hirdetés

Budapestre éri meg leginkább utazni az angoloknak

Fővárosunk a brit turisták számára a legjobb ár-érték arányt nyújtó úti cél, derül ki a Post Office Travel Money éves City Costs Barometer felméréséből.

hirdetés

Az idei évben is elkészítette a brit királyi posta City Costs Barometerét, amelyből kiderül, hogy az Egyesül Királyság turistáinak hova éri meg leginkább utazniuk most tavasszal. A legjobb ár-érték arányt nyújó desztináció az elemzés szerint Budapest lett, megelőzve Rigát és Prágát, habár Prágában még nálunk is olcsóbb az étel és ital. Az eurózónában Lisszabonba éri meg leginkább mennie az angoloknak, ahol Amszterdamhoz vagy Rómához képest nagyjából féláron úszhatják meg az utazást. A kutatásban 25 város szerepel, ezekben olyan termékek, szolgáltatások árait vizsgálták, amelyeket egy városlátogató turista jellemzően megvásárol az utazása alatt. A 12 vizsgált tétel között például az étkezések, italok, a két éjszakás szállás, a városnézés, tömegközlekedés költségeit vették figyelembe. Ez alapján a budapesti kiruccanás átlagosan 134,76 angol fontra jött ki, ami harmad áron van Európa legdrágább városaihoz (Stockholm £420.36, Koppenhága £440.45) képest.

Egyedül Prágában és Budapesten ér többet a brit nyaralók pénze, mint tavaly. A forinttal szemben a font 3,1%-kal, a cseh koronával szemben pedig 2,9%-kal emelkedett.

A litván fővárosba szintén érdemes utaznia az angoloknak, Vilniusba a kirándulás költségét 140,99 fontra kalkulálta a kutatás, a város ár-érték aránya megelőzi Varsót (£151.69) és Rigát (£155.34).

A riport szerint a vizsgált 25 városból 22-ben drágultak a szolgáltatások. A legnagyobb áremelkedés Bécsben (26,3%), Bostonban (28,4%), Rigában (30,7%) és Stockholmban (33,0%) volt. A három kivételt jelentő város Berlin, ahol 1,5 százalékkal, Prága, ahol 6,8 százalékkal és Lisszabon, ahol 19,1 százalékkal mérséklődtek az árak. A portugál főváros ennek köszönhetően három helyet ugrott előre tavalyhoz képest a barométer listáján és az ötödik helyet szerezte meg, egyben az eurózóna legkedvezőbb árú úti célja lett. Az eurózóna 10 vizsgált városánál a Post Office Travel Money kutatás nagyon eltérő adatokra lelt: a legdrágább úti cél Amszterdam (£344,25) és Róma (£350,43). Ezekben a városokban majdnem kétszer annyiba kerül a pihenés, mint Lisszabonban.

A brit turisták szívesen választanak olyan úti cél, ahol tovább nyújtózkodhatnak ugyanannyi pénzből. Ezt a brit királyi posta valuta eladásai is alátámasztják: tavalyhoz képest sokkal több forintot vásároltak tőlük. De a tavalyinál nagyobb mennyiségben vesznek kunát is az angolok, akik a felmérés szerint városlátogatásra és nyaralni is szívesen mennek Horvátországba. A "feltörekvő városok" közül, amelyeket szívesen meglátogatnának a brit turisták, Dubrovnik végzett az élen. Annak ellenére, hogy tavalyhoz képest drágább lett a város, még mindig megéri ide utaznia az angoloknak. További "feltörekvő úti cél" még Moszkva, Krakkó és Abu Dhabi. Ha a pénz nem számítana, a britek legszívesebben New Yorkba, Sydneybe és Rióba utaznának. A City Costs Barometer által vizsgált legdrágább város New York (£541.23) volt, Bostonban (£459.56) például 15%-kal, Chicagóban (£352.98) 34,8%-kal olcsóbb a nyaralás.

A költségek közül a legfőbb szempont a szállodai szoba ára az egyes úti céloknál, a felmérésben a válaszadók 94%-a ezt jelölte meg. A szállás Dubrovnikban és Budapesten a legolcsóbb a kutatás szerint, de kilenc olyan város is van, ahol az utazó 100 font alatt találhat belvárosi három csillagos szállást két éjszakára. A másik véglet Róma, Amszterdam, Koppenhága, Boston és New York, ahol ezt nem lehet megúszni 200 font alatt.

A válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy lemondana a kiszemelt úti célról, ha túl sokba kerül az étel és az ital. Ebből a szempontból Prága helyzete a legszerencsésebb, ahol egy három fogásos vacsora borral, üdítővel, kávéval körülbelül 30,44 fontba kerül, ami alig olcsóbb csak, mint fővárosunkban (£30,68). Háromszor ennyit kell kifizetnie a turistának Koppenhágában vagy Stockholm egy vacsoráért. Míg az eurózónában Lisszabonban (£43.31) és Barcelonában (£50.18) található a legobb ár-érték arány az éttermekben.

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk