hirdetés
hirdetés

Elegancia és medical wellness

Kelet-Tirol első ötcsillagos háza

A második világháború végén porig bombázták, ma mégis régi fényében pompázik Kelet-Tirol fővárosa, az Isel folyó partján, a Dolomitok tövében fekvő, 13 ezer lelket számláló Lienz. A város legújabb büszkesége a térség első ötcsillagos szállodája: a Grandhotel Lienz.

hirdetés

A hajdan mesés gazdagságú városka több mint 700 éves patinás hangulatának, úri bevásárló utcáinak, fagerendás kisvendéglőinek és kávézóinak több mint ezer, jól irányzott amerikai bombatalálat vetett véget a második világháború utolsó napjaiban. Csupán az egyik belvárosi templom egy darabja, meg a hegyoldalban megbúvó Schloss Bruck maradt épen, gyakorlatilag a földdel tettek egyenlővé minden mást a szövetséges haderők.

Meghökkentő turistalátványosság

Ám aki ma Lienz-ben jár, azt hiszi, ismét a múltban találja magát. Ugyanúgy visszaépítve, korabeli fényképek és tervrajzok alapján pontosan rekonstruálva a patinás, 750 évvel ezelőtti világot idéző, virágerdőkkel díszített épületek sora, mindenütt kellemes kávézók, napfényben fürdő, teraszos kisvendéglők, állandóan hömpölygő, ráérősen sétálgató vagy bicikliző, békés városlakók. Sőt, aki jó időben, jókor érkezik, még egy szenzációs turistacsalogató ötletet is végigasszisztál: utcaművészek nemzetközi találkozóját rendezték ugyanis a városka összes lehetséges helyén, idén nyáron három napon át. A magasban, az egyik ház falát támasztja képtelen pózban egy olasz akrobata, alatta korhű ruhákban beöltözve egy zeppelin léghajó utasai várják épp a felszállást. Megint arrébb egy német fúvós zenekar kerekez – mind a hatan egyetlen tandemkerékpáron, vígan zenélve, a tömegen át. Megint másutt egy francia keljfeljancsi bárkivel kezet ráz, majd nevéhez méltóan hol viccesen felborul, hol nagy nehezen lábra áll. Éjszaka pedig svájci légi akrobaták lepik el a főteret, akik szélmalomkereket idéző monstrumon forognak fel-alá. Amikor egyikük „lezuhan”, felszisszen a tömeg, ám a biztonsági kötél meg a páratlan ügyesség visszavarázsolja ismét a mozgó lapátra az akrobatát.

Bordó, kék, zöld, arany és türelmes várakozás

Ötlet, gyorsaság, kreativitás, elegancia – ez jellemzi az egész várost, miért lenne ez alól kivétel az Isel túlpartján álló, alig egyéves szállodaegyüttes? Az egykori romos gazdasági épületet ugyanis az engedélyek beszerzését követően alig 16 hónap leforgása alatt varázsolta teljesen át új tulajdonosa, a Simonitch és a Westreicher család, akiknek már 50 éve működik nagy sikerrel ötcsillagos szállodájuk Tirol egy másik területén. Ám a Grandhotel Lienz Medical-Wellness-Spa & Gourmethotelben egész más koncepciót találtak ki, mint az onnan 300 km-re lévő nagytestvérnél. 72 luxus berendezésű és méretű vendégszobát, négy exkluzív lakosztályt alakítottak ki – emeletenként más és más színekkel variálva. Egyik szinten a bordó, másutt a kék, legfelül a zöld randevúzik sok arannyal és sötét faburkolattal is kacérkodva. Öt étterem várja a vendégeket az elegáns lobbival egy szinten, kettőt közülük a közeli síterepek okán a sikeres téli időszak miatt rendeztek be gyönyörű régi csempékkel kirakott kályhákkal, békebeli időket idéző világítóberendezésekkel. És bár a szálloda kihasználtsága az első évi adatok alapján még nem számottevő (25%), a tulajdonosok nem esnek kétségbe. Úgy kalkulálnak, hogy 10-15 évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy elterjedjen a köztudatban, hogy megnyílt Kelet-Tirol első ötcsillagos szállodája.

Kérem a következőt!

A szálloda igazi unikumként medical wellness szolgáltatásokat is kínál. A házhoz – amely több mint 1400 négyzetméternyi spa & wellness részleggel rendelkezik (ebben speciális „privat spa”-t is kialakítottak) - kapcsolódik egy medical wellness részleg (245 nm2), ahol egy lienzi professzor, Dr. Peter Lechleitner a hét minden napján rendel. A vizsgálat alap- és intenzív állapotfelméréssel kezdődik, utána a fitnesz- és érrendszeri állapot megismerése kerül sorra. Lehetőség van a kezelt vendégek öregedési folyamatának lassítására a hagyományos kínai orvoslás módszerének felhasználásával, vagy a homeopátia eszközeinek segítségével. Súlycsökkentést és súlynevelést is vállal a doktor. Jönnek is a vendégek rendesen: 70 százalékuk belföldről, a határon kívülről pedig németek, olaszok, svájciak, angolok, norvégok, amerikaiak, mexikóiak, hollandok, oroszok és ukránok engedhetnek a csábításnak, no meg pénztárcájuknak, hogy igénybe vegyék e különleges, valóban nem mindennapi szolgáltatást.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk