Ilyennek látja az MVI a vendéglátás helyzetét

A vendégeket 2021 végén már kevesebb mint 48 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely 2019-hez képest több mint 3400-zal kevesebb üzletet jelent - többek között ez is kiderül a jelentésből.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A 2021-es évről szóló helyzetjelentést a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója (képviselő-testületi tagja) állította össze hazai és nemzetközi statisztikai adatok felhasználásával, kiemelten kezelve a koronavírus-járvány időszakát. A helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető a vendéglátás ágazat 2021-es teljesítménye, így többek között a vendéglátó hálózat jellemzői, a vendéglátóhelyi forgalom alakulása, a foglalkoztatási és kereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes ÁFA-kulcsok is.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaként 2021 végére a vendéglátóhelyek száma 48 ezer alá csökkent, ami több mint 3400 üzlettel jelent kevesebbet 2019-hez képest. A bezárt üzletek harmada (közel 1200 üzlet) budapesti, de arányaiban hasonló mértékben (9-11%-kal) csökkent az üzletek száma Békés, Tolna és Baranya megyében is. Leginkább az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma csökkent, de jóval kevesebb az éttermek száma is a két évvel korábbi állapothoz viszonyítva. Ugyanakkor a cukrászdák és a munkahelyi vendéglátóhelyek száma nőtt ugyanezen időszak alatt. 2021-ben a vendéglátó üzletek forgalma (1314 milliárd Ft) folyó áron több mint 23%-kal nőtt 2020-hoz képest, de 10,3%-kal (változatlan áron 21%-kal) volt kevesebb 2019-hez viszonyítva. A kevesebb külföldi vendég miatt Budapesten a forgalom visszaesése a legsúlyosabban a turisztikailag frekventált belvárost érintette.

A turizmusban foglalkoztatottak számát tekintve (több mint 420 ezer fő volt 2019-ben) minden harmadik ember a vendéglátásban dolgozik.  A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 2021-ben 170 ezer főt foglalkoztattak, amely több mint 20 ezerrel kevesebb 2019-hez képest. 2021 I. negyedévében a foglalkoztatottak száma 142 ezer alá csökkent, ami 50 ezerrel volt kevesebb 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az üres álláshelyek száma és aránya a vendéglátóhelyek újranyitását követően ismét a járvány előtti szint közelébe került, ezért továbbra is jelentős munkaerőhiánnyal küzdenek az ágazatban. A vendéglátás területén teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 250 ezer Ft (nettó 166 ezer Ft) volt 2021-ben, ami 7,2%-kal nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében számos országban átmenetileg csökkentették a vendéglátásra érvényes ÁFA-kulcsot, így többek között Írországban, Németországban, Görögországban, Bulgáriában és Litvániában, ahol maradnak az alacsonyabb ÁFA-kulcsok 2022-ben is. Magyarországon 2020. november 14-től 2021. július 31-ig az elvitel és a házhoz szállítás esetén is lehetett alkalmazni az 5%-os ÁFA-kulcsot. Emellett a vendéglátóhelyeknek és a szálláshelyeknek nem kellett turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük 2021. december 31-ig.

A vendéglátásról szóló legújabb (2021-es adatokat is tartalmazó) statisztikai helyzetjelentés elérhető az MVI honlapján, illetve a cikk alatt található csatolmányokban.






Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.