Elbűvölő Észak-Afrika

Tunézia színes, ízes, izgalmas, barátságos, szinte európai normákkal jellemezhető arab ország. Megismerése életre szóló élmény. A Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal és a Sun & Fun Holidays tanulmányútján jártunk.

Édes, mézes csemegék, karakteres ízű, csípős savanyúságok, a grille­zett bárányhús füstös íze, sós ten­gervíz, fehér homok, vakító nap, tiszta kék ég, színkavalkád a kerámiákon, textileken, a müezzin távolba zengő, misztikus éneke, a tenger hullámzása, a hammam tejszínű párája, a sűrű, édes, forró, sötétzöld men­tatea, a hamuban sült kenyér, a napfelkelte a sivatagban, a vízipipa füstjének jellegze­tes illata, a szaharai szálloda hangulata, a medina bazárjának nyüzsgése megigézi az európai embert.

Ugyanakkor a nők többsége fejkendő nélkül jár, dolgozik, és ha kedve tartja, beül egy nőknek fenntartott kávézóba. A fiata­lok diszkóban szórakoznak, ugyanúgy, mint Európában.

KURIÓZUM AZ OUDNAI ERŐD

Hammametből Oudnába, más néven Uthinába buszoztunk. Az egykor virágzó római kori település felújított erődjénél mi voltunk az első magyar „fecskék”, még nem járt ott szervezett hazai csoport. Útban az erőd felé egy lakóház és egy fürdőház, azaz therma alapjainak maradványait szemléltük meg, a padló itt-ott fellelhető mozaikjában geometriai motívumokkal, a fürdőház tetővel védett, delfines mozaikképével. A nemrég felújított és megnyitott, homokkőből készült, labirintusszerű erőd nagy terme figyelemre méltó arabos építészeti megoldásaival hí­vogat. A Capitolium panorámájában, a zöld síkon és a pipacsmezőn is túl feltűnnek az ókori vízvezeték boltívekkel díszített oszlop­sorai. A rómaiak Zaghouanból 132 km hos�­szú vízvezetéken keresztül szállították a vizet a korabeli Karthágóba. Bejártuk az oudnai amfiteátrumot is, mely 16 000 főt fogadott be. Karthágóban nemcsak Antonius fürdőjét néztük meg, hanem a városból megmaradt más romokat is. Láttuk az iskola alapjait, a hideg és a meleg, valamint a gőzfürdő rom­jait, a bordélyházba vezető titkos alagutat.

FESTŐI KÉK-FEHÉR FALU

Tunézia Szentendréje Sidi Bou Said. A kis domboldali faluban a hagyományőrzés miatt csak fehérre lehet festeni a mór stílusban épült épületeket és kékre az ajtókat, ablako­kat, erkélyrácsokat. Széles út vezet a domb­tetőre, két oldalt kis üzletek sokaságával. A dombtetőre érve a festői Tuniszi-öböl tárult elénk pálmafákkal keretezve.

SIVATAGI HULLÁMVASÚT

Hammametből kétnapos sivatag túrára indultunk. Touzerben dzsipekre cseréltük a buszt, és elindultunk a sivatagi „hullám­vasúton”. A sofőr izgalmasan vezetett, néha versenyt sikítottunk a félig a dűnén forgó, félig a levegőben lógó kerekű terepjáróban. A célban az előttünk érkező dzsipből mezítláb léptek ki útitársaink, és bokáig merültek el a homokban. Követtük példájukat, és a fenn­síkról letekintve láttuk a kiterítve a világ leg­nagyobb zászlóját, amellyel Tunézia bekerült a Guinness-rekordok könyvébe. A Csillagok háborúja Oung Jamel-i forgatási helyszíne közelében terítették ki a 104 550 négyzet­méteres lobogót, és fesztivált is rendeztek.

Ebéd után a Chebika oázisig autóztunk. Meghökkentő volt a homoksivatag köze­pén a zöldellő, datolyapálmás oázis, amely három meleg vizű forrásból kapta a vizet. Hegyet is másztunk az Atlasz-hegységben, utunk kagylók tömegéből álló kőzettömbök mellett vezetett el, bizonyítékául annak, hogy egykor tenger hullámzott ott. Majd a leg­nagyobb sós tavon, a Chott el Djeriden át utaztunk Douzba, egy szaharai atmoszférájú hotelbe. Nem is volt szükségünk a hajnali telefonos ébresztőre, fél 4-kor feleszméltünk a müezzinnek énekére. Ezután dromedárra szálltunk, sivatagi öltözetben, napfelkeltére a sivatagba értünk.

BARLANGLAKÁS, KÖLESKENYÉR

Egy barlanglakást néztünk meg következő úti célunkat elérve, Matmatában. Hetvenen laknak még ma is ilyen hajlékokban – hal­lottuk az idegenvezetőtől. A földbe vájt üreg közepén az udvar tátong, körülötte a falakba vájt tágas szobák akár turistaszállásnak is berendezhetők. A lakók megkínáltak ben­nünket édes, sűrű mentateával és hamuban sült köleskenyérrel, és a kézi malomkövekkel a gabonaőrlést is megmutatták. Tovább in­dulva El Jemben bejártuk a világ harmadik legnagyobb amfiteátrumát a tágas alagsorral, jobbra-balra nyíló fülkékkel, a földszinttel és a felső sorokkal. Monastirt késő esti sétán barangoltuk be. Az impozáns tér végében áll a város neves szülöttje, Habib Bourgiba, a volt államfő és családja aranyozott kupo­lájú mauzóleuma. Az egykori államférfit nagy tisztelet övezi Tunéziában, neki köszönhető az ország gazdasági fellendülése és a turizmus fejlesztése. Sousse-ban, az ország harmadik legnagyobb városának macskaköves, szűk ut­cácskáin még hazajövetelünk hajnalán is ba­rangoltunk hammamot (tradicionális gőzfür­dő, masszázzsal) keresve. Ébredezett a város, kipakolták portékáikat a bőrárusok, halomban álltak a színes, könnyű, áttetsző, fémszállal hímzett függönyök, frissen sült kenyér illata csalt be bennünket egy pékségbe. A hammam a szállodákban is a vendégek rendelkezésére áll. A gőzfürdőben felpuhul a bőr, könnyű le­dörzsölni az elhalt hámréteget, utána jólesik felváltva öntögetni a hideg és a meleg vizet magunkra és pihenni, ellazulni a misztikus arab zene mellett a meleg párában.

MAGYAR ANIMÁCIÓ

A fenti élményeket bárki átélheti, aki Tuné­ziát választja úti célként. A szállodák szó­rakoztató központként működnek. A szó­rakoztatás részét képezik az animátorok gyermekműsorai, gyermekfoglalkozásai, felnőtteknek szóló előadásai. Wifi a legtöbb szálloda lobbijában ingyenesen elérhető. Említést érdemel a négycsillagos Vincci Nozha Beach Resort Hammametben. A közvetlenül a tengerparton fekvő szállodában magyar nyelvű gyermekanimáció is szórakoztatja a vendégeket a Sun & Fun jó­voltából. Szintén négycsillagos a monastiri Dessole Bella Vista Resort Hotel, amely öt percre van a monastiri reptértől. Köz­vetlen tengerpartja, nagy kertje miatt is kitűnő nyaralóhely gyermekes családok­nak, pároknak. Az, ötcsillagos Riu Impe­rial Marhaba Port el Kantauiban található. A monumentális épületben üveges liftek szállítják a vendégeket, rengeteg sportolási lehetőséget kínálnak.

BIZTONSÁG, VENDÉGSZERETET

Megfelelő tájékozódás után az utazó egy csodálatos Tunéziát ismerhet meg, hiszen minden adva van: homokos tengerpartok, türkizkék színű tenger, simogató habok, jó ár-érték arányt képviselő szállodák és a helyiek utánozhatatlan mosolya. Érezhető a turistákra irányuló kiemelt figyelem, a biztonság és a ha­gyományos vendégszeretet a helyiek részéről. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.