hirdetés
hirdetés

Borsodgeszt: szállás az önkormányzatnál, közösségi tér a postán

Borsodgeszten a jövőre tekint az önkormányzat. Szeretnék vonzóbbá tenni a dél-borsodi kis települést, ezért azt tervezik, hogy 2020-ig teljesen megújítják a falut, miközben a turizmus fejlesztését is fontos célnak tartják.

hirdetés

A Bükk lábánál elterülő Borsodgeszt nemcsak szép természeti környezettel dicsekedhet, hanem néhány egyedi turisztikai attrakcióval is - tudtuk meg Tóth Lajos Zoltán polgármestertől. Így például a falu főutcáján valamennyi házhoz boltíves híd vezet. Ezek ma már több mint száz éves múltra tekintenek vissza, és különleges dácit tufából építették őket. Az otthonokat körülölelő kerítéseket is ebből az anyagból készítették, amely jól ellenáll az időjárás viszontagságainak.

A kis dél-borsodi falu főutcája (Fotó: Mentusz Károly)
A kis dél-borsodi falu főutcája (Fotó: Mentusz Károly)


Borsodgeszt  a régi hidakkal (Fotó: Mentusz Károly)
Borsodgeszt a régi hidakkal (Fotó: Mentusz Károly)

Közösségi tér és pihenőpark létesül

Az önkormányzat a hidakat helyi védettség alá kívánja helyezni, miután ezek az építmények meghatározzák a falu főutcájának arculatát. Borsodgeszt határában, Harsányhoz és Kisgyőrhöz közel egy halomvár emelkedik. Ez valamikor jelzőhelyként szolgált, ma pedig már idegenforgalmi érdekességnek számít. Jól kiépített út vezet oda, és a környék legmagasabb pontjaként emlegetik. A halomvár környékén korábban régészek folytattak feltárásokat.

Tóth Lajos Zoltán munkatársunknak azt is elmondta, hogy a képviselő testület programjában közel egymilliárd fontos falufejlesztés szerepel, többek között korszerűsítik a közműhálózatot és felújítják a településre vezető utat. Miután jelenleg kevés a szálláshely, ezért kezdeményezik, hogy ezek számát mielőbb növeljék Borsodgeszten. Több pályázatot is benyújtanak támogatásért. Így például korszerűsítik az önkormányzat épületét, ahol az érkező turisták elhelyezésére vendégszobákat alakítanak ki. Felújítják az egykori posta épületét is, ahol közösségi teret alakítanak ki, ennek a közelében pedig pihenőparkot létesítenek. Megújul a faluban levő régi pincesor környéke is. Ezeket a bortároló épületeket valamikor a földbe vájták és meg is maradtak.

Az önkormányzat épületének emeletén  szálláshelyek lesznek (Fotó: Mentusz Károly)
Az önkormányzat épületének emeletén szálláshelyek lesznek (Fotó: Mentusz Károly)


A régi pincesor egy részlete (Fotó: Mentusz Károly)
A régi pincesor egy részlete (Fotó: Mentusz Károly)

A Hortobágyra is kirándulhatnak

Bár ma már Borsodgeszten kevés a szőlőültetvény, de arra büszkék a helybeliek, hogy van egy speciális borfajtájuk, a Geszti szerelem. Ez a fehérbor egy házasítás eredményeként született, amelyet furmintból, rizlingből és leánykából készítenek. Szintén felújítják a tájházat is. Ebben a régi tornácos parasztházban a korábbi időkben használt bútorokból, eszközökből, lábbelikből, házassági levelekből láthatnak néhányat az érdeklődők. A tájház egyik helyiségében pedig sószobát alakítottak ki, amely a gyógyítást szolgálja. A jövőben ezt is továbbfejlesztik, és a gyógyturizmust erősítik vele. Több lakóház udvarán ma is láthatók a régi gémeskutak, amelyeket megőriztek a jelennek.

Fennmaradt gémeskút az egyik ház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)
Fennmaradt gémeskút az egyik ház udvarán (Fotó: Mentusz Károly)


Természetesen Borsodgeszt más nevezetességeit is érdemes megnézni. Ezek közé tartozik az egytornyú református templom is, amelyet felújítottak. A falut jelenleg alig több mint 270-en lakják, de nyáron - a turisztikai főszezonban - az érkező vendégeknek köszönhetően jóval megnő az itt tartózkodók száma. Az elmúlt években ugyanis a németek felfedezték Borsodgesztet. Régi házakat vásároltak, amelyeket sorban fel is újítottak. A tulajdonosok és családtagjaik így hosszabb időt töltenek el a településen. Rajtuk kívül a magyar alföldről, főleg Debrecenből és Hajdúszoboszlóról, továbbá Miskolcról is érkeztek olyan családok, akik ingatlanokat vettek és újjávarázsolták azokat. Nem véletlen ez, mert aki csendre, kikapcsolódásra vágyik, az szívesen tölti az idejét Borsodgeszten. Innen ugyanis jókat kirándulhatnak, például a közeli Hortobágyi Nemzeti Parkba, a mezőkövesdi Zsóry gyógyfürdőbe, Miskolcra, Lillafüredere vagy akár a Tisza-tóhoz is.

A felújított református templom (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított református templom (Fotó: Mentusz Károly)


Egy alföldi család üdülőháza (Fotó: Mentusz Károly)
Egy alföldi család üdülőháza (Fotó: Mentusz Károly)


Egy régi zsupfedeles ház, amelyet megújítottak (Fotó: Mentusz Károly)
Egy régi zsupfedeles ház, amelyet megújítottak (Fotó: Mentusz Károly)

Ahol a pampuska hódít

A helybeliek programokat is szerveznek a turistáknak. Közülük a legkiemelkedőbb a már hagyományos főzőfesztivál, amelyet idén augusztusban is megrendeznek. Ezt egyébként ebben az évben a Falunappal kötik össze. Tavaly a főzőversenyen 22 csapat vetélkedett a győzelemért, akik főleg különböző pörkölteket, illetve töltött káposztát készítettek. Ezek mellett az édes és a sós sütemények varázslóinak a vetélkedőjét is megtartották. Nem kis sikere volt a fesztiválnak, mivel félezer érdeklődőt fogadtak, akik meg is kóstolták az ínyenc falatokat.

Borsodgeszten egyébként van egy helyi specialitás, mégpedig a pampuska nevű édesség. Ezt 2016-ban is elkészítik és kínálják a helyi asszonyok. Bíznak abban, hogy az idei fesztiválon a tavalyinál is több vendéget fogadhatnak.

A polgármester nem titkolja, hogy a felvázolt fejlesztésekkel még élhetőbbé tehetik a jövőben Borsodgesztet. Az a fő törekvésük, hogy helyben tartsák a fiatalokat és a turizmust is fejlesszék. Ezzel munkahelyeket teremtenek és többeknek jövedelmet biztosítanak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk