hirdetés
hirdetés

Megnyitott a Hímes ház Borsodszirákon

História-völgy projekthez kapcsolódóan nemrég nyitott meg Borsodszirákon a Hímes ház.

hirdetés

"Reményeink szerint a mezőgazdaság mellett a jövő az idegenforgalom fejlesztése lehet a településen" - mondta lapunknak Némethné Fodor Szilvia, a Borsodszirák jegyzője. A falusi turizmus erősítéséhez helyi szálláshelyek kialakítására lenne szükség.

A Miskolctól alig fél órányira található falu idegenforgalmát jelenleg az átmenő turizmus jellemzi, annak ellenére, hogy több látnivalóval is bír a település. Kevesen tudják, hogy a világhírű zeneszerzőnknek, Bartók Bélának az ükszülei az itteni temetőben nyugszanak. Bartók Béla tiszteletére már korábban emlékparkot létesítettek, melynek közepén a zeneszerző bronzba öntött portréja látható.

Legújabb attrakciójuk, a Hímes ház egy barokk stílusú, védett műemlék, amely 1777-ben építettek. Először kasznár házként működött és az egri püspökség jövedelmének kezelésére szolgált. Később, 1927-től iskola lett, egészen az új - ma is gyerekekkel teli - sziráki általános iskola megnyitásáig ebben tanultak a fiatalok. Az egykori kasznár házat két lépcsőben újították fel, pályázati forrásokat felhasználva. Először a tetőszerkezetét és az épület állagát óvták meg, majd a História-völgy projekthez kapcsolódva - melyet a Csereháti Településszövetség gesztorált - több mint negyven millió forintért teljes egészében megújítottak.

A házban két kiállítást nyitottak. Az egyikkel Bartók Béla emlékének hódolnak. Két szobában neobarokk bútorokat, illetve korabeli zongorát helyeztek el. A vitrinben porcelán tárgyak találhatók, a falakon pedig fotókkal illusztrált tablókon mutatják be Bartók életét és munkásságát. Könyveket, kottákat, valamint régi újságcikkeket is őriznek az világhírű alkotóművészről.

A vendégek zenét is hallgathatnak, elsősorban Bartók Béla műveiből. Érdekességnek számít, hogy a nyitás óta ebben a környezetben több esküvőt is rendeztek fiatal pároknak.

Bábszínház is működik a kiállítóhelyen, játsszák Bartók A kék szakállú herceg várát, de mesejátékokat is bemutatnak az érdeklődőknek. A jövőben szeretnének bábos tábort szervezni Borsodszirákon annak érdekében, hogy minél több ifjú ismerhesse meg ezt a művészeti ágat. A családok és a gyerekek jelenleg az egyik szobában a bábozást ki is próbálhatják, illetve a helyi hímzés alapjait is elsajátíthatják. Akiknek pedig kedvük támad hozzá, mézes kalácsot is süthetnek és felpróbálhatják a sziráki népviseletet.

A másik kiállítás a néprajzi emlékeknek ad otthont. A vendégek a viseleteket ismerhetik meg közelről, továbbá a barokk paraszti lakáskultúrát: a stafírungos szekrényt, az ágyat, a komódot, a ládát, az asztalt és a székeket, amelyek mind a XIX. század végéről származnak. A tárlat bepillantást nyújt a különleges sziráki hímzés és a szőttes világába is.

Némethné Fodor Szilvia elmondta, hogy a következő időszakban szeretnének még több vendéget Borsodszirákra csalogatni. Ehhez programokat szerveznek, a helyi lakosok kezdeményezésére pedig szálláshelyeket is biztosítanak majd azoknak, akik több napra érkeznének.

A Hímes ház tárlatvezetője, a Borsodsziráki Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület tagja Némethné Szilva Mária érdeklődésünkre arról szólt, hogy a civil szervezet immár hét éve működik a faluban. Huszonegy tagú énekkaruk is tevékenykedik, amely tavaly ezüst minősítést kapott. Bartók emlékét ápolják és ennek szellemében - hagyományteremtéssel -  az elmúlt év szeptemberében rendezték meg Borsodszirákon az első Bartók Béla dalostalálkozót. A szüreti felvonulással egybekötött eseményre sok vendég érkezett, így a folytatás sem marad el. A dalostalálkozó megvalósításához pályázati forrást is elnyertek. A jövőben szeretnének a Hímes házban zenei konferenciákat is tartani, mert a helyszín adott ezekhez.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk