hirdetés
hirdetés

Film készült a Magyar Zarándokútról

„Az út, melynek lelke van„ című film készítőjének célja, hogy mennél többen ismerjék meg a zarándokutat és menjenek részben vagy egészben végig rajta.

hirdetés

A bemutató előtt néhány szavas ismertetőt tartottak mindazok, akik a Magyar Zarándokutat megálmodták, létrehozták, működtetik. Három pilléren nyugszik a zarándokút, a Katolikus Egyházon, a támogató 27 önkormányzatból létrejött társuláson (Kőszegi Zoltán, dabasi polgármester elnökletével) és civil szerveződésen. A Magyar Zarándokút egyesület elnöke Rumi Imre, aki barátjával, Bognár Rudolffal közösen alapította ezt az utat. Jelen volt a filmbemutatón Dr. Papp Lajos szívsebész, aki elsőként végigment rajta, és Vértesaljai László, jezsuita atya, aki kezdeményezője és támogatója a Párbeszéd Házában működtetett információs irodának (Zarándokpont).

A Magyar Zarándokút Esztergomból indulva, Máriagyűd- Pécs végpontig 420 kilométeres, GPS koordinátákkal és jelzéssel ellátott út, melynek 17 szakaszát egyének, vagy csoportok egyszerre, vagy szakaszonként bejárhatnak. Az egyes szakaszok 20-35 kilométeres gyaloglást jelentenek szép, érintetlen környezetben, kegyhelyek, értékes templomok, befogadó települések érintésével.

A szálláshelyek jegyzéke és a részletes tudnivalók megtalálhatók a www.magyarzarandokut.hu honlapon, illetve térkép, prospektus, könyv formájában a Zarándokpont irodájában. Jó tudni, hogy a Zarándokpont valamennyi, jelenleg hat hazai zarándokútról is információt ad, itt lehet kiváltani a zarándokútleveleket. A Zarándokpontban foglalkoznak a zarándokvezetők, szervezők továbbképzésével is.

Zarándokutak reneszánsza

Az ember „homo peregrinus”, a génjei ösztönzik a vándorlásra. A keresztény egyház középkori három nagy zarándokútján (Jeruzsálem, Róma, Santiago de Compostela) napjainkban újra százezrek indulnak el. A zarándokoknak csak mintegy fele indul vallási alapon útnak, 40 százalék egyéni válságára keres kiutat, céljuk a léleképítés. Nem kevés azoknak a száma sem, akik fizikai és szellemi kihíváskén fogják fel a zarándoklást. A kormányok felismerték a zarándokutak indikálta gazdasági–kulturális lehetőségeket is.

De nem feltétlenül kell átlépni országhatárainkat, hiszen Magyarország rejtett titkait, szépségeit, lakóinak barátságosságát ma már több hazai zarándokúton is felfedezhetjük, fejtette ki Mártonné Máthé Kinga (Magyar Turizmus Zrt. Belföldi igazgató). Ezért idén is, jövőre is saját eszközeikkel népszerűsítik a belföldi vallási turizmust. Kormányzati és uniós támogatással elindult többek között a Magyar Zarándokút Bács-Kiskun megyei szakaszának kialakítása, fejlesztése.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai