Berekfürdő: ahol olaj helyett gyógyvíz tört a felszínre

Idén országszerte még ismertebb lett a Nagykunság aranyaként emlegetett Berekfürdő. Mindezt annak köszönheti, hogy nagyszabású fürdőfejlesztést valósítottak meg. Emellett a Virágos Magyarországért Mozgalomhoz csatlakozva a zsűri elismerő oklevelét, illetve a Magyar Turizmus Zrt. különdíját nyerték el.

Helyi összefogás és sok munka eredményeként születtek ezek az elismerések – mondta a Turizmus Online-nak Molnár János polgármester. Berekfürdő fiatal, alig több mint 1200 lakosú alföldi kis falu, azonban a Tisza-tavi turisztikai régió leglátogatottabb idegenforgalmi települése, a Hortobágyi Nemzeti Park szélén található. Közel negyedszázada annak, hogy önálló lett, miután helyi népszavazáson döntöttek erről, még az 1990-es évek elején.

A fakosárral kezdődött

Korábban Karcaghoz tartozott, annak a telepe volt, melynek területén 1927-ben Pávai Vajna Ferencnek (1886-1964), az egykori híres geológusnak, a hazai hévízkutatás úttörőjének irányításával olajat kerestek. Ezért folyamatosan fúrásokat végeztek. A következő év elején – 1928. január 24-én – a mai Berekfürdő területén viszont olaj helyett gyógyvíz tört a felszínre. Az első medencét fakosárnak nevezték el, amely akkor szenzációnak számított, és Móricz Zsigmond, valamint Benedek Elek is írt róla. Pávai Vajna Ferenc emlékét pedig ma utca őrzi Berekfürdőn.

Később, 1938-ban egy budapesti vegyészmérnök, a későbbi Kossuth-díjas Veress Zoltán (1901-1964) üveggyárat létesített Karcag határában, amely alig néhány éve szűnt meg. A fátyolüvegeiről híressé vált termékeit ma állandó kiállításon a berekfürdői galériában láthatják az érdeklődők. A valamikori gyár jó alapot biztosított a fejlődéshez, hiszen sokan otthont is teremtettek, illetve időközben a gyógyvízhez kapcsolódva vállalati üdülőket is létesítettek a mai Berekfürdő területén. Úgy tartják, hogy ez a település ma is hazánk egyik legnagyobb zöld területtel rendelkező gyógyfürdője, amely meghatározó a falu gazdasági életében. Egyébként Veress Zoltánról nevezték el a falu általános iskoláját és 1997-től Berekfürdő posztumusz díszpolgárává is választották.

Molnár János lapunknak megerősítette, hogy napjainkban a turizmus és a fő bevételi forrás Berekfürdőn. A gyógyfürdő tevékenységével és fejlesztésével párhuzamosan új szálláshelyeket is létesítettek. Ma már a kempingtől a négycsillagos szállodáig, a református konferencia- és üdülőközpontig sokféle ajánlat közül választhatnak az ide érkező vendégek. Napjainkban ebben a kis faluban kétezer ágyat biztosítanak a turistáknak. Tavaly például a látogatók 114 ezer vendégéjszakát töltöttek el Berekfürdőn. Ez azt jelentette, hogy a statisztikai sorrendben a 33. leglátogatottabb település volt Magyarországon. A hazai vendégeken kívül szlovákok, lengyelek, németek, hollandok és franciák is nagy számban érkeztek, családokkal, baráti társaságokkal. A szálláshelyek mellett éttermek is működnek, és a helyi gasztronómia ínyencségeit ajánlják a vendégeknek, így például a híres, tájjellegű karcagi birkapörköltet is megkóstolhatják.

Félmilliárd forintos fürdőfejlesztés

A falu ékessége a gyógyfürdő, amely főleg a mozgásszervi betegségben szenvedők kezelését és gyógyítását segíti elő, emellett az egészséges emberek felüdülését is szolgálja. A sok parkkal és magas fákkal övezett létesítmény több medencével, élményelemekkel várja az érdeklődőket. Idén nyáron fejeződött be a fürdő új fejlesztése, amelyre félmilliárd forintot költöttek. Ebből kétszázmilliót önerőből biztosítottak, háromszázmillió forintot pedig pályázati támogatásból nyertek el az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódva. A bővítéssel egy ifjúsági élménymedencét építettek csúszdával, sodrófolyosóval és egy kis barlanggal. Emellett fedett medencét is létesítettek a folyamatos, az egész éves fürdőzés feltételeinek megteremtésére. A fedett rész összesen három új medencével és egy gyerekpancsolóval gazdagodott. A fejlesztést egy év alatt valósították meg.

