hirdetés
hirdetés

Balti Boom - beszámoló a Balticonnect konferenciáról

Észtországban 17 százalékkal, Litvániában   23 százalékkal,  Lettországban pedig 31 százalékkal nőtt a beutazó turisták száma az év első hat hónapjában.  Ez azt jelenti, hogy idén várhatóan  rekordot döntenek a balti államok a turizmus területén.

hirdetés

Bár a régió vezető légitársasága az AirBaltic csődvédelem alatt áll, a gépek kihasználtsága nyolcvan százalék körüli értéket ért el az első félévben. Mindhárom ország kiemelkedően jó eredményekről számolt be az elmúlt héten záródott Balticonnect konferencián.

Az idén Rigában megrendezett régiós turisztikai fórumon elhangzott, hogy Észtországban a január-június közti időszakbank 17 százalékkal több turista járt. A 767 ezer külföldi – többségük orosz, finn és svéd - átlagosan 2,3 éjszakát töltött Tallinban és környékén.

AirBaltic

A csődvédelem alatt álló AirBaltic fedélzetén alig több mint két óra alatt lehet eljutni Rigába – feltéve ha el tud indulni a gép . Szeptember 23-án speciel nem tudott. S mivel előző nap jelentették be a cég csődjét, a ferihegyi légikikötőben teljes káosz övezte a gép meghibásodását. A várakozó utasok nem kaptak frissítőre jogosító vouchert, órákig ültek először a váróban, majd a buszban végül pedig a repülőgépben. A gépnek vonakodtak kerozint kiszolgálni, és a hiba elhárítására sem vállalkoztak az Aeroplex ferihegyi specialistái. A törölt járat elcsigázott utasai több órás közelharc után jutottak csak úticéljukhoz – többségük csak másnap. Nekik az sem jelentett vigaszt, hogy a cég helyzete azóta úgy tűnik tisztázódott. A lett állam ugyanis a magánbefektetővel közösen tőkeemeléssel szilárdítja meg a cég helyzetét.

Litvánia a tavalyi első félévnél 23 százalékkal több külföldit látott vendégül – az 1,5 milliós turista tömeg átlag 4,3 éjszakát töltött – és 779 millió eurót költött ott tartózkodása alatt.

A régiós csúcsot Lettország tartja, ide 31 százalékkal többen – 445 ezren – látogattak az idei első félévben, többnyire orosz, svéd és német turisták.

A három kis ország érthetően a skandináv erényekre – tisztaság, természet, pihenés – helyezi a hangsúlyt, de mindegyikük igyekszik valamilyen különlegességgel felhívni magára a figyelmet. Litvánia jelmondata a „Feel it Love it”, melynek jegyében speciális programokat is kínálnak: hőlégballonnal lehet utazni például Vilnius felett. Idén augusztusban nyitottak meg egy fedett síparadicsomot, a Snoras arénában egy 1100 méteres lesikló pálya várja évszaktól függetlenül a sízés szerelmeseit. Észtország arra büszke, hogy a WHO felmérése szerint Tallin a világ legjobb levegőjű városa és itt nyitották meg a Európa első nyilvános patikáját. Rigában, Lettország fővárosában az elmúlt napokban avattak egy új múzeumot az egykori börze helyén, ahol a vendégeket Lettország hivatalos koktéljával, a Clavis Riga koktéllal köszöntötték a megnyitón.

Idén Tallin, 2014-ben pedig Riga lesz Európa kulturális fővárosa. A lett nagyváros úgy tűnik jól felkészült az eseménysorozatra, hiszen az előkészületek már jórészt befejeződtek és 2012-ben már beindulnak az első programok is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk