hirdetés

Ahol a luxus és a nomád élet találkozik

Munkatársunk a Taurus Reisen egyiptomi tanulmányútján járt, ahol egyik nap luxusszállodában, másnap pedig beduin sátorban vacsorázott.

hirdetés

Négyszer kell Egyiptomban nyaralni, hogy az ember igazából belekóstolhasson az ország történelmébe, kultúrájába, gasztronómiájába, a Vörös-tenger varázslatos világába – jegyezte meg a Taurus Reisen által szervezett hurghadai tanulmányúton az egyik legtapasztaltabb viszonteladó munkatársuk, aki több mint harminc kollégájával egyetemben március utolsó hetében figyelte-jegyzetelte a végigjárt szállodák kínálatát. Hogy a Taurus színvonalas nyári katalógusában szereplő információk mellé a nyaralni indulót például arról is pontosan tájékoztathassák, a tengerre néző szobájához zuhanyzós vagy kádas fürdőszobát alakítottak ki a szállodában.Nyugodtan pihenhet Egyiptomban!

Mert a kikapcsoló, visszacsalogató, önfeledt nyaralás az apró részletekben rejlik. Tudja ezt Egyiptom szakminisztériuma is, amely a közel négy év belpolitikai válság okozta idegenforgalmi mélyrepülést igyekszik most megfékezni, meggyőzni az utazási irodákat, hogy a választásokra készülő ország politikai hangulatának semmi köze a vendégek pihenéséhez. A feladat nem egyszerű, hisz az ország legnyereségesebb szektora, a turizmus 2013-ban mindössze 5,9 milliárd dolláros bevételt termelt, holott egy évvel korábban a tízmilliárdot is elérte, a turisták száma pedig több mint felével csökkent.

A jelek szerint azonban a lejtmenetre állított fék működik, az előjelek biztatók, mert jóval a nyári csúcsszezon előtt, márciusban Hurghadán napközben 10-15 percenként landoltak a turistákkal érkező charterjáratok. A Travel Service gépével utazó Taurus-csoport pedig láthatta, minden hely foglalt volt a járaton, ami az Egyiptomba vetett bizalom mutatójának tekinthető. Tény, a Hurghadában tapasztaltak alapján az egyiptomi hatóságok láthatóan mindent megtesznek, hogy a nyaralók bárhol biztonságban érezzék magukat, így ne csodálkozzanak, ha a szállodájuk előtt őrbódét látnak felfegyverzett katonával, vagy a plázába csak táskavizsgálat után léphetnek be. A szállodák medencéiben, vendéglőiben, a tengerparton vagy a tucatnyi szórakozási lehetőség közepette viszont könnyen feledhetők ezek a képek.Testre szabott ajánlatok

Erről pedig gondoskodik a Taurus Reisen, amelynek katalógusában bárki megtalálja a saját vagy családja igényeinek megfelelő szállodát, hisz ezek mindegyike kedveskedik valami sajátságossal, különlegessel. A széles paletta felsorolása reménytelen vállalkozás a beszámoló szűk keretei között, ám kedvcsinálónak néhányat felsorolunk: a Festival Shedwan Golden Beach a 3-12 éves gyerekeket célozza meg Nemo mini klubjával, a Festival Le Jardin heti négyszer kényezteti a különleges ízek kedvelőit, a Sunrise Holidays Resort körbejárható mini öböllel, saját stéggel, kikötővel csalogat, a Sunrise Select Garden Beach&Spa – ahol a tanulmányút résztvevői is laktak – homokos tengerparttal vár és animációs programokat szervez, a Sunrise Select Royal Makadiban wellness szolgáltatások kényeztetnek, gyermekmedencék és csúszdák vannak, beduin ételek is kóstolhatók, míg a Sindbad Aqua Park vagy Sindbad Club Beach különleges medencékkel, csúszdákkal színesíti a pihenést.

De a Taurus kiemelten ajánlja még a Festival Riviera, a Festival Smart Line, a Sunrise Select Crystal Bay hoteleket, ugyanakkor még fontosabb, hogy a Sunclub szállodákban (Sunclub Sindbad Club Aqua, Sunclub Sentido Mamlouk) magyar animátorok gondoskodnak arról, hogy tartalmas, mozgalmas programokkal, előadásokkal, sport- és szabadidős tevékenységekkel, búvárkodással is kitöltsék Hurghadában a nyaralás napjait.A helyszínen tapasztaltak alapján a szállodák személyzete udvarias, diszkrét és előzékeny – vallási okokból a „szobalányok”, a konyhai személyzet zöme néhány kivételtől eltekintve azért még mindig férfi –, mániákus szorgalommal takarítanak, gondozzák a növényeket, virágokat, medencéket, a parti fövenyt. S ha már a konyháról volt szó, igaz, agyonsemlegesített fűszerezéssel, de ügyesen ötvözik az általunk is megszokott európai fogásokat a sajátságos arab ételekkel, vagyis a roston sült tenger gyümölcsei mellett biztos főznek aznap spagettit és sütnek csirkét.

Olcsó taxi, kötelező alkudozás

Hurghadában a fő tömegközlekedési eszköz a taxi. Olcsó és megbízható, integetni sem kell, mert a taxisok azonnal ledudálják az embert, s határozott alkudozással, az olcsó benzinnek köszönhetően bagópénzért bejuthatunk a kikötővárosba, vagy hazavisznek a szállodába egy esti diszkózás után. Ám ha kilépnek a szállodák fényesre suvickolt oázisából, készüljenek némi egyiptomi valóságszeletre, főleg, ami a hulladékgazdálkodást illeti. Meg arra is, hogy a pangó forgalmú bazársorokon, alkalmazkodva a turisták nemzetiségi összetételéhez, több az orosz felirat, mint az angol, és az unatkozó árusok enyhe erőszakkal csalogatják be a vevőt az üzleteikbe. De a magyar szót azonnal felismerik, s ilyenkor harsány „szia magyar” kiáltással üdvözölnek bennünket. Az alkudozás itt össznépi sport, ám ha valaki belefáradt, hogy három hűtőmágnesért is fél órát alkudozzon, közben teázzon a kereskedővel, akkor keresse a szaporodó, fix áras boltokat, ahol rendre olcsóbban lehet vásárolni. És háborítatlanul válogatni, miközben azért éberen kell elkülöníteni a betelepedő kínai gagyit a helyi termékektől.

Homokváros és búvárkodás

Persze, az ajándékvásárlás a családnak, az otthon maradt kollégáknak általában már a nyaralás végét jelzi, addig viszont feltétlenül iktassák be a Taurus Reisen telepített idegenvezetői által szervezett fakultatív programokat, de mindezek mellett látogassák meg Hurghadában a Homokvárost (Sand City) vagy az akváriumot, ahol üveg alatt sétálva csodálható meg a Vörös-tenger élővilága. Ez utóbbira élőben Giftun szigetének környékén is lehetőség nyílik, igaz, a kék és azúr árnyalataiban játszó sekély vizek korallkincsei vészesen fogynak. A hajókirándulás fő attrakciója természetesen a felszíni búvárkodás, a tapasztaltak viszont a búvárközpontokban jelentkezhetnek mélyebb merülésre. A fakultatív programok legvonzóbbja kétségkívül a luxori kirándulás. Az egész napos program során megnézhetik a Királyok völgyének néhány sírkamráját, a Karnak templomot, Hatsepszut királynő templomát, egy alabástrom műhelyt, s nem utolsó sorban csónakon átkelhetnek a Níluson. A már csak jobbára a fővárosra koncentrálódó belpolitikai feszültségek miatt viszont a kairói kirándulás egyelőre nem javallott. Annál inkább a quadozás a sivatagban, amelyet összekötnek letelepedett beduin család meglátogatásával, szabadban elkölthető vacsorával.Egy régi arab mondás szerint, ha valaki naponta száz fonalat fon, egy év múlva gyapjúköpenye lesz. A mondás pontosan illik a jelenlegi egyiptomi turizmusra, amely most apró fonatokkal próbálja visszaszőni egykori „köpenyét”.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Kiadónk társoldalai