Feléled a hagyomány a borsodi kisvárosban

Az elmúlt években jelentős fejlesztésekkel tették ismertebbé a turisták előtt Borsodnádasdot. A Heves-Borsodi Dombság területén, a Tarna-menti Tájvédelmi Körzet peremén fekvő kisvárost, korábban az iparáról ismerték. Ma már azonban a megváltozott a helyzetben inkább az idegenforgalomban látják a jövőt.

Az ipar és a turizmus jól megférnek egymással Borsodnádasdon - mondta a Turizmus Online-nak Kormos Krisztinán polgármester. Az egykor működött, országos hírű lemezgyár területén jelenleg is több ipari vállalkozás található. Idén másfél száz éve annak, hogy megalapították a gyárat. Erre az alkalomra színes kiadványt készítenek. A jubileumi ünnepet június utolsó hétvégéjén tartják, melyet a VII. molnárkalács fesztivállal kötnek össze.

Vadászok és kerékpárosok

A település vendégforgalmát jelenleg a vadászati és kerékpáros turizmus jelenti. Emellett az utóbbi időben az íjászat is meghatározóvá vált itt a szabadidő eltöltésében. A kerékpárosok örömére - összefogás eredményeként - nyitották meg a város határában emelkedő Mátéhegyi Ökoparkot és Sportcentrumot. Azóta ezen a helyen több országos kerékpáros és íjász bajnokságot rendeztek sok érdeklődő részvételével. A következő időszakban arra törekszenek, hogy továbbfejlesszék a park infrastruktúráját és bővítsék a szolgáltatásokat. Ma már a város központjából szilárd burkolatú úton közelíthetik meg ezt a turisztikai célpontot. Azt is tervezik, hogy az ökoparkban erdei iskolát is nyitnak, valamint még az idén gyógynövénykertet, valamint a hozzá kapcsolódó szárítóüzemet létesítenek.

 

Új helyre kerül a múzeum

Ám Sági Tibor helytörténész ösztönző munkájának köszönhetően, Érsek Barnabás tanár segítségével sikerült megállítani ezt a kedvezőtlen folyamatot. A helyi általános iskola tanulóinak közreműködésével ugyanis a molnárkalács sütővasak mintáit elkezdték összegyűjteni. Másfél száz egyedi sütővas jelképet dolgoztak fel, amelyet könyv formájában adtak ki. A régi hagyományt tehát újraélesztették, és a borsodnádasdi fiatalok körében is egyre népszerűbbé vált ez a munka. Tíz sütőcsoportot alakítottak különböző korosztályok képviselőinek részvételével, akik ma már a fesztiválon nyilvánosan készítik a molnárkalácsot a turistáknak. A lelkes és áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy 2012 szeptemberében a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya felkerülhetett a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Az idén június végén újra fesztivált tartanak Borsodnádasdon, és a várható parádés nyári hétvégén mutatják be a helyiek tudásukat a turistáknak.

 

Turistaút gyalogosoknak, lovasoknak

A településen jelenleg mintegy negyven vendégágy biztosítja a turisták elhelyezését. Ezek számát a következő években pályázati támogatásokkal szeretnék bővíteni. A polgármester a hosszabb távra szóló elképzelésekről is szólt, melyekkel a turizmus élénkítésére törekszenek. Új látványosság lesz a város alatt húzódó órási, úgynevezett légópince nyilvános bemutatása, ahol 4D-s mozit létesítenek. Emellett olyan turistautat is terveznek, ahol gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton is közlekedhetnek majd a vendégek, végigjárva Borsodnádasd környékét. Egyébként a Borsodnádasdon áthaladó 25-ös számú főközlekedési út közelében Bekölce felől érkezve több, száz éves korú fát találni a város határában. Ezek állapotát felmértek és mint attrakciót szeretnék bemutatni a vendégeknek is. A fák közelében autóparkolót létesítenek.

 

A tavaly átadott új kultúrotthonban pedig előadó- és színházi estekre, koncertekre, bálokra várják az érdeklődőket. Nemrég indították el Borsodnádasd Facebook oldalát is, melynek segítségével a turisták részletes információhoz juthatnak a helyi aktuális programokról.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?