hirdetés
hirdetés

Felívelőben Szlovákia turizmusa

A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériumának vezetője, Érsek Árpád miniszter is megjelent azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Soňa Jelínková moderált az Utazás kiállítás szlovák standján. A tájékoztatón megjelent még Ivana Magatová, a minisztérium idegenforgalmi főosztályának vezetője, valamint Karolina Ducka, a minisztérium szóvivője.

hirdetés

A standon színes kiadványokkal mutatják be többek között a Magas-Tátrát, amelynek napjainkban tapasztalt rendkívüli fellendülése nemcsak a fekvésének és kínálatának, hanem a minőségi szolgáltatások, sífelvonók és sípályák fejlesztésére irányuló állandó befektetéseknek, a nemzetközi szinten is kiemelkedő, növekvő szálláskapacitásnak, valamint a környezet teljes körű korszerűsítésének is betudható.

Bemutatják kiadványokon Pieniny Nemzeti Parkot (PIENAP), amely területileg a legkisebb, de szépségével nem marad le a többitől. Ez a második legrégebbi park, mely a lengyel határ mentén terül el. A Dunajec folyón pedig, amely e vidék fővonalát alkotja, tutajozás közben lehet megcsodálni a táj megható szépségeit.

Az érdeklődőket várják a hagyományos városok és központok – Kassa és a környéke (Košice) vagy az egész évben látogatható Felső-Garammente és a táléi település, Igló (Spišská Nová Ves), a Szepesség, a Szlovák paradicsom. Igló ideális kiindulópont a Szepesség bejárására, amely 2016-ban nyilvános szavazással megkapta a legszebb szlovák város címet. Jellegzetessége a lencseszerű történelmi főtér, amely Szlovákia legszebb főterei közé tartozik, és a leghosszabb ilyen típusú tér Európában.

Érsek Árpád miniszter köszöntője után az UNESCO világörökségi listáján szereplő kimagasló turisztikai látványosságokat a képviseletvezető ismertette. Képzeletben elutazhatunk többek között Selmecbányára vagy Gömörbe, meglátgathatjuk a betléri kastélyt, de információkat lehet szerezni Farkasdról vagy Fülek (Fiľakovo), Losonc (Lučenec) és Pozsony (Bratislava) városáról is. Érdekességnek számít a Szlovákiai top 10 kiadvány, amelyet külföldi turisták véleménye alapján állítottak össze.

A statisztikák alapján a turisták több mint 14 millió vendégéjszakát töltöttek el Szlovákiában tavaly, a turisták száma meghaladta az 5 millió 23 ezret, ez 16 százalékos emelkedést jelent az elmúlt évihez képest. Egyes szlovákiai régiókat összehasonlítva az elmúlt évben megint Pozsony végzett a legjobban, ide több mint 892 ezer külföldi látogatott el, ami az országba látogató külföldi vendégek teljes létszámának 44 százaléka. A külföldi vendégek tavaly a legtöbb vendégéjszakát (1,6 millió) is Pozsonyban töltötték el.

Érsek Árpád és Ivana Magatová
Érsek Árpád és Ivana Magatová

Pozsonyról Silvia Renacs, a pozsonyi TDM marketingmenedzsere beszélt, ő Pozsony és környéke szépségeit és fejlődő turizmusát mutatta be. A pozsonyi régió tele van olyan párját ritkító helyekkel, amelyek a világ más tájain nem találhatók meg. Négy alrégióra osztják, amelyek közül mindegyik egyedi a maga nemében - mondta.

Az Erdőhátat (Záhorie) leginkább a tűlevelű erdők jellemzik, amelyek az őszi hónapokban gombászparadicsomként szolgálnak. Emellett számos történelmi műemléket, gyakran látogatott zarándokhelyet rejt. A Kis-Kárpátok borvidék jellegzetes borokkal és gasztronómiai különlegességekkel csábítja a látogatókat. A Dunamente (Podunajsko) színtiszta vizű tavai minden évben a nyár és a vízi sportok szerelmeseinek ezreit vonzzák ide.

A negyedik alrégió maga a főváros, Pozsony, a vegyes kultúrák városa, amely gyorsan fejlődik, hangsúlyt fektet az innovációra, és rendkívül gazdag történelemmel büszkélkedhet. A többi európai főváros, azaz Bécs, Prága és Budapest egyedülálló közelsége nagy előnyt jelent a város számára. A városközpontban magasodó középkori tornyocskák, az elbűvölő vár, a legkülönfélébb kiállításoknak helyet adó múzeumok, képtárak és koncertek kulturális kirándulásra csábítanak.

A külföldi turistákra fókuszál a városi tömegközlekedési eszközökön az angol nyelvű tájékoztatás az egyes megállók közelében található turistalátványosságokról. Új megjelenést és tartalmat kapott a Bratislava mobilapplikáció, amely iOS és Android készüléken, online és offline módban, szlovák és angol nyelven tölthető le hasznos turisztikai információkkal tematikus városnézésekről, szálláshelyekről, éttermekről, aktuális rendezvényekről, GPS lokátorral, offline térképpel és útvonaltervezővel kiegészítve.

Érsek Árpád és Soňa Jelínková
Érsek Árpád és Soňa Jelínková

A turisták által közkedvelt Pozsonyi Turisztikai Kártya (Bratislava City Card) is jobban megéri az árát. A korlátlan ingyenes városi tömegközlekedés ez évtől a pozsonyi régió területére is kiterjed. A Pozsonyi Városi Múzeum és a Pozsonyi Városi Galéria (összesen 10 múzeum és 2 galéria) kiállításai is ingyenesen látogathatók. A kártya tulajdonosa egyórás ingyenes városnézést is igénybe vehet a használati feltételek által megadott időpontban. A tartózkodás hossza szerint 1, 2 és 3 napos kártya áll a látogatók rendelkezésére.

Komáromi Attila, a MÁV Nosztalgia értékesítési igazgatója szlovákiai útjaikról tartott beszámolót. Indítanak vonatot Selmecbányára, Márai Kassájára és lesz három napos Magas-Tátra út is. Április 8-án nosztalgiautazást szerveznek Kassára, amely annyira népszerű, hogy már minden jegy elkelt.

A tájékoztatón okleveleket is kaptak azok, akik a HONDA Kupa fesztivál szervezésében segítséget nyújtottak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai