Elektromos biciklivel a szőlőtőkék között

Zöld sztráda görkorisoknak, kajakozás üvegfenekű csónakkal, csokiváros, ingyen wifi a sípályán – csak néhány újdonság a legfrissebb francia turisztikai kínálatból.

A tavaly júliusi rossz idő ellenére ismét rekordévet zárt 2012-ben a francia turizmus – jelentette be az Atout France (Francia Idegenforgalmi Hivatal) bécsi régiós igazgatója, Corinne Foulquier egy budapesti rendezvényen. Hozzátette: tavaly 80,5 millió külföldi vendéget regisztráltak Franciaországban, amely így 2012-ben a síturizmusban is megszerezte a globális vezető szerepet 55 millió sínappal, megelőzve az Egyesült Államokat és Ausztriát.

Az első alkalommal megrendezett Focus on France workshop keretében tucatnyi francia régió, illetve település mutatta be aktualitásait Budapesten, Bécsben és Prágában. Az Atout France magyarországi képviselője, Elisabeth Parragh-Pataki kifejtette, hogy a magyar vendégforgalom stabilan alakult tavaly, viszont az egyéni forgalom folyamatosan nő. A magyarok a vízparti nyaralást és a síelést előszeretettel kombinálják városlátogatással, kulturális programokkal. Az utazási irodák 5-10%-os növekedést várnak az idei évben.

A két ország közötti forgalomban jelentős szerepet játszik az Air France, amely napi három párizsi járata mellett – regionális leányvállalata által - heti három járatot üzemeltet Lyonba is, ahonnan 30 perces átszállási idővel egész Dél-Franciaország elérhető. A három regionális vállalat összevonásával létrehozott HOP! fapados árakon foglalható a hop.fr weboldalon, de az árai megtalálhatók az Air France foglalási rendszerében is, és szabadon kombinálhatók a járatok – tudtuk meg Tyukodi Anettől, a légitársaság munkatársától.

Elizabeth Parragh-Pataki megemlítette, hogy Nizzába évente 18 ezer magyar utazik, ezért jelentős igény lenne egy közvetlen légi járatra Budapestről. Nizzával kapcsolatban elhangzott, hogy komolyan veszik a környezettudatosságot, ennek jegyében egy eurós busz- és villamosjegyekkel be lehet utazni az egész környéket, de bérelhető kerékpár is. 2016-ra elkészül az ökoépítkezés jegyében a nizzai stadion, ahol majd az UEFA mérkőzéseit rendezik. Szeptemberben egy 12 hektáros parkot adnak át a város szívében, amely összeköti majd a Modern Művészetek Múzeumát és a Promenade des Anglais-t.

A Nizza közelében fekvő Mentonban idén már 64. alkalommal rendezik meg azt a klasszikuszenei fesztivált, amelyet egy magyar emigráns, André Böröcz szervezett meg először, 1950-ben.

A Lyon közelében fekvő Tain-l'Hermitage településen idén októberben adják át a Csokoládévárost (Cite du Chocolat), amely a Valrhona csokoládégyár szomszédságában vezeti be az érdeklődőket a csokoládé csodálatos világába.

2015-re 700 kilométer hosszú „zöld sztráda” épül a Genfi-tó partjától a Földközi-tengerig, a Rhone-alpes régión keresztül. A ViaRhôna a Rhone folyót követi, és csak gyalogosok, kerékpárosok, kerekesszékes utazók és görkorcsolyázók vehetik igénybe.

Az Alpokban 6 millió eurós beruházással megújul a 3,842 magasságban fekvő Aiguille du Midi kilátó. Újdonsággal rukkol ki az idei évben a Les Menuires síterep: bevezetik a Co-Lidays programot, amely azt jelenti, hogy a síüdülők közösen bérelhetnek apartmant, síeszközt, akár ismeretlenekkel.

Európa legmagasabban fekvő síterepe, Val Thorens ingyen wifit kínál a lesiklóknak a lejtőkön.

 

A Burgundiában fekvő Macon régiója kiváló boraival, nyolc borútjával, a híres Bresse-i csirkével, fesztiválokkal, középkori várakkal csábítja a turistákat. Igazi különlegesség a július 6-7-i Transmaconnaise electrique rendezvény, amelynek során elektromos bicikliken járhatják be a turisták a környék borospincéit.

A prezentáció legtávolabbról érkezett vendége az Indiai-óceánon fekvő Reunion szigetét mutatta be. Karine Cadet elmondta, hogy az Európától 10 ezer kilométerre fekvő sziget különböző részein 100 mikroklíma uralkodik, a tengerpartok, hegyek és kanyonok mellett működő tűzhányót is találunk. A képviselő az európai, ázsiai, indiai és afrikai fogások speciális keverékét nyújtó kreol konyhára, az endemikus növényeket felvonultató, nemzeti örökségek közé tartozó kertekre és az átlátszó fenekű kajakokkal való vízi túrázásra hívta fel a figyelmet.

Melles Botond, a KLM-Air France igazgatója a párizsi Charles de Gaulle repülőtér tavaly átadott S4 Satellite terminálját méltatta. Kiemelte, hogy immár csak erre az egy kilométer hosszú terminálra repül az Air France és a Sky Team szövetség összes járata. A felhasználóbarát terminálon kapott helyet a ’”Le Parc” nevű 3000 m2-es lounge, ahol 620 szék, meleg ételek, ipad-ek és ingyen wifi várja az utasokat.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?