hirdetés

Gyógyszálloda-építés és repülőtér-fejlesztés Nyíregyházán

Több mint 23 milliárd forint fejlesztési forrás felhasználására készül beruházási terv a nyíregyházi önkormányzat számára, az elképzelések szerint a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen új közlekedési csomópontot alakítanának ki, fejlesztenék az üzleti infrastruktúrát és az idegenforgalmi szolgáltatásokat is.

hirdetés

Róka László, a tervet készítő Megakom Stratégiai Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: Nyíregyháza a 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban 23,204 milliárdos fejlesztési forrást használhat fel, és arról a 120 ezres lakosú nagyváros helyhatósága saját hatáskörében dönthet.

Hozzátette, hogy a település emellett részesülhet a megyei önkormányzat 48,488 milliárdos beruházási keretéből is, a területén megvalósuló térségi gazdasági projektek révén.

Az igazgató kiemelte: a készülő tervekben öt kulcsprojektet határoztak meg. Az elképzelések szerint intermodális csomópontot és Science Parkot, technológiai transzferközpontot létesítenek Nyíregyházán, továbbá fejlesztik az üzleti infrastruktúrát, új ipari terület kialakításával. A tervekben a nemzeti gyógyhellyé nyilvánított, a városhoz tartozó Sóstógyógyfürdő turisztikai vonzerejének erősítése, egy gyógyszálloda építése és az idegenforgalmi szolgáltatások általános fejlesztése is szerepel.

Az egyéb projektek között is vannak munkahelyteremtő beruházások, így a helyi repülőtér további korszerűsítése, a volt Báthori István-laktanya területén egy businesspark kialakítása, valamint a védett Oláh-réti tavak rekultivációja és környékének turisztikai hasznosítása. A meglévő ipari területeken pedig kiegészítő fejlesztéseket szeretnének megvalósítani.

Az egészségügyi és a szociális ellátás is javulna

Folytatni akarják a szociális célú városrész-rehabilitációs fejlesztéseket, a közintézmények és lakóépületek energiafelhasználásának racionalizálását szolgáló átépítéseket is. Tervezik a zöldterületek és a gépjárműparkolók bővítését, a belterületi utak és a kerékpáros közlekedés további fejlesztését.

Az egészségügyi és a szociális ellátás infrastruktúrája ugyancsak bővülne, illetve szó van a belvíz- és csapadékvíz-elvezetés jelentős javításáról.

Fejlesztenék a bölcsődéket, az óvodákat, a középiskolákat és a főiskolákat, felújítanák az iskolai kollégiumokat, továbbá a régi mezőgazdasági főiskola most üresen álló épületeit is hasznosítani szeretnék.

Folytatódna a város nyugati elkerülő útjának építése, az a 36-os és a 38-as főutat köti össze az M3-as autópályával. A mintegy negyven bokortanya fejlesztése, integrálása is szerepel a programban, a helyi termékek értékesítési lehetőségének megteremtésével együtt. Városi uszoda építését is tervezik, valamint kialakítanák a tehetséggondozási program feltételrendszerét.

Róka László hangsúlyozta, hogy a tervek pontosítása és véglegesítése a következő hónapok feladata a nyíregyházi önkormányzatnál, a Megakom és konzorciumi partnere, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség közreműködésével.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk