Idén is lesz badacsonyi Bortriatlon

A programsorozat keretében három különböző hétvégén, három tematikus bortúra alkalmával most még aktívabban vethetjük bele magunkat a borvidék három ikonikus szőlőfajtájának kóstolásába, a gazdák szakmai titkaiba, és a különféle gasztronómiai és kulturális programokba. A badacsonyi borok kedvelői igazi Badacsony-szakértővé válhatnak a program során, tehát érdemes  felírni a Bortriatlon időpontjait a bakancslistánkra - tájékoztatták lapunkat az esemény szervezői.

A hagyományteremtő céllal útjára indult közkedvelt rendezvénysorozat, amelynek fókuszában a borvidék három ikonikus szőlőfajtája, a szürkebarát, a kéknyelű és az olaszrizling áll, a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület szakembereinek koordinálásával és a borvidék borászainak példaértékű közreműködésével kerül évek óta megrendezésre. Folytatva a már jól bevált hagyományt a szervezők az ételkülönlegességek és a kiváló badacsonyi borok mellett most is színes programokkal, ajánlatokkal, értékes nyereményekkel, kedvezményekkel, és számtalan meglepetéssel várják az érdeklődőket. Sőt, extra jutalomként most Badacsonyi Borbarát oklevelek is gazdára várnak, akik pedig egy hétvégén minden pincét meglátogatnak, jutalmul ingyenesen vehetnek részt egy a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által megszervezett szakvezetéses bortúrán.

A Bortriatlonban részt vevő hét pincészetnél május 19-21. között a Szürkebarát Hétvégére, június 16-18. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 13-15. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket. A közel egy évtizedes múlttal rendelkező eseménysorozat első felvonásának főszereplője a borvidék jellegzetes fajtája, a 190 hektáron megtalálható szürkebarát lesz, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg.

„A Bortriatlon az egyik kedvenc rendezvénysorozatunk, különösen azért, mert a borvidék három főfajtáját mutatja be. Közel 4,5 hektáron gazdálkodunk, ebből két-két hektáron szürkebaráttal és olaszrizlinggel, fél hektáron pedig kéknyelűvel. Ez is jól szemlélteti, mennyire fontos számunkra a három szőlőfajta. Fontosnak tartjuk az ilyen eseményeket, mert ezeken keresztül a fogyasztók is egyre jobban megismernek bennünket, hitvallásunkat, illetve az általunk készített borokat. Aki a Szürkebarát Hétvégén ellátogat hozzánk, három teljesen más karakterű szürkebaráttal ismerkedhet meg, s amennyiben a bortúra napján az időjárás megengedi, egy birtokséta keretén belül a szürkebarát-ültetvényt is meg tudja tekinteni.” –mondta Éliás Csaba, a 2018-ban alakult Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza.

Nincs még egy a borhoz hasonlítható ember által készített termék, amely ennyi élményt és örömet tudna szerezni, közben magában foglalja annak a tájnak a szépségét, ahol az emberi kéz által nagy gondossággal született. Mindezt úgy, hogy átível a történelem korszakain, összekötve kultúrákat és népeket. Különösen igaz ez Badacsonyra, ahol, mint azt a régészeti leletek is bizonyítják, már a római kor óta virágzik a szőlőkultúra és borkészítés. A Bortriatlon alkalmával a pincék, teraszok ismét megtelnek zenével és jó kedvvel, a finom falatok és a Badacsony vulkáni talaján született különleges borok csábítanak a látogatásra, közben az érdeklődők a borok mellé párosuló festői táj szépségében is gyönyörködhetnek. A helyszínek közötti közlekedés megkönnyítése céljából a szervezők a szombati napokon ingyenes transzferjáratokat biztosítanak a látogatóknak.  

„A Bortriatlon, akárcsak a többi, a borvidék jövőjét szolgáló és ennek értékeit előtérbe helyező rendezvény, egy igazi örömünnep mindenki számára. Kiváló bemutatkozási lehetőség ez minden badacsonyi borász számára, hiszen a tematikus hétvégéken koncentráltan az adott fajtákon keresztül be tudjuk mutatni Badacsony sokszínűségét és lehetőségeit, másrészt ilyenkor még nagyobb lendülettel adjuk át minden vendég számára az ismereteinket és a tapasztalatainkat az adott fajtával kapcsolatban. A valódi összefogáson és az egymás tiszteletén alapuló Bortriatlon öregbíti a közel 2000 éves múltra visszatekintő borvidék, valamint a nagy gondossággal készült borok hírnevét. Öröm tapasztalni, hogy már kialakult egy olyan törzsközönség, amely kifejezetten a rendezvény miatt látogat el a borvidékre.” – mondta Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza, aki már a kezdetektől állandó szereplője a programsorozatnak.  

BORTRIATLON HELYSZÍNEK ÉS PROGRAMOK

BADACSONY

BADACSONYTOMAJ

BADACSONYÖRS

RÉSZLETES PROGRAM, JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.badacsony.com/bortriatlon/

INFORMÁCIÓ:

Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony
+36 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu
www.badacsony.com

 


Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?