hirdetés
hirdetés

Ilyen volt 2020 Horvátországban

A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben, valamint a hajós charterek (eCrew) által generált turisztikai forgalmat is magában foglaló eVisitor rendszer szerint 2020-ban 7,8 millióan látogattak el Horvátországba (ez a 2019-es turistaszám 37 százaléka), míg a vendégéjszakák száma 54,4 millió volt (a 2019-es eredmények 50 százaléka).

hirdetés

A kereskedelmi és nem kereskedelmi létesítményekben, valamint a hajós charterek (eCrew) által generált turisztikai forgalmat is magában foglaló eVisitor rendszer szerint 2020-ban 7,8 millióan látogattak el Horvátországba (ez a 2019-es turistaszám 37 százaléka), míg a vendégéjszakák száma 54,4 millió volt (a 2019-es eredmények 50 százaléka). Ebből 43,1 milliónyi vendégéjszakát realizáltak a külföldiek (a 2019-es eredmények 45 százaléka), míg a belföldi turisták 11,3 millió vendégéjszakát töltöttek el (a 2019-es eredmények 82 százaléka).

2020-ban a legtöbb vendégéjszakát az Isztrián (13,5 millió) és a Kvarneren (11 millió éjszaka) realizálták, míg Zadar megyében 9,8 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Országokra lebontva a legtöbb vendégéjszakát a Németországból (12,7 millió), Szlovéniából (8,3 millió) és Lengyelországból (4,6 millió) érkező turisták töltötték el Horvátországban.

A magyar turisták hagyományosan is a legfontosabb vendégek közé tartoznak Horvátországban - tavaly több mint 220 000 magyar (a 2019-ben érkezők 35 százaléka) 1,3 millió vendégéjszakát töltött el (a 2019-es eredmények 40 százaléka) a szomszédos országban. A magyarok legkedveltebb tavalyi úti céljai: Crikvenica, Rovinj, Vir, Opatija, Rab, Krk…

Ami a szállásokat illeti, a magyar vendégek 53 százaléka magánszálláson, 17 százalékuk szállodákban, 10 százalékuk pedig kempingekben szállt meg."A járvány és a kihívások ellenére elégedettek lehetünk a 2020-ban elért eredményekkel. Az 54 millió vendégéjszaka azt bizonyítja, hogy az idegenforgalmi szektor gyorsan és minőségileg alkalmazkodott az új körülményekhez. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kedvező járványügyi helyzetének köszönhetően Horvátországot biztonságos desztinációként könyvelték el. Ezt a trendet kell követnünk 2021-ben is, meghosszabbítva a turisztikai főszezont, s biztosítva az idegenforgalmi szektor rugalmasságát. További minőségi fejlesztésekre, új hozzáadott értékű turisztikai termékek kialakítására, valamint a turisztikai desztinációk és infrastruktúra felelős és fenntartható kezelésére van szükségünk. Mivel idén is a biztonság lesz az egyik fő hívószava, vagy akár feltétele az utazásoknak, a minőségi és célzott tájékoztató kampányokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek biztosítják láthatóságunkat a legfontosabb küldőpiacokon. Úgy vélem, hogy az oltással és a járványügyi intézkedések betartásával, valamint az eddigi tapasztalatok felhasználásával idén is számíthatunk arra, hogy sikerül megvalósítanunk kívánt turisztikai eredményeket "- mondta el Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter.

"A kihívásokkal és nehézségekkel teli 2020-as évet követően, amelyben országunk mindezek ellenére a mediterráneumi térség egyik legjobb turisztikai eredményét érte el, egy igen fontos időszak áll előttünk. Az elkövetkezőkben olyan aktivitásokat kell végeznünk, melyek Horvátországot biztonságos, jól felkészült és minőségi turisztikai célpontként pozícionálják. Emlékeztetésül, jelenleg is fut a Croatia Full of Magic kommunikációs platform, amely rendkívül jó eredményeket ér el a közösségi oldalakon, míg január közepétől februárig Croatia Full of New Beginnings néven találkozhatnak legújabb kampányunkkal a legfontosabb európai és nemzetközi küldőpiacokon, amely a # CroatiaWishList2021 kulcsszóval az új kezdetek, valamint derűlátó és kellemes kívánságok révén kívánja Horvátországra irányítani a figyelmet 2021-ben"- jelentette ki Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, hozzátéve, hogy a Horvátországba invitáló promóciós kampányok tavasszal kezdődnek.

Magyar ház nyílt Fiumében

Rijeka (Fiume) Pećine negyedében január elején avatták fel a Magyar házat és a tiszteletbeli konzulátust Szijjártó Péter jelenlétében, aki felidézte a két ország több évszázados közös történelmét.

Primorje-Gorski Kotar, Isztria és Lika-Senj megyék tiszteletbeli konzuljává Zoran Vukićot nevezték ki. A konzul, aki nagy megtiszteltetésként értékelte kinevezését, azon fog dolgozni, hogy megerősítse a kapcsolatokat Horvátország és Magyarország között. A Magyar ház a Fiuméban és környékén élő magyar nemzeti kisebbség tagjainak szolgál székházul, míg az újonnan megnyílt rijekai konzulátus azon magyar turisták rendelkezésére áll, akik számára Kvarner mindig is Horvátország egyik legkedveltebb térsége volt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai