Drónokkal a balatoni horgászturizmus javításáért

A rabsicok visszaszorításával, egyes, nagyüzemi méretben dolgozó horgászok korlátozásával és a halállomány megfelelő szabályozásával próbálják a többség számára jobbá, fenntarthatóbbá tenni a balatoni horgászatot, javítani a horgászturizmus feltételeit, derült ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN Zrt.) csütörtökön rendezett konferenciáján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Talán a halak és a rabsicok kivételével minden érintett ott volt tihanyi Balatoni Limnológiai Intézetben megrendezett balatoni horgászkonferencián. A tanácskozás első részében a házigazda intézet kutatói számoltak be a horgászok számára is fontos kérdésekben zajló kutatásaikról. Így szó volt turisták életét megkeserítő, sőt olykor még vitorlásversenyek mezőnyét is megtizedelő árvaszúnyogokról, a ma már fontos haleledelként számon tartott invaziv vándorkagylókról és az ugyancsak invaziv busákról. Amíg a szúnyogoknál, kagylóknál a hasznosság is fontos tényezőként szerepelt a tennivalók mérlegelésénél, a busákkal kapcsolatban nem voltak ilyen elnézőek a kutatók. A balatoni halállomány hosszú távú, horgászérdekeknek is megfelelő állapotú fenntartásához szerintük a teljes vízgyűjtőn - beleértve a halastavakat - teljesen be kellene tiltani a nem őshonos fajok tartását. Ugyancsak meg kellene tiltani, vagy szigorítani kellene a más vízrendszerekből történő halszállításokat, hogy ezzel megelőzzék az újabb káros halfajok behurcolását a Balaton vízgyűjtőjére - fogalmazták meg.



A horgászokat talán legjobban érintő elemzés a fogási naplók adatai alapján mutatta be, hogy a tavaly kifogott 618 tonna hal hogyan oszlik meg a mintegy 40 ezer horgász között. Mint kiderült, a pecások egy szűk csoportja aránytalanul nagy mennyiségű halat visz haza. 2013-ban az összes halfajt tekintve 866 fő (az összes horgász 2,2 százaléka) összesen 144 tonnát fogott, ami az összes horgász fogásának a 23 százaléka. A pontyok esetében ennél is érdekesebb az eredmény, itt 371 fő (az összes horgász 0,9 százaléka) 62 tonnát fogott, az összes horgász pontyfogásának a 19 százalékát.

Korlátoznák a kifogható mennyiséget

A fenti aránytalanságok miatt a jövőben korlátozni szeretnék a védett halfajokból - ponty, süllő, csuka, harcsa, kősüllő - egy engedéllyel fogható mennyiséget. A tervek szerint száz megfelelő méretű hal kifogása után csak új engedély kiváltásával folytathatja a horgászást az érintett személy. A tervek között szerepel a minimálisan fogható halméretek fajták szerint különböző nagyságú növelése is.

A szabályosan horgászók esélyeit szeretnék növelni az ellenőrzések hatékonyságának javításával is. Egyes becslések szerint maguk az engedéllyel horgászók is akár kétszer annyit kifoghatnak, mint amennyi a naplókba kerül, és hasonlóan nagy mennyiség vándorol az orvhalászokhoz is. A halőrök javuló jogszabályi lehetőségeit létszámbővítéssel, képzésekkel és technikai fejlesztésekkel szeretnék tovább javítani. A korszerűbb hajók, navigációs eszközök mellett kamerákkal felszerelt drónok rendszerbe állítása is felmerült, hogy a nádasokban, hajókról horgászókat hatékonyabban tudják ellenőrizni.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.