Betyárok, postakocsizás, nánicka, herőce és náplonka

A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület vendégei szervezetten, busszal járhatták végig a Mátra apró településeit szombaton, amikor immár hatodik alkalommal rendezték meg a Mátrai múzeumok éjszakája programot. A programhoz tizenhat település huszonkét helyszíne csatlakozott.

Időutazásra invitálták az érdeklődőket a hétvégén a Mátrába, ahol tájházakat, templomokat, várakat ismerhettek meg, úgy, ahogy máskor nem. A siroki várban például puskalövéssel köszöntötték őket, Kisnánán pedig betyárok jöttek elő a sötétből, hogy leszállásra "kényszerítsék" az utasokat. A kulturális kínálat mellett a már hagyományos gasztronómiai kóstolók sem maradtak el. A nánickától, a herőcén és a náplonkán át a sült derelyéig és rétesig ismét sikert arattak a helyi ízek. Az étkekhez a települések borászai kínáltak kiváló mátrai nedűket. A vendégek idén is eljuthattak a Mátrai Erőműbe, ahol a monumentális Heller-Forgó hűtőtorony már tavaly is az eseménysorozat egyik kedvence volt.

Kápolnai Nagy Ágnes, az egyesület elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, az egyesület arra törekedett, hogy a településein, az adottságokhoz illeszkedő kínálatot állítson össze. Mátraderecskén például a mofetta látogatásával az egészségturizmus került a középpontba. Parádon a híres kénes víz jótékony hatásáról hallhattak tájékoztatót az érdeklődők. A Mátrai múzeumok éjszakáját és a Mátrai randevú programot számos koncert is színesítette. A programok megvalósítását az Új Széchenyi Terv TDM pályázata tette lehetővé.

Egy ugyancsak sikeres ÉMOP pályázatnak köszönhetően Kisnánán elindult a Mátra Expressz, hazánk legmagasabb hegyvidéki postakocsijárata. Nemrég érkezett meg a kis faluba a delizsánsz, - azaz a fedett postakocsi -, amely igazi középkori hangulatot varázsolt. A postakocsi a nyár további részében garantált programként jár majd a mátrai településeken és az érintett helyeken állomások jelzik a megállókat.

Azt is megtudtuk, hogy a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület immár hat rendezvény sátorral is rendelkezik, melyekhez további hat érkezik még a következő hetekben. Az egyedileg dekorált sátrak mellé szintén egyesületi emblémával ellátott asztalok is érkeznek. Így egységes arculattal jelenhetnek meg a rendezvényeken.

Az esztendő hátralevő részében további programokat szerveznek: gasztro-randevút, melynek keretében a vendégek három napig a falusi szálláshelyekről indulva ismerkedhetnek meg a méhészkedéssel, a rétesnyújtással és a kemencés ételek készítésével is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.