A polgármester a gyógyvízre épülő kezelések fontosságát is kiemelte, melyet a következő időszakban szeretnének tovább bővíteni önerő felhasználásával. Ugyanakkor befektető közreműködésével gyógyszállót is építenének. Érdekességként említette, hogy idén a nyári hónapoktól szeptember végéig 106 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták Berekfürdőn, amely kiemelkedőnek számít. A gyógyvíz értékeit kihasználva sok mozgássérült érkezik a faluba, amelyre szintén fel vannak készülve a helybeliek. A falu egy részén, a fürdőben, illetve jó néhány szálláshelyen is akadálymentesítéssel fogadják az érkezőket. Berekfürdőben jók a közművek és folyamatosan karbantartják az utakat, a járdákat is.

Kerékpárút és gazdag madárvilág

A községet a közeli Karcaggal kerékpárút is összeköti, amelyet sokan használnak. Nemcsak a turisták kerekeznek rajta szívesen, hanem a helybeliek közül is többen igénybe veszik. Kerékpárkölcsönző is működik Berekfürdőn, amely a Tisza-tavi Túraközpont Hálózat tagja. A kerekezőknek egyébként vezetett túrákat is szerveznek.

A falu különlegességének számít, hogy gazdag madárvilággal rendelkezik. Az érdeklődők megfigyelhetik a darvak vonulását, májustól augusztusig pedig a gyurgyalagok életét ismerhetik meg. Emellett rétisasokat, kerecsensólymokat és fekete gólyákat is láthatnak. A falu lakói nagyon vigyáznak ezekre az állatokra, miközben nagy gondot fordítanak arra is, hogy tisztán tartsák a környezetüket és csinosítsák a portáikat.

Az idegenforgalmi programok szervezését a Berekfürdői Turisztikai Nonprofit Közhasznú Kft. csapata szervezi. Ügyvezetője, Nagy Istvánné munkatársuknak elmondta, hogy közművelődési feladatokat is ellátnak és működtetik a helyi galériát is. A településen évente több kiemelt programra várják az érdeklődőket. Ezek közül a Nyárindító Nagykunkalász Ünnepre, amely az egész napos vidámság jegyében telik. Kedvcsináló ez a nyárhoz a korai nyaralóknak. Augusztusban tartják a Bereki Vígasságot, amelyhez gasztronómiai program is társul. Ilyenkor három napon át sütnek, főznek és kóstolnak. Szeptember eleji esemény a Falunap, amely idén is a nyárzárás jegyében telt. Ebben az évben is november végén – a disznóvágások előtt – rendezik immár negyedszer a tepertő- és pörcfesztivált, amelyen finom falatokkal várják az érkezőket. Fontos céljuk, hogy a vendégek jól érezzék magukat, és a gazdag választékból megtalálják maguknak az érdekes programokat.

A helyi összefogás országos elismerést hozott

Berekfürdőn működik Tourinform Iroda is, ahol helyi, illetve különböző Tisza-tavi turisztikai kiadványokkal látják el az érdeklődőket. Már készítik a Bereki Ajánló 2016-os kiadványát. Emellett évek óta – hagyományosan tavasszal – festő-, a nyár végén pedig irodalmi táborokat szerveznek. Szeptember utolsó napjaiban Nagykun Kézműves telepet tartanak, jelentős érdeklődés mellett. Berekfürdő a szobrok faluja is, amelyet elsősorban Győrfi Lajos karcagi származású, Magyar Örökség-díjas szobrászművésznek köszönhet. Bronzba öntött alkotásainak megismerésére külön túrát is szerveznek a helyiek. Ilyenek például Deák Ferenc szobra, Mátyás király és Kinizsi Pál közös kompozíciója vagy a Délibáb díszkút, hogy csak néhányat említsünk.

Nagy Istvánnétól azt is megtudtuk, hogy dr. Csoma Judit református lelkipásztor kezdeményezésére idén teljes erővel fogott össze a falu közössége a parkosításért, a virágosításért. Az akaraterő meg is hozta az eredményét, miután pályáztak a Virágos Magyarországért Mozgalomhoz kapcsolódva, és elismerő oklevelet kaptak. Emellett átvehették a Magyar Turizmus Zrt. különdíját is. Ezt az összetartó munkát jövőre is folytatják, és külön programmal készülnek 2016-ban a Reformáció Évének külön megünneplésére is. Az idegenforgalmi kapcsolatok erősítését segíti a testvértelepülési kapcsolatok sora, amelyeket lengyel, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, szerb, olasz és magyar településekkel alakítottak ki.

Azért dolgoznak tovább, hogy – a falu jelenlegi hangulatát megőrizve – a következő években még több vendégek fogadhassanak a Kelet-Magyarország egyik gyöngyszemének számító Berekfürdőn.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?