Fontosak a helyi termékek és a népi mesterségek a tájházak életében

Közel háromszáz tagot tömörít a Magyar Tájházak Szövetsége – mondta a Turizmus Online-nak Hegedüsné Majnár Márta, a szövetség ügyvezető elnöke. Jelenleg több mint négyszáz tájház működik az országban.

Mindezt abból az alkalomból hangsúlyozta a szakember, hogy a szövetség az elmúlt hét végén a Vas megyei Vasváron és Oszkón tartotta éves országos értekezletét. Ennek keretében a résztvevő több mint száz meghívott előadásokat hallgatott meg a tájházakhoz kapcsolódó szakterületek fontosságáról. Így – egyebek mellett – szó volt az értéktárakról, a hungarikumokról, illetve a közösségi együttműködés erősítéséről is.

A helyi termékek és a népi mesterségek

Mint elhangzott, a hazánkban működő tájházak életében kétségtelenül fontos, hogy milyen környezetben, illetve épületben mutatják be a helyi örökség értékeit, de legalább annyira lényeges az is, hogy a fiataloknak – főleg az iskoláskorúaknak – milyen múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Emellett fontos, hogy miként szemléltetik és gyakorolják közösen az érdeklődőkkel a népi mesterségeket. Ezért elengedhetetlen – mutatták rá többen is –, hogy a helyi termékeket minél jobban megismerhessék a turisták, megkóstolhassák és meg is vásárolhassák azokat. Erre vonatkozóan a jó gyakorlatokat igyekeztek népszerűsíteni a konferencián megjelentek körében.

Ezt követően sokan kíváncsiak voltak a Szombathely mellett működő Vasi Múzeumfalura, amelyet bemutattak a résztvevőknek. Azután láthatták, hogy Felpéc, Őrszilas és Somogyszob civil közösségei hogyan működtetik a tájházaikat, ők gazdag programokkal készültek el az érkező vendégek számára. A szakemberek ezután tapasztalatgyűjtés miatt bejárták a Vasi Hegyhát és az Őrség tájházait is.

Megkóstolták az Őrség zöld aranyát

Szalafőn az Őrségi Nemzeti Park munkatársai például megtanították a vendégeket arra, hogyan kell sütni a kerek perecet. Emellett hagyományos eszközökkel tökmagolajat is sajtolhattak, melyet meg is kóstolhattak a résztvevők. Úgy mondják, hogy ez a termék az Őrség zöld aranya, ahogy az idei Ország tortát erről nevezte el a készítője, a salgótarjáni Szó testvérpár.

Az értekezlet résztvevői a Vas megyei Oszkón is jártak, ahol a harminc éves helyi Hegyi Pásztor Kör tagjai voltak a házigazdák. Megtudhatták, hogy a civil szervezet munkájának köszönhetően az elmúlt három évtizedben sikerült megmenteniük a falu hegyi pásztorpincéit, amelyeket be is mutattak nekik.

Hegedüsné Majnár Márta kérdésünkre elmondta: az elnökség azt is értékelte, hogy a helyi közösségek mennyire igyekeznek országszerte vonzóvá tenni a tájházakat. A szövetség jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, az elmúlt másfél évtizedben pedig kedvező változások történtek a tájházaknál. Elsősorban az bemutatóhelyek infrastruktúráját fejlesztették, eredményesen.

Folyamatosan megújulnak a bemutatóhelyek

A szövetség már a jövőre tekint, ezért a tájházmozgalmat arra ösztönzi, hogy őrizze meg a múlt örökségét a következő évtizedekben is. Eközben viszont fontos, hogy lépést tartson a kor követelményeivel is.

Az ügyvezető elnöktől azt is megtudtuk, az elmúlt években az észak-magyarországi települések nevezetességeinek számító tájházak jelentősen gazdagodtak. Közülük – többek között – országos hírűvé vált a cigándi tájház, de felújították a noszvaji, a boldogi, a parádi, a kisnánai, a kerecsendi és a kisterenyei tájházat is. A fenntartó önkormányzatok, egyesületek, alapítványok és civil szervezetek a jövőben is fontosnak tartják, hogy újabb tájházakat nyissanak, illetve a meglévőket folyamatosan felújítsák.


A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.
Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál

Új feladatkörök és bővülő csapat a Kartago Tours-nál 

Új értékesítési vezető érkezett a német hátterű utazásszervezőhöz.
Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.