Gazdasági migráns lesz Ausztriában a sikeres borász

A pécsi Szabó Pincészet tulajdonosa búcsúbejegyzésében saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír, valamint arról, hogy már reményt sem lát az érdemi változásra.

Bombaként robbant a hír, hogy Szabó Zoltán, a Pécsi borvidék egyik legsikeresebb borászatának tulajdonosa felszámolja pincéjét. A vince.hu közvetlenül a bejelentés után készített interjút a miértekről, melyből részleteket közlünk:

A konkrét problémák közül hármat említett, mindegyik külön-külön korrajz:

  • „Nemrég felmondott a traktoros, aki a legnagyobb területemen végezte a talajmunkát. Helyére nem sikerült mást találni”.
  • „A nagy szőlőm egy régi szakcsoporti területen van, osztatlan közös tulajdon. Van egy pénzes ember, aki szép sorban felvásárolta mindenkitől a területet. Amikor 20 éve ide kerültem, akkor még százan voltunk. Mára hárman maradtunk, akik nem adták el neki. Nekem annyi pénzt ajánlott a részemért, amennyiért nem akartam eladni. Az illető a saját területén birkákkal »nyírja« a füvet. Idén ezek a birkák bejöttek hozzám, lelegelték az ültetvényemet”, majd azt is elmondta, miért nem volt esélyes perelni sem.
  • „Nemrég elromlott a csavarzáró gépem. Nagyjából három csavar kicseréléséért és egy kis hegesztésért kis túlzással elkérték egy új berendezés árának felét. A szerelés után kétszer használtam a gépet, újra tönkrement. És egyszerűen nem érem el a szerelőt, aki javította.”

Az interjúban arról is kérdezték, hogy beszélt-e a döntéséről a kollégáival, és azok mit szóltak hozzá. Ezt:

„Akikkel beszéltem, ugyanezt érzik. Nem tudom, ki meddig fogja még bírni és nyilván nem egyszerű évtizedek után váltani. Sokaknak viszont ez már csak kényszerpálya és egyáltalán nem a boldogulásról szól.”

 

Elolvasom a teljes interjút >>


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.