hirdetés
hirdetés

Európai színvonalú rendezvénytér lesz Szarvaskőben

A szarvaskői önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Opartív Program (TOP) keretében pályázatot nyújtott be és csaknem 110 millió forintos támogatást nyert el új rendezvénytér kialakítására. Mindezt a kis bükki községben, az állomás kertben valósítják meg.

hirdetés

Az erdőkkel körülvett és nyári virágoktól pompázó Heves megyei faluban és a környékén is örömmel fogadták ezt a hírt - mondta szerkesztőségünknek Szabóné Balla Marianna polgármester. Jelenleg a kivitelezési terveken dolgoznak és várhatóan idén ősszel kezdik el a beruházást, amelyet 2018 első felének végére fejeznek be.

Szabadtéri színpad és kőzetbemutató

A fejlesztés helyszínén először a közműhálózatot építik ki. Ezt követően újítják fel azt a már meglevő nagyméretű faházat, amely eddig is a helyi rendezvényeket szolgálta.

A házat terasszal bővítik, ahová kemencét is építenek. Emellett a faház külső oldalán, a Szarvaskőben és a környékén található kőzeteket mutatják majd be a turistáknak. Egy közel száz négyzetméteres tánccsűrt is létrehoznak, amelyre tetőt húznak, de két oldalát viszont nyitva hagyják. Lesz fedett, állandó szabadtéri színpad is, ahol színházi bemutatókat tartanak.

Ennek megvalósítására együttműködést kezdeményeznek az egri Gárdonyi Géza Színházzal. A színpad hátsó részén új játszóteret alakítanak ki a gyerekeknek, amely több funkciós lesz. A jelenlegi rézsűben pedig lelátót építenek. A közönségnek új mosdókat is létesítenek, valamint parkolóhelyeket alakítanak ki az autókkal érkező vendégeknek. 

Az 1956-os új emlékmű a parkban (Fotó: Mentusz Károly)
Az 1956-os új emlékmű a parkban (Fotó: Mentusz Károly)

A zöldterület egy része érintetlen marad, amelyet a sportolók, illetve a sportot kedvelők használhatnak majd. Összességében egy európai színvonalú rendezvényteret alakítanak ki a falu közepén. Ezzel a beruházással pedig egyre inkább üdülőfaluvá válik Szarvaskő, ahová több fiatal is érkezik, hogy otthont teremtsen magának.

Száz férőhely és csipkebogyó fesztivál

Azt is megtudtuk, hogy Belügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly "Idős barát önkormányzat" címmel tüntette ki a szarvaskői képviselőtestületet. Ezt annak köszönhetik, hogy fokozottan figyelnek az falu idős lakira, valamint a turistákra is.

Jelenleg legalább száz férőhelyet biztosítanak a faluban azoknak a vendégeknek, akik helyben kívánják tölteni az éjszakákat. De Szarvaskőbe nemcsak azok jönnek, akik szeretik a csendet és pihenni akarnak, hanem azok is, akik például a közeli Bélapátfalva nevezetességeivel, vagy a szilvásváradi Szalajka-völggyel szeretnének megismerkedni.

Újdonság, hogy a községháza előtti parkban elkészült az 1956-os emlékmű, amelyet Horváth Tibor, budapesti szobrászművész alkotott. Ez a mű jelképesen a forradalom és szabadságharc bimbóját jelképezi.

Az idén október 21-én tartják a községben a már hagyományos és országos érdeklődéssel kísért csipkebogyó fesztivált. Ennek a rendezvénynek tavaly is nagy sikere volt, hiszen ötezren vettek részt a fesztiválon. Az esemény középpontjában ebben az évben is a csipkelekvár főzés lesz, amelyet különleges ízéért és zamatáért sokan kedvelnek.

A virágos Szarvaskő, háttérben a turistákat eligazító táblák (Fotó: Mentusz Károly)
A virágos Szarvaskő, háttérben a turistákat eligazító táblák (Fotó: Mentusz Károly)

Várfutóversenyt tartanak

Szarvaskő kiemelkedő turisztikai látványossága a várrom, amelyet még a régészek nem tártak fel. Egykor az egri vár úgynevezett elő váraként ismerték, de vadászkastélyként, sőt várbörtönként is működött.

Ám később, az enyészetté vált. Ma már a régi várból csupán egy falrész maradt meg, amelyet szeretnének mielőbb felújítani.

A falu népszerűsítésére július 8-án - szombaton - várfutóversenyt rendeznek. A táv 1200 méter lesz, 93 méteres színt különbséggel.

A versenyzőket a szervezők vendégül látják. Ezzel az eseménnyel hagyományt kívánnak teremteni, ezért már most az első - több kategóriás - futóversenyen az abszolút győztes elnyerheti a Telekessy-Kupát. A névadó Telekessy István (1633-1715), egykori egri püspök volt, aki száműzetését töltötte a szarvaskői várban. Az emlékére rendezik a várfutóversenyt.

Egyébként helybeliek egy úgynevezett virtuális vármúzeumot is terveznek, amellyel a jövőben ugyancsak szeretnék népszerűsíteni Szarvaskőt.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk