai bemutatótermében, azonnal tudták, ugyanezt a szín- és stílusvilágot követve teremtik meg köré a szobák hangulatát. Mindez 2019 tavaszán történt, és olyan gyorsan zajlott le a tervezés és a kivitelezés, hogy már a főszezon elindulására meg is nyitották az akkor kialakított 12 szobát. Köztük elegáns apartmanokat is, ami szinte a legkelendőbb azóta is a vendégszobák kínálata közül.

A ház tulajdonosa azt mondja, egy biztos: idén ősszel, novemberben folytatódik majd a felújítási, átalakítási hullám. Hiszen már korábban megkapták az engedélyt a tetőráépítés belső tereinek kialakítására, ahol irodákat rendeznek majd be, valamint a 2006-ban és 2008-ban berendezett, azóta erősen lelakott vendégszobákra is ráfér egy alapos frissítés, teljes átalakítás.

Covid2 latolgatás

A felújításokat tekintve a ház ügyvezetője sokkal többet és biztosabbat tud állítani, mint arról, mi lesz a covid járvány második hullámában, ami őszre várható. Egy biztos, az első magával sodorta a nevezets Anna-bált, annak igencsak fontos és számottevő bevételével együtt - ami úgy 30 millió forintra tehető -, és az idei költségvetésüket, hiába produkál a ház a júniusi nyitvatartás óta folyamatosan szép számokat, ez a hiány bizony alaposan megnyirbálta. Lengyel Ernő elmondta, nagyjából a tavalyi árakon dolgoznak, és kínálják vendégeiknek a szálláshelyet, a főszezonnal nincs is gond, az ősszel azonban annál inkább. Ugyanis sorra maradnak el, mondják le az előre lefoglalt hazai és nemzetközi nagyrendezvényeket, esküvőket, buszos csoportok a szállást - a covid-helyzet okán. A pandémia lefolyását, a járvány megszünésének idejét ma még senki nem tudja megjósolni: nyilván mindez majd a vakcina megjelenésvel és az emberek beoltásával lesz végre megoldható. Addig azonban egy szállodás azt teheti, amit mindenki más: kivár, és a túlélés érdekében tesz meg minden tőle telhetőt.

Az Anna Grand Hotelben minden szobát ózongenerátorral is tisztínak a napi takarítás során, mindenhová kihelyeztek kézfertőtlenítőt, érintésmentes lehetőleg az étkezés: van ugyan svédasztal, de a salátán, desszerten kívül a szakácsok mernek és tálalnak a vendégek kérése alapján a kikészített ételből.

A ház vendégköre ma alapvetően belföldről érkezik - 95 százalékban -, és mindenki kultúráltan, együttműködve veszi tudomásul a covid miatt hozott plusz intézkedéseket, mert tudják, amíg nem lesz vakcina, minden változás az ők és a ház alkalmazottai egészéségének megőrzése érdekében történik. 

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online, fotók: JAB Facebook)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk