hirdetés
hirdetés

Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun Holidays ügyvezetője

Erős last minute időszak várható

A Sun & Fun Holidays óvatos optimizmussal várja az idei szezont. Mind a charteres, mind a szállodai szerződéseiket maximális rugalmassággal kötötték meg, hogy a piaci igények alakulásával párhuzamosan növelni vagy csökkenteni tudják kapacitásaikat.

hirdetés

Milyen desztinációkat kínálnak idén?

Új úti cél nálunk Észak-Ciprus, a törökországi Dalaman és Zakynthos. Utóbbi a török tengerpart legszebb része, amely hat-hét évvel ezelőtt egyszer már népszerű volt a magyar piacon. Dalaman most alternatívát kínál azoknak, akik szeretik a szép természeti környezetet és már esetleg többször jártak Antalya környékén. Idén kiszálltunk Tunézia értékesítéséből, de később természetesen újra programozzuk a desztinációt, amint lesz rá megint kereslet.

Hová indítanak charterjáratokat?

Az idei charteres kapacitásainkat március végén fogjuk véglegesíteni, szerződéseinkben addig lehet módosítani a részleteket. Nem lehet most még tudni ugyanis, hogy milyen lesz a világpolitikai helyzet egy hónap múlva. A berlini ITB-n igyekszem „kiszagolni”, mi várható a világban az idei szezonban, utána döntök a nyári charterek végleges kapacitásairól, azaz arról, melyik desztinációban hány helyet vállalunk. 2015-ben egyébként mi voltunk az egyetlen magyarországi tour-operátor, amely egyetlen charterjáratot sem mondott le. Görögországban három szigetre kínálunk üdüléseket, mindhárom úti cél – Rodosz, Kréta, Zakynthosz – jól megy.

Milyen volt az előfoglalási időszak?

Óvatosságra intenek az előfoglalási adatok: az idén február közepéig negyven százalékkal kevesebb törökországi üdülést adtunk el, mint egy évvel korábban. Míg tavaly kifejezetten erős volt az előfoglalási időszak, az idén az emberek kivárnak, ez különösen Törökország és Egyiptom esetében igaz. Az utazni vágyók úgy gondolják, hogy az orosz turisták elmaradása miatt sokkal olcsóbbak lesznek idén a török szállodák. Azért azt fontos tudni, hogy bár valóban jelentősen csökkent az orosz turisták száma Törökországban – a tavalyi 3,5 millió helyett idén másfél-két millió fő várható –, jó néhány piacról, például a Közel-Keletről, Iránból, a volt szovjet köztársaságokból és Izraelből könnyedén pótolni tudják a kiesést. A tour-operátorok ugyan nem indítanak charterjáratokat Oroszországból, ebből a magyar küldőpiac sokat profitál, a Turkish Airlines azonban rengeteg új menetrend szerinti járattal pótolja ezeket. Az eddigi 95 százalékos átlagos töltés helyett 80-85 százalékos biztos lesz az idén is a török hotelek kihasználtsága.

Milyen szezonra számít?

Ilyen előjelek után erős last minute időszakra számítok az idén, főleg Törökország és Egyiptom esetében. Az emberek legkésőbb a tanév vége környékén rá fognak döbbenni, hogy nincs még egy olyan desztináció a közelben, amely vízum nélkül elérhető, és ahol olyan jó az ár-érték arány, mint Törökországban. Családosok számára egyértelműen ez a lehető legjobb választás. Aki járt már ott, azt nem kell meggyőzni erről: ők szerintem az idén is menni fognak, csak kivárnak, hátha a megszokott üdülést később olcsóbban le tudják foglalni.

Mi a helyzet a többi mediterrán üdülőhelyen?

Spanyol- és Olaszország már most kezd tele lenni a nyárra brit, német és orosz vendégekkel. Görögország és Bulgária is csúcsévet zárhat a globális bizonytalanság miatt. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Görögországban és Bulgáriában korlátozottak a kapacitások, szinte biztos, hogy ezek a helyek már a szezon kezdetére elfogynak majd. Azok a családok pedig, amelyek last minute ajánlatot keresnek a nyár elején, jószerivel Török- és Görögország közül választhatnak majd. De újra hangsúlyozom, ez akkor lesz így, ha nem történik semmi rendkívüli a világban. Talán lesz az idén is annyi charterutas Magyarországról, mint tavaly, de több biztosan nem.

Az idei év a last minute akciókról szól majd?

Szerintem az iskolaév végével elkezdődik egy erős last minute időszak. Elképzelhető, hogy idén a kapacitásaink 40-50 százalékát ebben az időszakban adjuk majd el. Ugyanakkor azt is tudatosítani kell az utazókban, hogy a last minute rizikós dolog, mert nem feltétlenül azt kapja az ember, amit szeretne, hanem ami maradt. Például a családi szobák mindenhol kelendőek, így ezekre az utolsó pillanatban ne nagyon számítson senki. A magyar utasok örülhetnek: az idén jó árakat, jobb hoteleket, nagyobb figyelmet kapnak a török szállodásoktól. Több szálláshelyen azt szeretnék, ha 10% körülire nőne a magyar utasforgalom aránya. A rugalmasság a szállodai szerződéseinknél is igaz: 45 török szállodával van exkluzív megállapodásunk, de egyik sem garanciális, ennek ellenére igen versenyképes árakat kaptunk az idei évre.

Az Utazás kiállításon 210 négyzetméteres standdal leszünk jelen, negyven törökországi partnerszállodával együtt. Bár a világpolitikai helyzet jelenleg meglehetősen átláthatatlan, reméljük, hogy a szezon elejére minden rendeződik, ami meghozza a magyarok utazókedvét is, így az idei szezon elé pozitív reményekkel nézünk.

Szántó Zoltán
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk