hirdetés
hirdetés

Fráter Erzsébet Emlékházat nyitnak és új szálláshelyek is lesznek a Cserhát kapujában

A következő időszakban még jobban előtérbe kerül a turizmus fejlesztése a Cserhát kapujaként emlegetett Csécsen. A közel ezer lakosú nógrádi falun keresztül vezet a Szarvasgede és Nagymező között nemrég elkészült út, amely kedvezően hatott az idegenforgalomra.

hirdetés

Az érkező vendégek gyakran tőlünk indulnak tovább az alig 15 kilométerre levő Hollókőre, a világörökségi területre - mondta a Turizmus Online-nak Barna István, Csécse polgármestere. - Az önkormányzatunk viszont arra törekszik, hogy a mi falunkban is minél többen megpihenjenek és megismerjék a nevezetességeket.

Látványosságok és emlékhelyek

Természetesen érdemes megállni és egy kiadós sétát tenni Csécsén, mert nagyszerű alkalom a kikapcsolódásra. Szemben a Mátra hegycsúcsai emelkednek és a falu a Szuha-patak völgyébe települt. Itt tiszta levegő és csönd fogad, az örökzöld növényekkel és virágokkal teli parkokban járni pedig felüdülést jelent. A főutcán gyalogolva régi fasorban is gyönyörködhetünk, miközben a gyerekeket korszerű játszótér várja.

Csécse legfőbb büszkesége, hogy itt született és élt Fráter Erzsébet (1827-1873), Az ember tragédiája költőjének, Madách Imrének (1823-1864) a felesége. A valamikori Fráter kúriában - amely ma általános iskola - nevelkedett. A felújított épület falán elhelyezett tábla hirdeti az egykori híres pár emlékét, akik a helyi római katolikus templomban kötöttek házasságot. A helyi védettségű imahelyen ma is áll az oltárkő, amely a nevezetes esküvőre emlékeztet. Az egykori Fráter-kúria melletti park pedig természetvédelmi terület, az ott levő növényeket, fákat fokozottan óvják, védik.

A felújított egykori Fráter kúria (Fotó Mentusz Károly)
A felújított egykori Fráter kúria (Fotó Mentusz Károly)

A település főutcáján látni azt a faragott kopjafát, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére állítottak. De a turisták itt találják a falu térképét is, amely Csécséről nyújt hasznos információkat a nevezetességekről. Egy régi tűzoltó kocsit is kiállítottak, amelyet időközben felújítottak és mint ipartörténeti érdekesség, szintén sokaknak nyújt látványosságot. 

Egy hangulatos park Csécsen (Fotó Mentusz Károly)
Egy hangulatos park Csécsen (Fotó Mentusz Károly)

A falu közigazgatási területéhez tartozik Bélahalom is, ahol a Keglevich-család egykori kastélya tekinthető meg. Ez a műemlék épület magántulajdonban van, de értesülésünk szerint hamarosan eredeti állapotába állítják vissza. A felújítást követően pedig várhatóan turisztikai látogatóhely is lesz. 

Településkrónika és a programok

A falu szülöttje a ma Salgótarjában élő mérnök Gergely István, aki "Szülőföldem Csécse" címmel megírta a település történetét. A hatalmas gyűjtőmunkáját követően, igazi krónikásként dolgozta fel a falu történéseit az 1200-as évektől egészen napjainkig. Ezt a művet a helyi könyvtárban lapozhatják, tanulmányozhatják az érdeklődők.

Barna István polgármester arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat vásárolt egy régi parasztházat, ahol pályázati támogatással Fráter Erzsébet Emlékházat nyitnak 2020-ig. Ebben helyi tárgyakat, eszközöket szeretnének bemutatni a turistáknak. Természetesen azokat a dokumentumokat is kiállítják majd, amelyek Fráter Erzsébet és Madách Imre kapcsolatára utalnak. 

Ez lesz a Fráter Erzsébet Emlékház (Fotó Mentusz Károly)
Ez lesz a Fráter Erzsébet Emlékház (Fotó Mentusz Károly)

Ugyanakkor a helyi képviselő-testület arra ösztönzi a csécsei lakosokat, hogy mihamarabb létesítsenek új turisztikai szálláshelyeket. Ez azért tartják fontosnak, hogy a faluban is vendégül láthassák az érkezőket. Gondoskodjanak az ellátásukról és programokat is ajánljanak nekik.

Közös nap Csesztvével

Évről évre, a nyár közepén, júliusban Csécse és az ugyancsak Nógrád megyei Csesztve önkormányzata közös emléknapot rendez Fráter Erzsébet és Madách Imre tiszteletére. Ekkor gazdag programokkal várják a fiatalokat és a felnőtteket is. Augusztus 19-20-án tartják a már hagyományos Falunapot, szeptember első vasárnapján pedig a templom búcsúját. Ezt népzenei találkozóval kötik össze a művelődési házban.

Csécsén tehát igyekeznek még jobban kihasználni a helyi turizmusban rejlő lehetőségeket. Arra törekszenek, hogy a jövőben még több vendéget fogadhassanak. 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk