hirdetés

Budapest legújabb turisztikai és kulturális helyszíne

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom legalább öt új vonzerővel várja az érdeklődőket.

hirdetés

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomot méltán nevezhetjük az „Idők tanújának”, hiszen falai közel 2000 év történelmét őrzik, az ezen a helyen épült első templom az egykori római katonai tábor falaira épült.

Kiállító- és látogatér nyílt az altemplomban

A tavalyi évben befejeződött, közel 3 éves rekonstrukciót követően, idén márciusban újabb jelentős mérföldkőhöz ért a Főplébániatemplom. Megnyitott és látogathatóvá vált az altemplom is, ahol a római kori falmaradványok mellett számos más érdekesség is várja a látogatókat. A régészeti feltárások eredményeit múzeumi tárlat mutatja be, valamint kápolna és sírkamra került kialakításra.

Új kulturális helyszín a fővárosban

Az altemplom nem csak hitéleti helyszín, de fontos szerepet tölt be abban a törekvésben, hogy a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom Budapest kiemelkedő kulturális helyszínévé váljon. Ebben a törekvésben szorosan együttműködik a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal, így a Budapest Tavaszi Fesztivál egy eseményének is helyszínt biztosít (április 9-én a Zuglói Filharmónia Kórusának Liszt Ferenc estjére kerül sor a templomban) - tájékoztatta Bán Teodóra, a BFTK igazgatóasszonya a sajtó képviselőit.

A BFTK igazgatója felhívta a figyelmet a világban a vallási turizmus növekvő szerepére is, mely a kulturális turizmus szerves része. Az új helyszín szerepel a most teljesen megújult Budapest kártyában is, melynek célja a az igényes vendégkör megszólítása igényes fővárosi programokkal, attrakciókkal.

Garantált háznézések angol nyelven is

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom Budapest főváros tulajdona, dr. Osztie Zoltán plébános Budapest turisztikai és kulturális nagykövete lett 2017-ben. Ennek szellemében az idei évben színes kulturális kínálattal várja a templom a látogatókat. Nagyon népszerűek a kulturális örökséget bemutató garantált magyar nyelvű háznézések, melyek április 19-től angol nyelven is zajlanak.

Szerdánként Virágh András orgonakoncertjei

Szintén április 19-től minden szerdán 16.00 órai kezdettel Virágh András Liszt Ferenc-díjas érdemes művész ad orgonakoncertet. A garantált programra a belépőjegyek a templom bajáratánál vagy az Interticket hálózatban vásárolhatók meg, 3500/3000 Ft-os áron. Virágh András a sajtó képviselőinek elmesélte, hogy nagy örömmel játszik a templomban, ahol a családja már generációk óta muzsikál, de fontos hely volt ez Liszt Ferenc számára is, aki évekig játszott itt orgonán és dirigált. Liszt a közeli - ma már sajnos nem létező Plébániaházban -  lakott, ahol esténként éjfélig tartó megbeszélés és vigalom folyt.

Felújításra került a templom híres orgonája is, mely 50 köbméter levegőt mozgat meg percenként és 5601 sípjával egyedülálló az egész világon. Az orgona sípjait most egyenként megtisztították a 6 miliméterestől a 6 méteresig és csodálatos lett a hangja - fűzi hozzá Virágh András orgonaművész.

Altemplomi esték

Minden hónapban izgalmas témákban neves előadók tartanak ismeretterjesztő előadásokat irodalmi, történelmi, földrajzi és művészettörténeti témákban. A Szent László - emlékév kapcsán idén az előadások Szent László életéhez kötődnek. Március 31-én kerül sor az Altemplomi esték első rendezvényére, mely szintén rendszeres kulturális programot kínál az érdeklődőknek.

Programok, melyekre érdemes készülni

A garantált programok mellett számos egyedi eseményt is kínál a templom. A Húsvéthoz kapcsolódóan április 11-én Johann Sebastian Bach János passiója, a Karácsonyhoz közeledve december 5-én pedig Wolfgang Amadeus Mozart Requiemje csendül fel. Az idei évben a Szent Efrém Férfikórus három alkalommal koncertezik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban (május 13-án, augusztus 12-én Sebestyén Mártával és november 17-én).

Az idei évben a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom a „ Budapest 100 ” hétvége egyik kiemelt helyszíne; az április 22-én és 23-án zajló eseményen közel 900 látogatót vár.

Zarándokokat és futókat is várnak

A templom nyitott szívvel és nyitott kapukkal várja a hazai és külföldi zarándokokat is. Májusban a templomtól indul a babakocsis zarándoklat, de a tervek szerint hely színként és induló csapattal csatlakozik a Mária Maratonhoz is.

Olasz és angol nyelvű szent misék a városban

A Budapestre látogató vagy az itt élő külföldiek kedvéért vasárnaponként olasz és angol nyelvű szent mise van a templomban.

Templom a közösségi médiában

Az Eucharisztikus Világkongresszusnak 2020-ban Budapest ad otthont. Az eseményre történő felkészülés részeként Dr. Osztie Zoltán atya kezdeményezésére és vezetésével az egyházi szimbólumokról és az egyházi etikett és protokoll témakörében turizmus szakos főiskolai és egyetemi hallgatóknak, illetve idegenvezetőknek tart gyakorlati kurzust. A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom arra törekszik, hogy a fiatalokat is megszólítsa. A programkínálat mellett ezért is fordít kiemelt figyelmet a közösségi média használatára.

Lesznek még meglepetések

Osztie atyának még sok terve van a jövőben, többek között a Mátyás oratóium valamint a déli torony rekonstrukciója egy fantasztikus kilátóval, de mivel jelenleg nincs Plébánia, felmerült egy a világon szintén egyedülálló hajóplébánia létrehozása is. Lesz még saját bora is a templomnak, mint megtudtuk, Osztie atya kedvence a etyeki Pécseli pincészet Zenit bora valamint a szekszárdi Vida pincészet Cabernet sauvignonja és Merlot-ja.

Önkéntesek segítik a templom munkáját

Osztie atya ezen kívül köszönetet mondott a templom lelkes segítőinek és támogatóinak, a fővárosnak, a BFTK-nak, Bán Teodórának,  Aranyossy Mihálynak, feleségének Szegedi Andreának és Ihász Katának (Ruta Bt), akik már hosszú ideje önkéntes munkában segítenek, hogy az új látnivalók és színes programok bekerüljenek Budapest kulturális és turisztikai vérkeringésébe. A segítő szakemberek között köszöntötte még Zalavári Tibort, aki az altemplom kiállítását tervezte és rendezte és Virágh András karnagy urat, aki a templom állandó művészeként, a szerdai garantált  koncerteken és a nagyobb eseményeken lép fel.

(forrás: Turizmus Trend/Vendég&Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai