Az összefogásra hívja fel a figyelmet a jubileumi Divathét

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) augusztus 29. és szeptember 4. között immár 10. alkalommal rendezi meg a régió egyik legmeghatározóbb divateseményét a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW), melynek keretében a szakmai együttműködések fontosságát helyezi a fókuszba. Az Ukrainian Fashion Week szervezőivel való szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően a magyar fővárosban mutathatják be kollekciókat azok az ukrán márkák, akiknek eddig a 25 éve folyamatosan megrendezett kijevi székhelyű rendezvény nyújtott bemutatkozási lehetőséget - tájékoztatta lapunkat a MDDÜ.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 2018 óta évente kétszer rendezi meg a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb eseményét, a Budapest Central European Fashion Week-et (BCEFW), melynek kezdetektől kiemelt célja volt, hogy a nemzetközi közönség figyelmét felhívja a régióban rejlő egyedi kreativitásra.
„A Magyar Divat & Design Ügynökség folyamatosan törekszik a régiós tervezők támogatására, a szomszédos országok közötti kapcsolatok erősítésére. Rendkívül fontosnak tartjuk a humanitárius segítségnyújtást, így nem volt kérdés számunkra, hogy a 10. jubileumi BCEFW alkalmával mi is szeretnénk támogatni az ukrán tervezők nemzetközi érvényesülését. Segítjük őket abban, hogy bemutatkozhassanak a nemzetközi kereskedők és az érdeklődő közönség előtt ezáltal még több határon átívelő kapcsolatra tehessenek szert. Az előző eseményekhez hasonlóan idén is a világ különböző pontjairól várunk vendégeket, amely kiváló alkalom a márkáknak arra, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a nemzetközi közönséggel és további együttműködési lehetőségekre tegyenek szert.” – mondta Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese.

Az év eleji jó gyakorlatot megtartva az eseményre a nemzetközi divatheteket megelőzve, szezonnyitóként 2022. augusztus 29. és szeptember 4. között kerül sor. Így az Ukrainian Fashion Week szervezőivel együttműködésben nemcsak a magyar, hanem az ukrán tervezőknek is a BCEFW keretében van először lehetősége – Milánó, Párizs, London és New York előtt -, hogy tavaszi-nyári kollekcióikat bemutatva tárgyalásokat kezdhessen a nemzetközi viszonteladókkal és forgalmazókkal.

„2022 az Ukrán Divathét 25. évfordulójának éve, így számos nagy projekttel készültünk, melyeket február elején az 50. UFW-n jelentettünk be. Néhány héten belül azonban, február 24-én kitört a háború, amely minden ukrán életét megváltoztatta. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a körülmények ellenére az Ukrán Fashion Week egyetlen szezont sem kell kihagynia. A súlyos ukrajnai háború miatt azonban nagyon kicsi az esély arra, hogy az UFW 51. rendezvénye megvalósulhasson. Ezért elindítjuk a "Support Ukrainian Fashion" kezdeményezést, hogy megerősítsük az ukrán tervezőket és biztosítsuk új kollekcióik bemutatását a nemzetközi kifutókon. Jelenleg 8 ország divathete támogatja az ukrán tervezőket és az UFW-t ebben a rendkívül nehéz és tragikus időszakban. Hálásan köszönjük a Magyar Divat & Design Ügynökségnek és a Budapest Central European Fashion Week-nek a támogatást és a különleges lehetőséget, amelyet az ukrán tervezők számára biztosítanak. A divatnak kivételes ereje van az emberi jogok, a sokszínűség és a szabadság védelmében. Ma a divat emberséget és támogatást mutat” – emelte ki Iryna Danylevska, az Ukrainian Fashion Week alapítója és vezérigazgatója.

Két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a 2023-as tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Továbbá az ukrán divattervezők az értékesítésben is segítséget kapnak, hogy a buyerek és a szakmai közönség minél jobban megismerhesse a munkáikat.

A BCEFW idejére Budapest minden alkalommal divatvárossá változik. A hét folyamán a divatbemutatók mellett a számos kísérőrendezvény is megvalósul a fővárosban. A hétvégi catwalk show-k helyszínéül a már év elején is nagy sikert aratott Szépművészeti Múzeum szolgál, ahol a kortárs divattervezők darabjainak bemutatásához világhírű festmények és műremekek adnak egyedi keretet.

Az MDDÜ, valamint az UFW között nem ez az első együttműködés a két szervezet közötti szakmai kapcsolat keretében több éve kölcsönösen támogatják egymást és a tervezők munkáját. Az ukrán tervezők évek óta visszatérő résztvevői a budapesti divathétnek, a magyar tehetségek pedig a kijevi divathétnek, továbbá az ágazat képviselői egymás divatipari rendezvényein is rendszerint közreműködnek.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.